Hršaku potpora i akademske zajednice

Posted in Novosti

Predrag Matvejević – erudit par excellence, jedan od naših najpoznatijih humanista, pisaca i publicista, autor remek-djela "Mediteranski brevijar"– podržao je kandidaturu

Damira Hršaka koji se na listi laburista natječe na izborima za Europski parlament.

Osim Matvejevića, Hršaka su podržali i prof.dr. Lino Veljak te prof. dr. Anto Čović te u svojoj potpori pozivaju građane da iziđu na izbore i ističu da će svoj glas dati kandidatu br. 5. na listi Laburista, javlja Večernji List..

"Sveučilište u Zagrebu zaslužuje biti predstavljeno u Europskom parlamentu, a Damir Hršak optimalan je kandidat. Njegovo osvjedočeno zalaganje za građanska i ljudska prava te njegova dokazana građanska hrabrost jamstvo su da će on Hrvatsku u Bruxellesu predstavljati na najbolji mogući način... I na kraju, ali ne i nevažno, njegova javna djelatnost jamči da će se u Bruxellesu dosljedno zalagati za oslobađanje Europe od destruktivne dominacije anonimnih središta svjetske financijske i ekonomske moći", objasnili su Matvejević i njegovi kolege.

U predizbornoj kampanji Damir Hršak mnogima je stao na žulj, a posebice SDP-u koji se, kaže, samo deklarativno zalaže za prava LGBT populacije.

"Vladajuća koalicija želi LGBT glasove, ali ne i obvezu zaštite LGBT ljudskih prava. Više im je stalo da se konzervativni krugovi koji glasuju protiv njih ne ljute previše na njih. Uostalom, još daleko drastičniji je slučaj odnosa vladajuće koalicije prema radnicima i intelektualcima koji su ih i doveli na vlast. Sada s pozicije vlasti oni prije svega štite interese kapitala. Dovoljno se samo prisjetiti što donosi fleksibilizacija rada", izjavio je Hršak u intervjuu za CroL.hr.

"O SDP-ovskom licemjerju ne treba trošiti riječi, oni su svoje rekli i učinili, a sad – tko im iz LGBT populacije želi i dalje vjerovati neka vjeruje", dodao je.

Potpora i iz inozemstva

Podsjetimo, Hršakovu kandidaturu podržao je i Michael Cashman, dugogodišnji ugledni član Europskog parlamenta iz Velike Britanije i istaknuti borac za ljudska prava.

On je u svom pismu podrške naglasio kako je Hršak, "otvoreno kazavši da je gej, pokazao hrabrost i determinaciju te da to predstavlja pozitivnu i nadahnjujuću odluku koja daje poticaj i ohrabrenje mnogim ljudima, a posebno mladim pripadnicima LGBT zajednice".

"Naravno da sam ponosan na podršku Michaela Cashmana i doživljavam je i kao ocjenu svog dvadesetogodišnjeg aktivizma u području zaštite ljudskih prava, borbe za prava LGBT osoba i protiv svake diskriminacije, te zaštite prava životinja. Vidim to kao poticaj i usmjerenje da Europu gradimo kao zajednicu utemeljenu na ljudskim pravima, besplatnom obrazovanju kao civilizacijskom dosegu i temeljem razvoja", komentirao je Hršak Cashmanovu potporu.

CroL

Share

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved