Nova tema Roze hipnoze: 'Život u transu'

Posted in Novosti

Što vrijeđa transrodne osobe, a čega većina ostalih ljudi uopće nije svjesna? Koji su medicinski aspekti operacije prilagodbe spola? Je li ispravnije reći "promjena spola" ili "spolna tranzicija" i zašto?

Kako je to ne biti ni "muško" ni "žensko"? Može li muškarac biti trudan?

Kolika je transfobija unutar LGB zajednice i kako se ona manifestira? Po čemu je biti gej drugačije od biti trans? Zašto se s više tolerancije gleda na tranziciju F2M od M2F? Koliko patrijarhat utječe na pitanje transrodnosti? Kako osvijestiti vlastitu transrodnosti? Jesu li drag queen osobe ujedno i trans?

Što je transrodnost? Koje su razlike među rodnim identitetima i koliko ih uopće ima? Je li identitet uvjetovan društvom, biologijom ili je isključivo osobna odluka? Koliko ima trans-identiteta? Kako se manifestira diskriminacija transrodnih osoba i koliko je transfobija drugačija od homofobije? Kako jezikom koji je rodno binaran govoriti o ovoj tematici? Kad je netko "on", a kad "ona", a kad niti jedno?

Kako sebe identificiraju partneri/ce transrodnih osoba? Koje su specifičnosti seksualnog života trans osoba? Može li muškarac imati vaginu, a žena penis? Kakav je položaj transrodnih osoba na tržištu rada? Jesu li transrodne osobe gurnute u ilegalu? Kako se boriti protiv transfobije? Zašto su transrodne žene iz Stonewalla pionirke LGBT pokreta? I zašto je transrodno – tako zgodno?

Na sva ova i mnoga druga pitanja pokušat će se naći odgovor na četvrtoj "Rozoj hipnozi",ciklusu tribina koje je pokrenuo Zagreb Pride u Književnom klubu Booksa, s financijskom podrškom Veleposlanstva SAD-a. Ciklus tribina Roza hipnoza trajat će do srpnja ove godine.

Na četvrtoj Rozoj hipnozi govorit će:

Ante Prša, Organizacijski odbor Povorke ponosa Zagreb Pridea 2013.

Ari Kajtezović, supredsjednk udruge Trans Aid Croatia

Saša Iris, članica udruge Trans Aid Croatia

Morana Biljaković, članica udruge Trans Aid Croatia

Dođite u srijedu, 24. travnja u 20:00 u Booksu i sudjelujte u raspravi s gostima. Iznošenje mišljenja publike se ohrabruje!

Prije samog početka tribine, od 19:00, ukoliko niste stigli dosad, imat ćete priliku ispuniti upitnik o pojavama diskriminacije, zločina iz mržnje i nasilja protiv LGBT osoba koje provodi Zagreb Pride u suradnji s udrugama LORI, Queer Sport Split i Rišpet.

Također, poručuju iz Zagreb Pridea, ovog puta uz malo njihova truda i vaših novčića ne morate otići praznih ruku, a možete poduprijeti ovogodišnju Povorku ponosa, i to u prvom LGBuTIQueu.

CroL

Share

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved