Ubojstva gejeva problem Južnoafričke Republike

Posted in Novosti

U Južnoafričkoj Republici trend brutalnih ubojstava gejeva se nastavlja, te je neki dan javljeno kako je deveta gej osoba ubijena. Najnovija žrtva je Carl Miscke,

profesor na Sveučilištu u Johannesburgu te je pronađen u svojem domu u ponedjeljak u jutarnjim satima. Prema tvrdnjama policije, pretpostavlja se kako je Miscke pozvao svojeg ubojicu u dom ne sluteći kako će ga zateći ovakva sudbina.

Policija je također najavila kako će podići svoje istraživanje na višu razinu pošto su uvjereni kako je svih devet ubojstava povezano. Ubojstva gejeva započela su 2010. godine kada je prva žrtva pronađena zavezena i pretučena do smrti u svojem domu. Mnogi smatraju kako se radi o organiziranim napadima na gejeve od strani bandi pošto su se sva ubojstva dogodila u regijama Guateng i Cape Town, a jučer je započelo suđenje trojici pripadnika bande za koje se smatra da su usko povezan s ubojstvima gejeva.

Maxwell Nyathi, Mthokozisi Ndlovu i Bheki Maseko optuženi su za ubojstvo Barney van Heerdena koji je pronađen mrtav u svojem domu u rujnu 2011. godine te se tokom istrage došlo do zaključka kako je žrtva upoznala svoje napadače online te dogovorila sastanak koji je skončao u njegovom domu. Zanimljivo ubojstvo van Heerdena dogodilo se tek nekoliko ulica dalje o posljednjeg ubojstva, a policija je tek sad izjavila kako će sve svoje napore uložiti u istraživanje povezanosti ovih slučajeva koji su se do studenog vodili kao zasebni slučajevi.

No, primjetili su jednu poveznicu – svaka od žrtava je skončala svoj život nakon što bi upoznali svoje napadače na stranicama za online spojeve. U studenom je policija obavijestila javnost kako sumnjaju da su četiri ubojstva čak počinjena od strane iste osobe koja svoje žrtve bira isključivo prema seksualnoj orijentaciji pošto još nisu nađene nikakve druge poveznice između žrtava koje potječu iz različitih društvenih i socioloških slojeva.

Lokalne aktivističke grupe nisu zadovoljne s načinom kako se policija bavi ovim slučajevima te su ih optužili da “zabušavaju” jer se radi o ubojstvima gej osoba, a Dawie Nel iz organizacije OUT upozorio je: “Pozivamo policiju da ovim slučajevima priđe ozbiljno, te da podignu prioritetnost ovih slučajeva kako bi se pravda osigurala obiteljima žrtava.”

Javu Baloyi iz Commission for Gender Equalitya napomenuo je kako su zabrinuti radi dugotrajnosti istrage te da smatraju kako počinitelji što prije trebaju biti dovedeni pred lice zakona.

Hoće li policija povećati svoje napore u pronalasku odgovornih za ova ubojstva motivirana mržnjom, nikako nije sigurno, jer u posljednje tri godine nisu uspjeli napraviti nikakav veći napredak, a kamoli su uspjeli osuditi krivce ili se približiti rješenju koje bi gejevima omogućilo da se osjećaju sigurnijima.

Queer.hr

Share

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved