Vatikanski nadbiskup podržava gej partnerstva

Posted in Novosti

Nekadašnji komornik pape Ivana Pavla II i Benedikta XVI, nadbiskup Piero Marini, u intervjuu za kostarikanski La Nación kazao je kako postoji potreba 

 

za nekom vrstom ozakonjenja istospolnih zajednica.

Konkretno, na pitanje o tome što misli o sekularizaciji Kostarike, kazao je kako je to, primjerice, u Europi, već realnost. "Crkva i država ne bi smjele biti neprijatelji. U tim raspravama o sekularizaciji nužno je, recimo, priznati istospolne zajednice jer mnogi parovi pate zbog nepoštivanja njihovih prava. Jedino se to ne može zvati brakom", dodao je.

Njegovo stajalište slično je onome nadbiskupa Vincenza Paglie koji je prije dva mjeseca kazao kako "istospolnim parovima čim prije treba dati njihova prava".

Odnosi li se "smrad močvare" na Benediktov pontifikat?

Premda Marini ne može utjecati na politiku Vatikana prema gej brakovima, poznavatelji vatikanskih prilika smatraju  kako bi njegovi i Paglijini komentari mogli otvoriti i ta pitanja. Marini je sličan stav izrazio i početkom veljače na vatikanskoj tiskovnoj konferenciji, kazavši da, premda se Crkva protivi "alternativnim" bračnim zajednicama, mogla bi prihvatiti "izvjesna zakonska rješenja" kojima bi se zaštitila ljudska prava.

U intervjuu je prilično nedvosmisleno prokomentirao i novoizabranog papu Franju: "To je poput svježeg zraka, prozor u proljeće i nadu. Dosad smo se gušili u smradu močvare. Bojali smo se svega, naročito uz probleme poput Vatileaksa i pedofilskih skandala. Uz Franju je sve pozitivnije jer je on sâm takav, i to predstavlja novu nadu."

Što bi na sve rekla Crkva u Hrvata?

Da bi Vatikan u dogledno vrijeme možda mogao "promijeniti ploču" dao je naslutiti i crkveni povjesničar Alberto Melloni, poznat kao glas progresivnih talijanskih katolika. On je u nedjeljnom gostovanju na talijanskoj kabelskoj TV-postaji kazao kako će papin pontifikat "prije ili kasnije, obilježiti otvorenost prema civilnim partnerstvima", no dodao je i kako vjeruje da će papa Franjo postupiti s "oprezno i mudro".

Ukoliko doista doživimo čudo, odnosno zaokret u stavu Vatikana prema istospolnim zajednicama, bit će zanimljivo vidjeti kako će se prema tome postaviti domaći kler koji se trenutačno koristi svim raspoloživim sredstvima ne bi li spriječila neminovno ozakonjenje gej brakova u Hrvatskoj.

CroL

Share

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved