Informacijski centar

Posted in Informativni centar

( od 2001.)

Centar obuhvaća Internet centar i Infoteku.
U Internet centru članice/ovi se mogu slobodno koristiti informatičkom opremom i imati pristup Internetu.
Infoteka je stalna aktivnost Udruge. Sastoji se od knjižnice i videoteke. Knjižnica se sastoji od LGBTIQ i feminističke literature, časopisa, video i DVD materijala, koji su dostupni svim članicama/članovima i ostalim zainteresiranim osobama. Videoteka se sastoji od LGBTIQ filmova, serija i dokumentaraca starijih i novijih izdanja. Kao dio Informacijskog centra organiziraju se filmske večeri.
Informativni centar pruža članicama i svim zainteresiranim osobama  mogućnost učenja, osnaživanja te priliku da doprinesu istraživanjima vezanim za LGBTIQ pitanja.
Često je informacijski centar izvor informacija za osobe zainteresirane za LGBTIQ tematiku, upravo zbog nedostatka ove literature u javnim ustanovama, knjižnicama i sl.
Korištenje infoteke:
-    LORI članice imaju pravo na besplatno korištenje infoteke
-    osobe koje se učlane u Infoteku, a nisi članice/članovi udruge plačaju članarinu u visini od 30 kuna  (novac od članarina koristi se za nabavku novih knjiga)
-    članovi infoteke imaju članske iskaznice pod čijim se brojem i vode

Knjižnica:
-    istovremeno se može podići tri knjige i tri časopisa
-    rok za povratak knjiga je 30 dana (zakasnina  je 20 lp po danu)
-    dozvoljeno je jedno produženje po knjizi

Videoteka:
-    istovremeno se može podići tri filma
-    rok za povratak filmova je 15 dana (zakasnina  je 1 kn po danu)
-    dozvoljeno je jedno produženje po filmu

STALNE AKTIVNOSTI UDRUGE

Posted in Informativni centar

Informacijski centar (od 2001., stalna aktivnost)

Centar obuhvaća Internet centar i Infoteku. U Internet centru članice/ovi se mogu slobodno koristiti informatičkom opremom i imati pristup Internetu. Infoteka se sastoji od LGBTIQ i feminističke literature te one koja se tiče općenito ljudskih prava, časopisa, video i DVD materijala, koji su dostupni svim članicama/članovima i ostalim zainteresiranim osobama. Kao dio Informacijskog centra organiziramo prezentacije, filmske večeri i slično. Informacijski centar pruža svim zainteresiranima mogućnost učenja, osnaživanja, te priliku da doprinesu istraživanjima vezanim za LGBTIQ pitanja. Često je informacijski centar izvor informacija za osobe zainteresirane za LGBTIQ tematiku, upravo zbog nedostatka ove literature u javnim ustanovama, knjižnicama i sl.

Edukacija i osnaživanje LGBTIQ zajednice (od 2001., stalna aktivnost)


Jedan od važnih ciljeva LORI je osnaživanje same LGBTIQ zajednice. Program uključuje edukativne, kreativne, psihološke i radionice osnaživanja za LGBTIQ zajednicu te nabavu knjiga i video materijala LGBTIQ tematike. Edukativne radionice obrađuju teme kao što su npr. coming out, razumijevanje transrodnosti, queer, prava žena, feminizam na našem području, mediji i ljudska prava i dr. Osim ovih tema, edukativne radionice odnose se i na organizaciju rada i djelovanje udruge - upravljanje udrugom, izrada i vođenje projekta i sl. Psihološke radionice obrađuju teme kao npr. samoprihvaćanje, internalizirana homofobija, lezbijske veze, nasilje u lezbijskim vezama, seksualnost, i dr.
2004. g. smo tiskale brošuru koja je obuhvatila nekolicinu najvažnijih tema s radionica (coming out, samoprihvaćanje, transrodnost, queer, itd.).

Društvene aktivnosti (od 2001., stalna aktivnost)

Upravo zbog nepostojanja mjesta za izlaske gdje bi se lezbijke, gej muškarci, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i queer osobe mogle osjećati sigurno (bez straha od nasilja i diskriminacije), vrlo nam je važno da zajednici omogućujemo postojanje ovakvog sigurnog mjesta. 

Svakih nekoliko mjeseci organiziraju se Queer-UP! Partyji u nekom od riječkih LGBTIQ friendly klubova (dosada je to bilo u Discordiji, na Arci Fiumani, u Životu, Bačvi, Crkvi...) a od jeseni 2018. u Klubu . ispod Beertije. Osim toga, prema dogovoru i interesu u LORI se organiziraju druženja ili filmske večeri (za detalje pogledati obavijest na internet i Facebook stranici udruge).

Internet stranica i Forumi (od 2002., stalna aktivnost)

Internet stranica udruge LORI važan je medij informiranja zajednice i društva općenito o ljudskim pravima LGBTIQ populacije, kao i samom radu Udruge te drugim relevantnim sadržajima.
Na stranici se mogu naći informacije o radu udruge i njenim projektima, o LGBTIQ aktivizmu u Hrvatskoj i u regiji, LGBTIQ terminologiji, pravima LGBTIQ osoba u svijetu i dr. Stranica donosi i vijesti LGBTIQ tematike (s naglaskom na aktivizam i ljudska prava), kolumne te najave događanja u LORI.
LORI održava Trans Forum koji je namijenjen isključivo transrodnim osobama.
Na stranici se mogu naći i razne korisne informacije koje se tiču psihosocijalnog rada s LGBTIQ populacijom. Sadržaj je namijenjen prvenstveno psiholozima i psihologinjama te pripadnicama i pripadnicima seksualnih i rodnih manjina, ali je od značaja i za širu javnost. Neki od sadržaja su: Informacije o stručnoj literaturi za psihoterapijski rad s LGBTIQ klijentima i klijenticama, Baza podataka o LGBTIQ friendly psiholozima/ginjama u Hrvatskoj, Informacije o psihološkom savjetovalištu te peer savjetovanju za pripadnice i pripadnike seksualnih i rodnih manjina i dr.

Psihosocijalna podrška (od 2005., stalna aktivnost)

Od svog osnivanja LORI organizira psihološke radionice, surađuje s psiholozima/ginjama i sudjeluje jednom godišnje na tribinama na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. Psihološko savjetovalište započinje s radom 2005. godine kada se pokreće Grupa za podršku za pripadnike/ce seksualnih i rodnih manjina a dvije godine kasnije, 2007., pokrenuto je individualno savjetovanje/psihoterapija za pripadnice i pripadnike seksualnih i rodnih manjina. Također, od 2007. djeluje i online savjetovanje vezano za obiteljsku problematiku LGBTIQ osoba). 2008. godine psihološko savjetovalište uključuje još jednu aktivnost - organizirano laičko savjetovanje (peer savjetovanje).Psihološko savjetovanje provode LGBT friendly i informirani psihologinje/zi, dok peer savjetovanje (osobno, telefonsko i online) provode peer savjetovatelji/ce - aktivistkinje koje su završile trening o osnovnim vještinama psihološkog savjetovanja.


Navedene stalne aktivnosti podržavaju ili su ih podržali sljedeći donatori: Global fund for Women, Mama Cash Fund for Women, Astraea Lesbian Action Foundation, Institut Otvoreno društvo, Grad Rijeka – Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb te Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske.

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved