Terminologija za potrebe istraživanja politika i praksi poslodavaca u okviru projekta „LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu“:

Posted in LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu

Poslodavac/poslovni subjekt – sve pravne osobe koje su registrirane za obavljanje neke djelatnosti i koji zapošljavaju najmanje jednu osobu.

LGBTI – lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, transeksualne, interspolne osobe. Za LGBTI osobe koristi se i termin seksualne i rodne manjine.

Lezbijka – žena koju emocionalno i/ili fizički uglavnom privlače druge žene.

Gej – muškarac kojeg emocionalno i/ili fizički uglavnom privlače drugi muškarci. Ponekad se termin gej istovremeno koristi i za muškarce i za žene.

Biseksualna osoba – osoba koju emocionalno i/ili fizički privlače osobe istog i različitog spola.

Transrodna osoba – osoba čiji rodni identitet i/ili rodno izražavanje izlazi iz okvira zadanih tradicionalnih, društveno definiranih rodnih uloga i normi vezanih uz spol. Osobni, unutarnji osjećaj roda ne mora se podudarati s biološkim određenjem našeg spola. Stoga transrodne osobe žele da im rodno izražavanje bude usklađeno s rodnim identitetom, a ne s njihovim spolom. Transrodne osobe mogu se identificirati kao muškarci, žene, nijedno, oboje ili nešto drugo, a da pri tome taj identitet nije u skladu s pripisanim spolom. Transrodne osobe po spolnoj orijentaciji mogu biti heteroseksualne, lezbijke, gej ili biseksualne osobe.

Transeksualna (transpolna) osoba – za razliku od transrodne osobe, transeksualna osoba osjeća trajni distres i nezadovoljstvo zbog osjećaja nepripadanja svojem biološkom spolu (i rodnoj ulozi koja se vezuje uz biološki spol) te ima namjeru proći kroz proces prilagodbe spola (tranziciju), uključena je u njega ili je već djelomično ili potpuno modificirala svoje tijelo da bi izrazila svoj spolni/rodni identitet i osjećaj sebe. Transeksualne osobe po spolnoj orijentaciji mogu biti heteroseksualne, lezbijke, gej ili biseksualne osobe.

Interspolna osoba – osoba rođena sa spolnim i reproduktivnim organima koji se ne mogu definirati kao izričito „ženski“ ili „muški“. Interspolna djeca u većini slučajeva podliježu kirurškim zahvatima i hormonskoj terapiji. Korektivnim kirurškim operacijama spolni se organi usklađuju sa standardno prihvatljivim penisom ili klitorisom. U prosjeku se jedna od 2000 beba rodi s nekim od interspolnih stanja. U prošlosti se interseksualna osoba nazivala hermafroditom.

Seksualna/spolna orijentacija odnosi se na emocionalnu, seksualnu i svaku drugu vrstu privlačnosti koju osoba osjeća prema drugim osobama koje mogu biti istog ili različitog spola/roda. Najčešće se spominju tri spolne orijentacije: biseksualna, homoseksualna i heteroseksualna.

Rodni identitet podrazumijeva osobni koncept, odnosno konstrukt našeg roda, ne neophodno ovisan o spolu s kojim se osoba rađa. Rodni identitet tiče se svakog ljudskog bića i ne znači samo binarni koncept muškog ili ženskog; ova identifikacija može biti u skladu s društveno propisanim definicijama ili ih može negirati, nadilaziti i mijenjati. Sloboda izražavanja rodnog identiteta treba uključivati rodnu neodređenost i rodnu kontradikciju, a ne samo binarnost, odnosno postojanje isključivo dva roda: ženskog i muškog.

Rodno izražavanje – način na koji osoba izražava svoj rodni identitet; uobičajeno se izražava kroz ponašanje, odijevanje, frizuru, glas, tjelesne karakteristike i dr.

Share

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved