| Prethodna tema :: Sljedeća tema |
| Autor/ica |
Poruka |
Milan Stažist/ica

|
Postano: pet lis 09, 2009 7:09 am Naslov: KRLEŽA O MESOŽDERSTVU I VEGETARIJANSTVU |
|
|
MESOŽDERI
U mesožderu javlja se sućut nad krvavom pasjom strvinom samo zato, jer nije »apetitlih«, jer se ne da pojesti, kao isto tako odvratno razmesareno prasence, na primjer. 1917-19
PROVINCIJALNA IDILA
Blažena, pospana, idilična zemlja, gdje se po krčmama sa mnogo straha još i dan-današnji govori o mrtvim razbojnicima, koji su čekali »šezdeset i treće godine na peštansku diližansu pod tim i tim mostom«, a po stropovima salona u takozvanim boljim kućama namaljani su štigleci i crvendaći na granama okićenim narodnim trobojkama. Gospoda mažu mustače briljantinom prst debelo i oblizuju se poslije špricera, podrigujući se u basu, a gospodične »mački slične« čitaju gnjile i pljesnive knjige, u kojima se ljubav rimuje na ubav i česma s pjesma. Jede se panonski opasno dan i noć; pite i pohanci, palačinke i gibanice i kosano meso, pečeno meso, krvavo meso, meso; rokću svinje, klokoće vino po pivnicama, muču krave pod mesarskim sjekirama, sviraju harmonike, zvone zvona po crkvama, živi se idilično, kao da se sanja. (1923.)
MESOŽDERSKA CIVILIZACIJA
Prolaze ljudi i nose u svojim mračnim crijevima skuhane kokošje glave, žalosne ptičje oči, kravlje butove, konjska stegna, a sinoć još te su životinje veselo mahale repom i kokoši kvocale su u predvečerje svoje smrti u kokošinjcima, a sada se sve svršilo u ljudskim crijevima, i to se micanje i žderanje u jednu riječ zove: život po zapadnim evropskim gradovima u sutonu jedne stare civilizacije. (1932.)
STRAH l TREPET ŽIVOTINJA
Od religioznog straha pred takozvanim »veličanstvom prirode« do dekadentne, ateističke slike o svijetu čovjek se giba još uvijek kao strah i trepet životinja slabijih od sebe, i, pišući danas lirske pjesme o tihim životima, čovjek još uvijek jede ribe, krave, svinje, srne, kokoši i razne druge životinje, a ti su animalni motivi još uvijek neobično draga tema našeg suvremenog slikarstva. Od altamirske špilje do svojih poznatih junaštava između četrnaeste i osamnaeste, čovjek je još uvijek lovac i ratnik, a umjetnost koju pronosi sobom kroz ove mračne vjekove neprekidno je krvavo i žalosno ogledalo bitaka, rasparanih utroba, odsječenih glava i mesarskih klaonica: od Homera do Stendhala patos gologa noža stoji u prvom planu književne i likovne historije. To ljudsko u nama još je uvijek krvavo od utrobe naših bližnjih, koje ubijamo po svom životinjskom nagonu, i od toplih crijeva slabijih životinja kojima se hranimo kao pravi ljudožderi i lovci: Cromagnardi i Zapadnjaci, Kanibali i civilizirani Evropljani, gospodari strojeva i oklopnjača i otrovnih plinova, koji u glavi nose gitare Pabla Picassa. (1933.)
ŽIVI OD KRVI
Čovjek živi od krvi životinja, čiju krv pije bez obzira na to da li su četvoronožne ili dvonožne. Ovo, kako dvonošci loču krv svog vlastitog čopora, to je vučje od vučjeg. (1919.)
GASTRONOMSKI IDEALI
U tom našem blatu, kroz koje pretječu vode masne i guste kao krvava juha, gdje se sve davi u svojim vlastitim izmetinama, sve naše ideje prilagodiše se sitoj, malograđanskoj stvarnosti: pečeni piceki, prasetina na ražnju, srnetina na lovačku svrhnjem i brusnicama, šljuke, fazani, jarebice, janjci, purani, rizling, rojička, gemišt, šnapsl, »pe.-ve.-veltanšaung«. (1938.)
PRVI SUSRET S GRADOM
Čuli su oni govoriti o jednoj čudnoj zemlji Šlarafiji, gdje pečene race i pilići lete u usta čovjeku, po livadama pasu prasci i odojci na ražnju, a srebrne ure i lanci vise po drveću, i taj život u gradu pričinio im se u prve gradske dane takvom šlarafijom. Sve sami zelheraji sa suhomesnatom robom!Sve same butine i rebra i crvena slanina debelih svinja, pak su smrtonosne rane zapečene lijepo masnom crnom čađom, a kroz krvave rupe prodrli čavli, te vise naduvena crijeva i cijede se trule kobasice i mirišu čvarci po zdjelama porculanskim opletenima drotom, da se ne raspadnu. Samo suho meso! Pun grad suhoga mesa! Šunke vise kao zastave! l na cimerima mesarskim odsječene glave bijelih odojaka, rasporeni telići oko crkve, bijele plahte na vjetru sve lijepo polivene mirisnom svježom krvlju, krvave mesarske ruke otisnute na plahtama, sve same fine brijačnice što mirišu po najfinijem sapunu, pa se njišu barbirske zdjele i škripe i cvile na vjetru da je milina. Pa kolike još slavne krčme i cimeri sa finofajn namazanim farbama, sami crni mački i kanoniri, mužače, pa opet bijeli mački i oguljeni pilići polomljenih zglobova, pozabadani viljuškama petororozim, pa velike čaše pjenušavoga piva, a po oknima masne palačinke i krafni i pogače i pogačice, sve to miriše, sve to pjeva.
UBOJSTVO
Zašto, na primjer, prepolovljene goveđe ili praseće strvine po mesarskim izlozima ne djeluju s podražajem na bljuvanje ili s pobunom crijeva? One krvave, ranjave krpetine životinjskog mesa nesumnjiv su dokaz odvratnog, upravo podlog ubojstva, ali taj kriminalni prerez svinjske utrobe u kobasičarskom izlogu ima svoj kakav-takav, više-manje danas još ipak relativno stvaran i mesožderskim prilikama uslovljen smisao: pravom, nepatvorenom, mesožderu takav je prerez masne i raskrvarene svinje lijep jer se prije svega može pojesti. 1938
OD BILJOŽDERA DO MESOŽDERA l NATRAG
Čovjek se hrani mesom (danas), da bi iz mesa izjeo sve one vegetativne supstancije, što su ih krave ili ptice izjele iz trave. Da bi se počeo hraniti izravno biljnom hranom, za to čovjeku, kao rođenom biIjožderu, očito još uvijek nedostaje dovoljno mudrosti i snalažljivosti. Ako je historijska istina da se je čovjek jednoga dana odvojio od svoje majmunske obitelji, zaputivši se vlastitom stazom (ljudskom), to je bila nesumnjivo velika, individualno smiona, da, upravo junačka odluka, kao što se kasnije nesumnjivo pokazalo, od historijskog značenja. Pitamo se zašto je čovjek, kao tipičan biIjožder (majmun), postao karnivor? Našao se iz tropske u nordijskoj klimi, i to po svoj prilici ne tako iznenada, ali to je bilo još na početku njegove ovozemaljske egzistencije, kada mu memorija kao ni pticama nije bila naročito jaka strana, te tako u vrtlogu vremenskih protjecanja nije odmah ni primijetio da su minula stoljeća i da se sunce polagano gasilo i da su njegove tropske šume uslijed izmjene klime prerasle u crnogoricu. Šta se dogodilo s njim? Bez njegove vlastite krivnje, u novonastalim klimatskim, nordijskim relacijama, njegova se tropska majmunska narav prilagodila kanibalskim prilikama iz klimatskih imperativa, i on je iz nužde počeo da peče meso na žaru i tako postao ovo što je i danas: lovac, strijelac, ratnik, vojskovođa, političar, u jednu riječ: »čovjek brbljavac«, »čovjek majstor«, »čovjek glupan« i u posljednjoj konzekvenciji »natčovjek Drugog svjetskog rata«. U dilemi da li da krepa od gladi ili da se hrani svojim bližnjima, on se priklonio kanibalizmu, a to je, po svoj prilici, bila jedna od prvih, ljudski praktičnih primjena razuma i logike. Kao razumno biće ovaj kanibal zapravo je izumio mesožderstvo, jer mu je njegova »zdrava ljudska pamet« objasnila da će prezimiti samo u onom slučaju bude li izjeo nekoliko svojih spiljskih sustanara, što je kasnije kao »miles gloriosus« primijenio i na sve svoje susjede.
Isto tako kao što mu danas njegova »zdrava ljudska pamet« imperativno nalaže, da mu kao »čovjeku« nije više u interesu da se uzajamno proždire, on će po zakonu tromosti svoga duha na razmišljanje o toj dilemi, nažalost, po svoj prilici, izgubiti još nekoliko slijedećih stoljeća. No ipak će jednoga dana doći vrijeme kada će ga njegova ljudska pamet vratiti u predstanje u kome se već nalazio dok još nije bio mesožder i tako mu osigurati njegove majmunski bezazlene i naravne životne uslove. l onaj zvjezdani put, u svakom slučaju progresivan i antiprogresivan istodobno, put je blijedog majmuna od bi-Ijožderstva do kanibalizma i opet natrag, od kanibalizma do vegetarijanstva, kada će umjesto u bečkim šniclima uživati u pudingu od trave. Na taj način vjerojatno je da će se ovaj progresivno začarani krug jednoga dana po svoj prilici ipak zatvoriti u obliku harmonične sinteze.
Iz retrospektive od nekoliko slijedećih desetaka milenija pokazat će se da je čovjeku pod zvijezdama bilo suđeno samo to da se u tropskim klimatskim relacijama kao majmun hrani bananama i smokvama, da bi se u jednom »prelaznom periodu«, kada je u glacijalnim prilikama zapeo u ledu na nekoliko milijuna godina, pretvorio u mesoždera, i tako rezigniravši ponovno našao svoju stazu do vegetarijanstva u jednom »boljem« ili »najboljem« leibnizovskom raju zemaljskom. (1940.) |
|
| [Vrh] |
|
 |
NoNick Moderator/ica

|
Postano: sub lis 10, 2009 2:48 pm Naslov: |
|
|
Ima li iza ove poplave citata i kakva osobna izjava koja bi objasnila potrebu za citiranjem...?
Uz duzno postovanje Krlezi, pa i njegovim potcjenjivackim izjavama o svezderima (da mi je znati kada se on to odrekao janjetine?) mislim da je prehrana definitivno osobna stvar i stvar potrebe svakoga od nas jer sve drugo svodi se na nametanje i vodi u krajnosti koje ne mogu donijeti nista dobroga. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Milan Stažist/ica

|
Postano: sub lis 10, 2009 7:57 pm Naslov: |
|
|
| Smatram da nije npr. osobna stvar da li se jede hrana koju proizvode duznički robovi u Indiji (da dam samo jedan primjer), pa ne vidim zašto bi iskorištavanje životinja bila samo "osobna" a ne i društvena stvar. Kao što je napisao Leonardo da Vinci, "vjerujem da će doći dan kada će se na ubijanje životinja gledati jednako kao što se danas gleda na ubijanje ljudi." |
|
| [Vrh] |
|
 |
NoNick Moderator/ica

|
Postano: pon lis 12, 2009 11:09 am Naslov: |
|
|
| Ne mislim da se prehrana moze nazvati iskoristavanjem zivotinja, svatko se hrani onime sto mu je prirodjeno, odnosno onime sto mu organizam trazi i sto mu daje dovoljnu kolicinu energije - kako zivotinje, tako i ljudi. Mislim da to ne mozemo poistovjecivati s ubijanjem zbog krzna, parfema i sl. Osim toga, zasto mislis da su biljke manje zive od zivotinja, zato sto se ne glasaju i ne gledaju te? Da li jedes samo ono sto je otpalo sa stabla ili od kuda vec pa si pobrao sa zemlje... da budes siguran da nije ubijeno? |
|
| [Vrh] |
|
 |
Milan Stažist/ica

|
Postano: uto lis 13, 2009 11:02 pm Naslov: |
|
|
| Biljke nemaju centralni živčani sustav, niti evolucijski razlog za osjećanje boli (ne mogu dovoljno brzo na nju reagirati, pobjeći itd.). Nema nikakvih indikacija da biljke osjećaju bol, niti ikakvih razloga za sumnju da životinje imaju potpuno jednak osjet boli kao i ljudi. Imamo mogućnost odabira čime se hranimo, a bezmesna prehrana je i zdravija (usporedi npr. znanstvena istraživanja vezana za životni vijek, stopu karcinoma, krvožilnih bolesti itd.) i daleko ekološkija - http://www.h-alter.org/vijesti/ekologija/mesom-po-klimi#news_view |
|
| [Vrh] |
|
 |
d_ dancer Kultna figura

|
|
| [Vrh] |
|
 |
Milan Stažist/ica

|
Postano: čet lis 15, 2009 8:10 am Naslov: |
|
|
| Ma da, neke su cak i u Saboru. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Charon Tehnička podrška

|
Postano: čet lis 15, 2009 11:18 am Naslov: |
|
|
Milane, svi moralni kriteriji (ne samo za nejedenje mesa) su poprilicno proizvoljni. Recimo, slazem se da "osjecaju vs. ne osjecaju bol" zvuci razumno, ali to nikako nije jedini razumni kriterij.
Recimo, mozemo reci da je ok jesti mesozdere, ali ne i biljozdere. Zasto? Pa, zato jer mesozderi uzrokuju daljnju bol i smrt; dapace, vecina ih ubija uz puno vise traume za zrtvu nego to rade uljudjene, moderne klaonice (natjerati sve klaonice da budu takve, druga je prica). Pojedi jednog tigra i koliko si antilopa postedio? Antilopa cijoj smrti prethodi nekoliko minuta grcevitog, najcesce izgubljenog, trka za goli zivot...
Ja se povodim za time da je u prirodi prihvatljivo ubiti za samoobranu (ukljucivo obranu bliskih bica) i za hranu. Dakle, prezirem one koji ubijaju zbog rogova na kaminu, krzna,... no za hranu smatram da je ok. Jos ako se "ostaci" iskoriste korisno (npr. od kravlje koze se rade cizme i sl), super!
Takodjer, smatram da treba poticati male, obiteljske farme, a destimulirati (u konacnici pozatvarati) masovne farme pilica/svinja/... gdje te uboge zivotinje ne vide ni sunca ni trave. To vec nije prirodno i predstavlja tim zivotinjama cjelozivotnu patnju. Kokosh na dvoristu zivi kao u prirodi (zasticena od iste jer ju vise nije sposobna prezivjeti) i onda ju odjednom predator (covjek) ubije i pojede... to je prirodno i, ako se izvede dovoljno bezbolno, meni prihvatljivo.
Naravno, takav razvoj dogadjaja bi nuzno jako smanjio kolicinu mesa na trzistu i digao cijene. I to smatram da je ok. Kome se ne placa puno za meso, uvijek moze sam uzgajati pilice, svinje,... naravno, u humanim uvjetima.
Dodatna prica je testiranje na zivotinjama. Cesto besmisleno i uzrokuje daleko vecu patnju od ubijanja. Bih li zabranio? Bih, kad god nije apsolutno nuzno. Dakle:
1. mora biti za lijekove (spada u kategoriju samoobrane); nikakve parfeme i sl. piz*arije,
2. mora se dokazati da ce rezultati biti nezamjenjivo korisni (nema smisla testirati lijek na zivotinji koja ce reagirati razlicito od covjeka),
3. smije se izvesti u kolicinama nuznim za analizu i onda podijeliti rezultate sa svima, a ne da svaka farmaceutska kompanija radi iste testove i jos u prekomjernim kolicinama.
IMO, da se testiranja tako provode, napravili bismo daleko vecu i humaniju stvar od opceg prelaska na vegetarijanstvo.
Vidis: podulji elaborat vlastitih stavova, a nigdje citata! Hocemo zakljuciti da mesozderstvo bolje razvija mozak, ili barem prste? NFH...  _________________ Reci "DA"
Few people can be happy unless they hate some other person, nation or creed.
-- Bertrand Russell |
|
| [Vrh] |
|
 |
hm... Moderator/ica

|
Postano: pet lis 16, 2009 1:54 am Naslov: |
|
|
odavno mi se nametnuo zakljucak da se osobe koje jedu zivotinje i osobe koje jedu biljke ne mogu bas uvjeriti u neka misljenja/dokaze/i slicno
tako da nema ju puno vajde od diskusije
ali, zapelo mi ono s humanim uzgajanjem zivotinja. charon, osoba koja se poveze s tim zivotinjama i uzgaja ih humnao nikako ih na kraju ne bi mogla pojesti. niti ti ih ne bi mogao. npr. gledas kako je maleni neki smoto, pa raste, pa ima obtelj i naravno ima i sunca i trave, i zivi, i imataj neki svoj djir, i onda ga ti ubijes. ma mislim da ne bi mogao.
tako da en znam koliko je to bezbolno, kao sto kazes.
i naravno govorim iz pozicije covjeka koji se recimo veze za te zivotinje. u tome je cijela caka.
banalan primjer. moj djed je imao svijnje i regularno ih ubijao. a rasle su u super uvjetima, cak ih je i ceskao i ricao s njima i svasta. i onda jednog dana ih vise nije mogao ubiti, vezao se za njih. i tako je stala sva ta njegova mala privatna klaonica. to je jednostavno to. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Charon Tehnička podrška

|
Postano: pet lis 16, 2009 2:05 am Naslov: |
|
|
Stoljecima su obitelji tako zivjele. Ne moras se vezati uz zivotinju da bi joj pruzila humane uvjete.
Ja osobno, da moram sam ubiti sto pojedem, vjerojatno bih presao u vegetarijance (i na kraju umro od gladi; ako jedan dan ne jedem meso, moram neku leshinu pojesti za veceru). No, ja sam odrastao bez ubijanja; djeca koja odrastu da je normalno ubiti piceka ili pajceka za hranu, ne vide u tome nista cudno.
Sjecam se kako je frend pricao da je kao mali bio kod djeda i tamo bili janjci ili zecevi ili tako nesto i pita ga djed "Koji ti je najljepsi?" Dijete odabralo... pogodi nastavak. Klincu shock, a djed ga htio razveseliti... stvar perspektive, koja se stvara (i) kroz navike i kroz odgoj. _________________ Reci "DA"
Few people can be happy unless they hate some other person, nation or creed.
-- Bertrand Russell |
|
| [Vrh] |
|
 |
Lunja Kultna figura

|
Postano: pet lis 16, 2009 12:41 pm Naslov: |
|
|
| hm... je napisao/la: | ali, zapelo mi ono s humanim uzgajanjem zivotinja. charon, osoba koja se poveze s tim zivotinjama i uzgaja ih humnao nikako ih na kraju ne bi mogla pojesti. niti ti ih ne bi mogao. npr. gledas kako je maleni neki smoto, pa raste, pa ima obtelj i naravno ima i sunca i trave, i zivi, i imataj neki svoj djir, i onda ga ti ubijes. ma mislim da ne bi mogao.
tako da en znam koliko je to bezbolno, kao sto kazes.
|
Zbog toga postoje ljudi koji idu po selima i kolju stoku. Zar vam nije poznat onaj oglas: "Koljem po kućama!"? To zanimanje "koljača" je nastalo upravo zbog toga što ljudi nisu mogli klati vlastite životinje. A kad je ivotinja već ubijena onda je "šteta da propadne" pa ju se lijepo klopne...
A što se tiče argumenta o patnji živih bića i centralnom živčanom sustavu. Neka od osnovnih obilježje svih živih bića jesu nagon za preživljavanjem i podražljivost. Ako organizam (od arhebakterije do slona) doživi neki podražaj koji interpretira kao prijetnju svom preživljavanju, on se pokušava spasiti (pobjeći, stvoriti neki otrov kojim će otjerati predatora i sl.). Bol je samo jedan osjećaj (tj. skup podražaja u živčanom sustavu) koji je nama ljudima blizak. To je naša interpretacija da nešto ne štima. Osjećam bol kad dotaknem vreo predmet, osjećam bol kad se porežem... to su situacije u kojima zbog svoje podražljivosti dobivam informaciju da se trebam skloniti iz te situacije jer ona predstavlja potencijalnu prijetnju mom preživljavanju.
Zbog čega je patnja jedne amebe manja u usporedbi sa patnjom jednog slona? I jedno i drugo biće osjeća želju za životom. U slonu nema ni više ni manje života nego u amebi. Na ovom planetu je život moguć upravo stoga što postoji takva raznolikost pojavljivanja života. Činjenica da mi možemo vidjeti slonove suze i na taj način se poistovjetiti s njegovom patnjom je nešto drugo. To se zove empatija. Ali ta empatija je vrlo klimava jer ćemo se rastužiti zbog jednog slona, a ne zbog jedne amebe. Dakle stvar je naše percepcije. Isto se može primijeniti na biljke. Je li jedna biljka manje vrijedna od slona? Želi li biljka manje živjeti od slona?
Ljudi nešto moraju jesti. Ja sam odabrala da ne želim jesti životinje. Voljela bih da ne moram jesti ni biljke (da postoji neka čudesna pilulica u kojoj se nalazi sve što mi je potrebno). Milane, citiranje Krleže (koji bi kao trebao biti neki autoritet, uzor?) ne pomaže popularizaciji vegetarijanstva. Bolje bi bilo da si stavio kakav dobar vege recept. Ja sam danas totalno bez ideje što kuhati... _________________ ---In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in angelo cum libro--- by U.E. |
|
| [Vrh] |
|
 |
hm... Moderator/ica

|
Postano: sub lis 17, 2009 1:07 am Naslov: |
|
|
j...a zudim za vege receptima koji ukljucju pripremu i kuhanje u 20 min
ma ima i takvih, vjerojatno sam i ja malo lijena da ceprkam pa onda uvijek nesto slicno
to se tice boli se slazem. u granicama slaganja sa onim sto mislimo da nam je poznato, jel.
ali postoje boli i boli. npr. pas ozljedi sapice na kamenju i boli ga i psa ostave vlasnici i boli ga. razlika se vidi recimo u raspolozenju psa...
i apsolutno vjerujem u "silu" koja postoji u svim bicima: od najsitnijeg bica do najkrupnijeg. i isto tako vjerujem u razvoj, jer mi se on pokazuje smislen unutar recimo moje vrste - covjecje. tako da razlikovanje neko jest diskriminiranje u smislu razlicitih atributa, ali ne znaci da to razlikovanje u necemu ne postoji. osoba koja je vjernik ce svakako vidjeti "istost"...ali ovdje ne mislim o toj istosti, vec o razlikovanju u smislu atributa recimo. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Milan Stažist/ica

|
Postano: ned lis 18, 2009 6:13 am Naslov: |
|
|
Par komentara:
1) Smatram da je Krleža svakako jedno od najgenijalnijih stvorenja koje se rodilo na ovom poluotoku, ali ne citiram ga zato jer bi trebao biti neki poseban autoritet (uostalom, ima jos puno zanuimljivih citata drugih - http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=283), nego jer mi se sviđa njegov stil i slažem se s time što je napisao.
2) Mislim da je neosporno da slon više pati od amebe (pati li ona uopće? ne bih rekao, iako ne znam), jer na vanjske podražaje reagira manje instinktivno, pa mu je potrebna bol da bi donio odgovarajuću odluku.
3) Što se "prirodnosti" ubijanja tiče, i silovanje je npr. prirodno i evolucijski sasvim racionalna stvar, ali nije moralno prihvatljivo. Imamo izbor. |
|
| [Vrh] |
|
 |
Milan Stažist/ica

|
|
| [Vrh] |
|
 |
dalmoska Stažist/ica

|
Postano: ned lis 18, 2009 9:47 am Naslov: |
|
|
O M G
svakako pogledajte-prestrasno |
|
| [Vrh] |
|
 |
Oblak Senior/ka

|
Postano: pon lis 19, 2009 3:56 pm Naslov: |
|
|
| Koji Krleza,je l onaj sto je izmislio Goli otok |
|
| [Vrh] |
|
 |
hm... Moderator/ica

|
Postano: pon lis 19, 2009 9:55 pm Naslov: |
|
|
| Oblak je napisao/la: | | Koji Krleza,je l onaj sto je izmislio Goli otok |
oblak, isus zna koji krleza...slabo te je uputio :/... |
|
| [Vrh] |
|
 |
Milan Stažist/ica

|
Postano: uto lis 20, 2009 7:19 am Naslov: |
|
|
| Oblak je napisao/la: | | Koji Krleza,je l onaj sto je izmislio Goli otok |
Ti to pušiš? Vjerojatno vjeruješ i da su Ameri u Iraku i Afganistanu radi uspostavljanja demokracije?
Predlazem ovaj clanak za one koje zanima tema, prvi put objavljeno u časopisu Novi plamen - http://www.balkanwriters.com/broj15/filipercegesej15.htm |
|
| [Vrh] |
|
 |
Lunja Kultna figura

|
Postano: sub lis 24, 2009 9:57 pm Naslov: |
|
|
| Milan je napisao/la: | Par komentara:
3) Što se "prirodnosti" ubijanja tiče, i silovanje je npr. prirodno i evolucijski sasvim racionalna stvar, ali nije moralno prihvatljivo. Imamo izbor. |
Oprosti, ali po čemu je silovanje prirodno i evolucijski racionalno?!  _________________ ---In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in angelo cum libro--- by U.E. |
|
| [Vrh] |
|
 |
d_ dancer Kultna figura

|
Postano: ned lis 25, 2009 12:51 pm Naslov: |
|
|
| Lunja je napisao/la: | | Milan je napisao/la: | Par komentara:
Oprosti, ali po čemu je silovanje prirodno i evolucijski racionalno?!  |
Prije nekoliko godina veliku je prašinu podigla knjiga u kojoj dvoje autora tvrde da je silovanje muška reproduktivna strategija, odnosno evolucijska prilagodba po jednom ili nusprodukt evolucijske prilagodbe po drugom autoru. Oni tvrde da silovanje nije, kako tvrde mnoge feministice, primarno akt nasilja, već seksualni čin, što se vidi iz činjenice da su ogromna većina žrtava (pokušaja) silovanja mlade i lijepe žene, uglavnom u dobi 15-40 godina. Da je seks primarno u vezi nasilja i ginofobije glavne mete silovanja bile bi stare bakice, koje se ne mogu braniti. No, njihova argumentacija temelji se na vrstama udaljenim stotine milijuna godina od čovjeka – poput nekih vrsta škorpiona i kukaca – i na primjerima iz suvremenih industrijskih društava. Silovanje je skoro potpuno nepoznato u malim društvima u kojima smo proveli praktički čitavu našu povijest – jer tamo su svi rođaci ili dobri znanci. No, zato je tipično za pojave poput vojske i rata, samostana, zatvora i velikih gradova, dakle abnormalne okolnosti, koje se pojavljuju tek zadnjih nekoliko tisuća godina ili manje. Thornhill i Palmer morali su, ako ništa drugo, pokazati da je silovanje uobičajena praksa u (modernim) sakupljačko-lovačkim društvima, ali o tome nema ni riječi. Toliko se malo djece rađa (i odrasta) kao posljedica silovanja i tolike su oštre kazne protiv silovanja u svim društvima da takvo ponašanje teško može postati evolucijski stabilna strategija. Iz toga su kritičari Thornilla i Palmera izvlačili zaključak da je biologija irelevantna, polazeći od standardnog modela društvenih disciplina (SSSM). Ipak, oni su kritizirali samo jednostranosti darwinističkih teorija, ali ne i suprotnog tabora, jer s jedne strane ako je silovanje utemeljeno u drevnoj evolucijskoj prošlosti zašto je problem i zašto je u većini jednostavnih društava odsutno? Dok s druge, ako je silovanje isključivo stvar kulturnog kondicioniranja zašto je, opet, problem i zašto ga ljudi, beskonačno plastična bića, ne eliminiraju?
Reference:
Travis, Ch. ed. 2003. Evolution, Gender and Rape, Cambridge Mass.: MIT Press.
Thornihll, R. – Palmer, C. 2000. A Natural History of Rape, Cambridge Mass.: MIT Press.
|
|
| [Vrh] |
|
 |
Lunja Kultna figura

|
Postano: ned lis 25, 2009 9:23 pm Naslov: |
|
|
D_dancer, hvala na citatu i referencama. Međutim, teorija o evolucijski stabilnoj strategiji po meni ne drži vodu u slučaju silovanja. _________________ ---In omnibus requiem quaesivi, et nusquam inveni nisi in angelo cum libro--- by U.E. |
|
| [Vrh] |
|
 |
|
|
Ne možete otvarati nove teme. Ne možete odgovarati na postove. Ne možete uređivati Vaše postove. Ne možete izbrisati Vaše postove. Ne možete glasovati u anketama.
|
|
|