Premijerno na Smoqui³: Dokumentarni film Sidney & Friends

Posted in Novosti

Premijerno na Smoqui³: Dokumentarni film Sidney & Friends. Subota, 25. svibnja, 19:00, @ Art kino, Krešimirova 2. Redatelj: Tristan Aitchison. Glume: Michael Daviot, Awuor Onyango, Charles Ouda.

Kada ga njegova obitelj pokuša ubiti, Sidney, koji je interseksualna osoba, bježi u Nairobi gdje upoznaje grupu transrodnih prijatelja.

Zajedno se bore protiv diskriminacije i otkrivaju život, ljubav i vlastitu vrijednost. Igrani dokumentarac Sidney & Friends je iskreno istraživanje nade, snova i svakodnevne stvarnosti grupe interseksualnih i transrodnih prijatelja koji se bore za opstanak na marginama kenijskog društva. Sniman tijekom tri godine, otkriva tajne svoje borbe u odrastanju i životu kao rodna manjina u regiji poznatoj po predrasudama i diskriminaciji LGBTI populacije. Premisa je jednostavna: radi se o spolu, prijateljstvu... i ljubavi.
Film je osvojio 9 nagrada i ima 6 nominacija na raznim filmskim festivalima diljem svijeta.

Tristan Aitchison je škotski redatelj i fotograf zainteresiran za dokumentiranje društvenih pitanja. Njegov nagrađivani kratki igrani film Care, o zlostavljanju starijih, osvojio je nagradu za najbolju umjetničku režiju na Međunarodnom filmskom festivalu La Guarimba i prikazan je na dvadeset drugih međunarodnih filmskih festivala. Pomogao je u osnivanju i vođenju BFI filmske akademije Highlands and Islands, njegujući sljedeću generaciju kreativnih talenata.

 

*Sve su aktivnosti festivala besplatne osim Queer-UP! Partyja, kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije, i koncerta Anne Calvi.

 smoqua org

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija / Musagetes / LUSH

uz sponzora Adria print

NL logo RGB novi

i medijskog pokrovitelja: Novi list

Share

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved