Zajedno protiv homo/bi/transfobije: LORI i CroMSIC Rijeka pozivaju na 9. IDAHOBIT tjedan u Rijeci

Udruga LORI i riječki ogranak udruge studenata/ica medicine CroMSIC pozivaju sve zainteresirane na IDAHOBIT tjedan od 17. do 21. svibnja 2021. godine! Nizom aktivnosti uživo i online9. godinu zaredom u Rijeci obilježavamo Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije (IDAHOBIT) koji se 17. svibnja diljem svijeta upriličuje u više od 130 zemalja.

Podsjećamo, u Hrvatskoj se IDAHOBIT obilježava od 2011. godine odlukom Hrvatskog sabora kao dio Nacionalne politike ravnopravnosti spolova, a Rijeka je jedini grad koji službeno sudjeluje isticanjem zastave duginih boja na pročelju Gradske vijećnice tog dana još od 2013. godine.

Ovogodišnja globalna tema IDAHOBIT-a je Zajedno: Odupiranje, podržavanje, iscjeljenje!” (Together: Resisting, Supporting, Healing!) u namjeri da se ukaže na teške posljedice koje sa sobom donosi pandemija kao i na važnost pružanja međusobne podrške i povezivanja. LGBTIQ+ osobe u doba pandemije su više izložene zlostavljanju i nasilju od strane neprihvaćajuće okoline i obitelji, a tu je i niz drugih poteškoća s kojima se susreću: pristup zdravstvenim uslugama, izloženost govoru mržnje, pristup programima javne pomoći (stanovanje, hrana), pristup pravosuđu.

LORI i CroMSIC žele ukazati na dodatnu ranjivost LGBTIQ+ osoba u društvu i izloženost nasilju, kao i na važnost ostvarivanja temeljnih ljudskih prava za sve osobe.

PROGRAM

Ponedjeljak, 17.5.2021.

Na pročelju Gradske vijećnice (Korzo 16), sada već „tradicionalno“ će biti izvješena zastava duginih boja, a CroMSIC Rijeka će po Korzu dijeliti informativne letke.

(Korzo 16, Rijeka)

20:00 Stand up show: Marina Orsag

Najiskusnija stand up komičarka Balkana, osnivačica prvog comedy cluba u Hrvatskoj, Marina žustro razbija predrasude o LGBTIQ+ temama najmoćnijim oružjem na svijetu – humorom. Uslijed epidemioloških ograničenja, potrebne su rezervacije na mail (ime i prezime, broj osoba za rezervaciju): .

Cukarikafe Bar (Trg Julija Klovića 4, Rijeka)

Srijeda, 19.5.2021.

16:00 – 18:30 Živa biblioteka s LGBT osobama (preko Zoom platforme)

Živa biblioteka je zanimljiv i interaktivan način senzibiliziranja o društvenim problemima: „knjige“ su ljudi i kroz dijalog sa „čitateljima/icama“ približavaju im osobna iskustva, sa čime se sve susreću kao LGBT osobe u našem društvu. Zbog ograničenog broja čitatelja/ica, prijave su obavezne putem CroMSIC aplikacije – (CroMSIC).

Petak, 21.5.2021.

16:30 – 18:00 Queer šetnja Trsatom

Kako je broj sadržaja za LGBTIQ+ zajednicu od početka pandemije umnogome smanjen (ili takoreći nepostojeći), a boravak na otvorenom se preporuča, pozivamo sve zainteresirane na jednu queer šetnju trsatskim stazama i puteljcima. Prijave na mail Lokaciju okupljanja javljamo po primitku prijave.

Pratite nas na društvenim mrežama: LORI (FBIG) i CroMSIC (FBIG).

*Organizatorice događaja će naravno poštivati sve mjere i preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, a kako bi IDAHOBIT tjedan protekao u sigurnom i veselom ozračju.

Podijeli:

Više vijesti:

Scroll to Top