Antigej prosvjedi u središtu Pariza završili nasiljem

Posted in Novosti

Unatoč zabrani prosvjeda, na ulicama Pariza jučer se okupilo oko 300.000 građana koji su protestirali protiv bračne jednakosti,

 

a ovaj je put bilo i nereda jer su brojni prosvjednici pokušali probiti barikade do Champs-Élyséesa.

Paralelno s pariškim, održao se i prosvjed na londonskom Trafalgar Squareu kojem je nazočilo svega 2000 ljudi. Iza oba prosvjeda stoji organizacija Manif Pour Tous koja tvrdi da je pariška brojka znatno umanjena te da je tamošnjim ulicama promarširalo 1,2 milijuna prosvjednika.

Razlog njihovoj pobuni jest veoma izgledno izglasavanje potpune bračne jednakosti u Senatu, 2. travnja. Neki su prosvjednici zbog toga glasno tražili ostavku francuskoga predsjednika Françoisa Hollandea, a na nekim je transparentima pisalo "Hoćemo posao, a ne gej brakove" te "Ne gejkstremizmu".

"Želimo da se naš predsjednik bavi gospodarstvom i obitelji ostavi na miru", kazala je jedna od glavnih protivnica bračne jednakosti Virginie Tellenne.

Za razliku od siječanjskog prosvjeda kad su organizatori "samo" kažnjeni sa 100.000 eura zbog nereda koji su iza sebe ostavili, ovaj je put eskaliralo nasilje, piše Le Monde.

Do nereda je došlo kad je nekoliko stotina prosvjednika pokušalo probiti policijski kordon kako bi došli do Champs-Élyséesa, a policija ih je rastjerala suzavcem. Navodno je riječ o pripadnicima ekstremne desnice od kojih su neki klečali pred policajcima izvikujući "Demokracija!", a drugi su pjevali Marseljezu.

Uhićeno je 98 osoba, a šest ih je zadržano u pritvoru, no unatoč tome organizatori su kazali kako će se "novi prosvjed održati vrlo skoro".

Share

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved