Slovenski Ustavni sud izjednačio istospolne i izvanbračne zajednice!

Posted in Novosti

Slovenski Ustavni sud Zakon o nasljeđivanju proglasio je neustavnim, jer se njime diskriminiraju istospolne zajednice.

 

Parlament nedosljednosti mora ispraviti u roku od šest mjeseci od objave u Narodnim novinama.

U odluci, među ostalim, stoji i da se Zakon o nasljeđivanju mora primjenjivati i na istospolne parove koji ne žive u registriranom partnerstvu, kao što je to slučaj s nevjenčanim heteroseksualnim parovima, javlja RTV Slo.

Inače, Ustavnom sudu za tu odluku trebale su dvije godine, a sve je počelo tužbom žene koja je tražila nasljedstvo od svoje preminule partnerice. Iako nisu sklopile registrirano partnerstvo, živjele su u dugogodišnjoj vezi. Tužiteljica se pozvala na odluku Ustavnog suda koji je u studenom 2009. odlučio kako je članak 22. Zakona o registraciji istospolnih zajednica neustavan.

Koparski je Županijski sud u ožujku 2011. godine presudio kako je riječ o diskriminaciji jer dugogodišnji istospolni partneri moraju imati ista prava kao i oni u izvanbračnim zajednicama. Sud je potom zatražio mišljenje od tadašnje Pahorove vlade, a osim gore spomenutog članka 22., protuustavnim je proglasio i drugi stavak 10. članka Zakona o nasljeđivanju.

Pahorova vlada potvrdila je mišljenje suda i problem je namjeravala riješiti izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona o čemu je raspisala referendum, međutim slovenski građani glasali su protiv.

CroL

Share

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved