Strah, izolacija i diskriminacija uobičajeni u europskoj LGBT zajednici!

Posted in Novosti

Najveća anketa EU-a o diskriminaciji i zločinima iz mržnje prema LGBT populaciji koja je provedena u EU i Hrvatskoj pokazala je da brojne lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT)

 

osobe u svakodnevnom životu nemaju mogućnost biti ono što jesu.

Mnogi kriju svoj identitet i žive u izolaciji ili čak strahu. Drugi pri otvorenom pokazivanju svoje osobnosti doživljavaju diskriminaciju, pa čak i nasilje. Anketu je provela Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA). Rezultati naglašavaju potrebu promicanja i zaštite temeljnih prava LGBT osoba kako bi i oni imali pravo na dostojanstven život.

“Svatko bi se trebao osjećati slobodnim biti ono što jest – kod kuće, na poslu, u školi ili u javnosti – no očito se LGBT osobe često ne osjećaju tako. Rezultati ankete Agencije za temeljna prava pokazuju da su strah, izolacija i diskriminacija česti u europskoj LGBT zajednici”, navodi direktor FRA-e Morten Kjaerum. “Da bismo uklonili prepreke, odstranili mržnju i stvorili društvo u kojemu svaka osoba može u potpunosti uživati svoja prava neovisno o spolnoj orijentaciji ili rodnom identitetu, potrebno je djelovati sveobuhvatno u cijeloj Europskoj uniji.”

Prema rezultatima dva od tri LGBT ispitanika skrivala su ili prikrivala svoju LGBT orijentaciju u školi. Najmanje 60% doživjelo je negativne komentare ili ponašanje u školi zbog LGBT orijentacije, dok se više od 80% u svakoj državi članici EU-a prisjetilo negativnih komentara ili nasilja u školi prema mladim LGBT osobama. FRA je poručila kako je potrebno da države članice trebaju LGBT učenicima omogućiti da se u školi osjećaju sigurno jer je to mjesto na kojemu često nastaju negativna LGBT iskustva, društvene predrasude i isključenost te da se to može postići LGBT kampanjama osvješćivanja za učitelje i učenike te politikama protiv homofobnog nasilja među mladima.

Unatoč pravnoj zaštiti prema propisima EU-a, ukupno 19% ispitanika osjeća se diskriminirano na poslu ili tijekom traženja zaposlenja te je to znak EU da se mora uhvatiti u koštac s brojnim preprekama s kojima se suočavaju LGBT osobe pri pokušajima ostvarivanja svojih osnovnih prava u svakodnevnom životu.

Dodatno zabrinjavajući podaci jesu da je čak 26% LGBT osoba koje su ispunile anketu doživjelo je u posljednjih pet godina napad ili prijetnju nasiljem, čak 60% ispitanika iz svih država članica EU-a izrazilo je strah od držanja za ruku s istospolnim partnerom na javnom mjestu, a među muškim ispitanicima gejevima i biseksualcima postotak je bio oko 75%. Svi ti podaci upućuju na potrebu priznavanja i zaštite LGBT žrtava diljem EU-a i nacionalno, kako bi se suzbilo zlostavljanje i zločini iz mržnje zbog kojih LGBT osobe žive u strahu, a to bi moglo obuhvaćati policijsku izobrazbu i potporu žrtvama, kao i zakone protiv govora mržnje i zločina iz mržnje.

Anketa je također pokazala da su transrodne osobe najviše pogođene od svih LGBT ispitanika kada je riječ o doživljenoj diskriminaciji, osobito pri zapošljavanju ili u zdravstvenoj skrbi. Oko 30% navelo je da su više od tri puta tijekom prethodne godine bili žrtve nasilja ili prijetnji nasiljem.

Još jedna činjenica oko koje se treba brinuti jesu podaci o visokoj razini neprijavljenih slučajeva diskriminacije i zločina iz mržnje i to unatoč činjenici da je 56% ispitanika svjesno antidiskriminacijskih zakona na temelju spolne orijentacije ili rodnog identiteta, no odlučuju ipak ne prijaviti zločin jer polovica svih žrtava nasilja ili zlostavljanja smatra da policija ne bi ništa poduzela.

Inače, anketom se LGBT osobe pitalo jesu li doživjele diskriminaciju, nasilje, verbalno zlostavljanje ili govor mržnje na temelju svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta. Također im je postavljeno pitanje o mjestu zbivanja takvih događaja, kao što su škola, posao, tijekom traženja zdravstvene skrbi ili javna mjesta. Internetsku anketu ispunilo je više od 93 tisuće ljudi u dobi od 18 godina ili više, iz cijele Europske unije i Hrvatske, a rezultati ankete će biti predstavljeni danas, na Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije 17. svibnja 2013. na konferenciji u Den Haagu, čiji je domaćin nizozemska vlada.

Queer.hr

Share

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved