FAQ | Pretraživač | Članstvo | Korisničke grupe
LORI forum - Početna  Profil Registracija          
Ljudska prava spoticanja

Započnite novu temu   Odgovorite na temu    LORI forum - Početna -> News
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
sister
Moderator/ica
Moderator/ica

PostPostano: pon pro 08, 2008 11:30 am    Naslov: Ljudska prava spoticanja Citirajte i odgovorite

U organizaciji Pravnog tima udruga Iskorak i Kontra te Ženske mreže Hrvatske, aktivisti su jučer ispred zagrebačke Katedrale građanima dijelili letke s tekstom Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Riječ je o reakciji na peticiju čije su potpisivanje u krugu vjerskih objekata u cijeloj Hrvatskoj organizirali predstavnici građanske inicijative Potpisujem Deklaraciju, a u kojoj se navodi kako su ugrožena brojna ljudska prava iz UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pavima, a koja su sukladna vjerskim vrijednostima.

Neva Tölle iz Ženske mreže Hrvatske prigodom jučerašnjeg dijeljena letaka građanima s tekstom UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima izjavila je kako su protiv peticije koja se "poslije mise potpisivala u svim katoličkim crkvama u Hrvatskoj" te ocijenila da se ta peticija "odnosi na zabranu homoseksualnih brakova i prava na obitelj, te se protivi mogućnosti prava izbora za svaku ženu, kada je u pitanju pobačaj".

Koordinatorica Lezbijske grupe Kontra Sanja Juras ustvrdila je kako "Crkva u medijima iskrivljava univerzalni tekst Deklaracije o ljudskim pravima" i tu "Deklaraciju koristi kako bi napala prava homoseksualnih osoba na obitelj i pravo žena na abortus".

"Peticija koja se potpisuje u crkvama ne sadrži ništa o zabrani pobačaja i prava homoseksualnih osoba na brak, već sadrži nešto što bi svatko potpisao: dostojanstvo čovjeka, ljudska prava i pravo na obitelj", rekla je Juras.

No, kako je dodala, "taj će tekst koji Crkva daje građanima na potpis koristiti za napad na ljudska prva žena i homoseksualnih osoba".

"Katolička crkva je na sramotan način, iskrivljavanjem teksta Opće deklaracije o ljudskim pravima, a s ciljem napada na dostojanstvo i ljudska prava žena i homoseksualnih osoba, odlučila obilježiti obljetnicu usvajanja i proglašavanja te Deklaracije", ustvrdila je Tölle.

Predstavnici građanske inicijative Potpisujem Deklaraciju i većih vjerskih zajednica pozvale su građane i vjernike da diljem zemlje potpišu peticiju nastalu na temelju "Međunarodnog poziva na zaštitu prava i dostojanstva ljudske osobe i obitelji", koju je pokrenuo Europski forum za ljudska prava i obitelj.

Predstavnici nevladinih udruga i vjerskih zajednica upozorili su kako su ugrožena brojna prava iz UN-ove Opće deklaracije o ljudskim pravima, a koja su sukladna vjerskim vrijednostima.

Peticiju su podržali, uz predstavnike Katoličke crkve, i predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Islamske vjerske zajednice, Reformirane kršćanske kalvinske crkve te Makedonske pravoslavne crkve.

Izvor
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku
martina
Senior/ka
Senior/ka

PostPostano: pon pro 08, 2008 2:26 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

prihvacam da se bore za prava nerodenih, osjecajni su prema toj buducoj djeci i zele da zive i dozive. stavovi oko te teme u mojoj su glavi jos uvijek u sukobu, iako naravno da svaka zena ima pravo odluciti sama za sebe
bas se o tome i radi, sto oni namecu svoj stav svima
ako ja imam stav da mozda nebih ucinila abortus jer se nebih osjecala ok ko sam ja da zabranim drugoj zeni da to isto ucini
sta sam ja njoj?!
kako mogu donositi odluku o tome umjesto nje i zabranjivati joj nesto?,
a jos k tome biti protiv kontracepcije

grozno je to kad se neko bori da netko NEMA prava
prava koja vecina uzimaju zdravo za gotovo
pravo na brak, obitelj
[Vrh]
Charon
Administrator/ica
Administrator/ica

PostPostano: pon pro 08, 2008 6:54 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

Da samo "bori"... u Kaliforniji je protiv gay brakova "palo" $35mil, od toga cca 70% samo od Mormonske crkve i jos nepoznato koliko (vjerojatno velika vecina ostatka) od ostalih crkvi. Confused Tu je na djelu patoloska mrznja prema svemu drugacijem... Evil or Very Mad
[Vrh]
hm...
Moderator/ica
Moderator/ica

PostPostano: uto pro 09, 2008 2:45 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

ima dva friška primjera (posljednjih dva dana) o potpisivanju peticije koju crkva organizira:

1. u crkvi u manjem mjestu blizu rijeke casna gurka peticiju i poziva zupljane da potpisu jer je vazno da to naprave. (moja opaska: zupljani vjerojatno potpisuju jer se svakoga zna ponaosob...)

2. na radnom mjestu u jednoj velikoj firmi-trgovackom centru, mojoj prijateljici koja je na telefonu prilazi kolegica i gurka joj papir s rijecima: "ovo je za ljudska prava, daj potpsii....). ona telefonira, krajickom oka vidi, UN deklaracija, ljudska prava i vec krene potpisivati, ali naravno zeli procitati pa ipak stane i nakon sto je zavrsila razgovor, procita i naravno-brzo uzme korektor i izbrise svoje ime!! i ne moze vjerovati da joj se to desava na ra<dnom mjestu. a kolegica joj kaze da joj je to zupnik dao da sakupi potpise na poslu....!!!!

mafija!
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Pošaljite e-mail
martina
Senior/ka
Senior/ka

PostPostano: uto pro 09, 2008 6:29 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

pitala sam ja jednu blisku osobu sto je bila u crkvi dal zna zapravo sto se potpisuje. ona mi je samo rekla: za prava covjeka.

bas smjesno, ljudi misle da su njihova prava ugrozena jer svi imaju ta ista prava
ne kuzim

ja prihvacam da se nekome ne svidaju lgbt osobe i da ima takve osjecaje...svako ima pravo na to ,ali nema pravo da zbog toga utjece i cini tako da oni nemaju ljudska prava. tako bi svi mogli nekog obespravit. jer svatko osjeca antipatiju prema nekome.
al mislim da je najzdravije za svakog rijesit se takvih osjecaja jer nisu potkrijepljeni i samo ga ogranicavaju.
[Vrh]
Charon
Administrator/ica
Administrator/ica

PostPostano: uto pro 09, 2008 6:50 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

martina je napisao/la:
pitala sam ja jednu blisku osobu sto je bila u crkvi dal zna zapravo sto se potpisuje. ona mi je samo rekla: za prava covjeka.
bas smjesno, ljudi misle da su njihova prava ugrozena jer svi imaju ta ista prava
ne kuzim

Jesi li pitala tu osobu sto konkretno potpisuje? Think Kako rece hm... pise "UN", "ljudska prava",... vecina ljudi ne cita sto potpisuje, nego vjeruju na rijec onome tko im uvali peticiju. Rolling Eyes

Vidi ovaj poznati primjer. Wink
[Vrh]
martina
Senior/ka
Senior/ka

PostPostano: uto pro 09, 2008 8:53 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

da, tesko ce netko nesto odbit kad mu to nalaze moralni autoritet. iako ja imam stvarno pozitivnog iskustva kad sam skupljala potpise za referendum o nato-u. dosta ljudi je stvarno gledalo, pitalo i trazilo objasnjenje.

ovaj primjer je stvarno tuzan i smjesan istovremeno, nemogu vjerovat, mislim da bih i ja nasjela... prava igra rijecima...
[Vrh]
Charon
Administrator/ica
Administrator/ica

PostPostano: uto pro 09, 2008 10:01 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

martina je napisao/la:
da, tesko ce netko nesto odbit kad mu to nalaze moralni autoritet. iako ja imam stvarno pozitivnog iskustva kad sam skupljala potpise za referendum o nato-u. dosta ljudi je stvarno gledalo, pitalo i trazilo objasnjenje.

Mislim da je ciljana populacija bitno drugacija. Wink Za referendum (usput, cestitke na angazmanu) su dolazili potpisati oni koji su bili zainteresirani; ovo se gura ljudima koje to uopce ne interesira. Confused Jos jedan razlog zasto tvrdim da je "propovijedanje" najobicnije silovanje uma i maltretiranje, te bi kao takvo trebalo biti zabranjeno. Evil or Very Mad Tko hoce da mu peru mozak, nek se sam javi, a ne da mu netko dolazi "propovijedati" i naguravati sumnjive peticije u ruke. Rolling Eyes
[Vrh]
sale
Kultna figura
Kultna figura

PostPostano: sri pro 10, 2008 1:46 am    Naslov: Citirajte i odgovorite

Cudno mi je kako danas u otvorenom strana koja je crkvena se nesto slaze sa stajalistima o ljudskim pravima i dostojanstvu covjeka , a onda kad idu nesto pojasnit totalno negiraju ono sto su prije rekli Confused

Njih nesto ljuti a onda kad treba rec sto ih ljuti neznaju kako to da kazu , pa lijepo argumenirano kolutaju oko teme bez da dotaknu bilo sta vazno

Uglavnom njima smeta izjednacavanje OBITELJI sa homosexualnom OBITELJI , ali zaboravljaju da je osim krvnog srodstva obitelj i psiholoska granica povezanosti nekih ljudi
Moze netko bit obitelj bez da je u ikakvom srodstvu ili cak vezi , jednostavno ako je povezan cvrsto i ako se osobe u nekoj minizajednici vole , onda su one obitelj Confused

Pravo nasljeđivanja , pravo na posjete u bolnici (neznam sta tocno ide pod to) i slicno (kod ovih drugacijih obitelji) nisu nista sta bi crlvenjake trebalo smetat , a opet ih smeta Confused

I onda se jos bune kontra zakona , tj deklaracije koja bi sprijecila da se zatvaraju i vjesaju ljudi koji su homosexualci (u nekim zemljama) a vjerojatno nisu nit zakon cijeli procitali (predpostavljam da nisu)

Ponekad pomislim da se oni bune samo da se imaju zbog necega bunit UT

hiro nakamura Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
martina
Senior/ka
Senior/ka

PostPostano: sri pro 10, 2008 1:44 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

hehe ne, ja sam isla okolo i pitala ljude zele li potpisati Wink
drukcije je vjerojatno u tome sto ovo nalaze crkva koja ima vec utvrdene neupitne dogme a ovo pita neka mala balavica.
al vidjela sam jucer na tvu . neki stvarno nisu znali sto su potpisali. ???

gledala sam otvoreno. zadovoljna sam kako su tolle i jurasica pricale. za razliku od suprotne strane govorile su objektivne stvari.
kad se neko poziva na bibliju -to ne smatram dokaznim materijalom ;ppp

sale ,,Uglavnom njima smeta izjednacavanje OBITELJI sa homosexualnom OBITELJI , ali zaboravljaju da je osim krvnog srodstva obitelj i psiholoska granica povezanosti nekih ljudi
Moze netko bit obitelj bez da je u ikakvom srodstvu ili cak vezi , jednostavno ako je povezan cvrsto i ako se osobe u nekoj minizajednici vole , onda su one obitelj ,,

i zasto misle da ako svi imaju ta prava misle da su njihova ugrozena. ilčić je bas u jednom trenu rekao da su njihova prava ugrozena na sto ga je juras dobro upitala ,,kako su to vasa prava ugrozena,, .slazem se s tobom, obitelj ne stvara krv, papir , vjencanja....ja neke ljude smtram svojim sestrama i bracom a neke koji su mi u rodu uopce ne dozivljavam blisko.
[Vrh]
martina
Senior/ka
Senior/ka

PostPostano: sri pro 10, 2008 1:52 pm    Naslov: Citirajte i odgovorite

netko ce me morat naucit kako se napravi ono ,,netko je napisao/la,, Think
[Vrh]
sale
Kultna figura
Kultna figura

PostPostano: čet pro 11, 2008 12:03 am    Naslov: Citirajte i odgovorite

Pa stisnes quote

hiro nakamura Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošaljite privatnu poruku Posjetite Web stranice
martina
Senior/ka
Senior/ka

PostPostano: čet pro 11, 2008 1:54 am    Naslov: Citirajte i odgovorite

Embarassed
[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započnite novu temu   Odgovorite na temu    LORI forum - Početna -> News Vremenska zona: GMT + 01:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možete otvarati nove teme.
Ne možete odgovarati na postove.
Ne možete uređivati Vaše postove.
Ne možete izbrisati Vaše postove.
Ne možete glasovati u anketama.

PDT_Hotforum v1.3 Design : MagiConception | phpBB-design.com.