Besplatna psihosocijalna podrška za LGBTIQ+ osobe

Kakva je situacija danas?

Općenito, LGBTIQ+ osobe su posebno ranjiva društvena skupina, te je i osiguravanje besplatne podrške za nju od izuzetnog značaja. No, od izbijanja pandemije COVID-19 početkom 2020. godine, situacija se znatno pogoršala: u vrijeme lock downa (a i nakon), nemali je broj LGBTIQ+ osoba bio prinuđen konstantno boraviti u istom kućanstvu s neprihvaćajućim i homo/bi/transfobnim obiteljima, što za posljedicu ima povećanje nasilja i zlostavljanja nad LGBTIQ+ osobama. Pristup zdravstvenoj skrbi trans osobama je bio takoreći onemogućen. Također, LGBTIQ+ osobe ostale su uskraćene za psihosocijalnu podršku kao i dostupnost sadržaja specifičnih za LGBTIQ+ zajednicu, budući da nisu postojala organizirana događanja, koja su nerijetko mnogima ne samo prilika za osnaživanje, povezivanje, nego i obraćanje udruzi ili traženje savjeta.

Uz navedeno, ali i sve ostalo sa čime se LGBTIQ+ osobe nose u svom svakodnevnom životu, dolazi do sve izraženije potrebe za psihosocijalnom podrškom, za očuvanjem mentalnog zdravlja. I u tom smislu, sve se više osoba obraća i našoj udruzi.

U sklopu projekta “Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost” koji od siječnja 2021. godine provode LORI i partnerice, Dugine obitelji i Norsensus Mediaforum (Norveška), osigurale smo pružanje besplatne psihosocijalne podrške za LGBTIQ+ osobe, svih dobnih skupina. Psihosocijalna podrška uključuje vršnjačko i psihološko savjetovalište.

Vršnjačko ili peer (eng. peer – vršnjak/inja) savjetovanje je metoda pružanja organizirane laičke pomoći putem koje osobe sa sličnim iskustvom pružaju podršku drugim osobama. Ova metoda pruža mogućnost komunikacije sa savjetnicama udruge LORI koje su upoznate s tematikom i svakodnevnim poteškoćama s kojima se LGBTIQ+ osobe susreću. Također, predstavlja važan izvor informacija, podrške i razumijevanja, što je mnogim osobama presudno za vlastito samoosnaživanje i suočavanje sa homo/bi/transfobijom u društvu. Posebno je važna za osobe iz manjih gradova i sredina gdje se osobe nemaju kome obratiti i u kojima podrška za LGBTIQ+ osobe nije zastupljena.

Za sve osobe zainteresirane za vršnjačku/peer podršku u LORI: savjetovanje se provodi telefonski ili online, a možete nam se obratiti putem LORI mrežne straniceFacebook straniceInstagrama, e-maila (), telefonski (brojevi telefona navedeni su na dnu naslovnice na mrežnoj stranici) ili osobno – u tom slučaju molimo da se najavite.

Psihološko savjetovalište nudi mogućnost individualne psihoterapije/savjetovanja, partnerske psihoterapije/savjetovanja i obiteljskog savjetovanja. Psihološku podršku pružaju psihologinje koje su ujedno i dugogodišnje suradnice udruge LORI.

A kako je sve počelo?

S namjerom osnaživanja LGBTIQ+ zajednice i pružanja psihosocijalne podrške zajednici, LORI prepoznaje važnost rada na području mentalnog zdravlja LGBTIQ+ osoba, te je provela više projekata, aktivnosti, kampanja vezano za tu temu.

Od 2005. LORI razvija psihosocijalni program u okviru kojeg su besplatno psihološko savjetovalište, grupe podrške za LGBTI mlade, a periodično održavamo i psihološke radionice raznih tema.

Također, udruga LORI okvirno dulje od 10 godina održava regionalni Trans forum, koji je kreirala s ciljem osnaženja i osiguranja osnovnog sistema podrške, informiranja i razmjene iskustava za sve transrodne i interspolne osobe uz osobnu i fizičku sigurnost.
S druge strane, u sklopu svog djelovanja usmjerenog na informiranje i senzibiliziranje stručnjaka/kinja iz raznih područja, do sada smo organizirale nekoliko seminara o radu s LGBTI osobama za psihologe/ginje.

Budući da sustav u Hrvatskoj općenito ne prepoznaje važnost educiranja stručnog osoblja o specifičnostima pristupa pružanja mentalnih usluga LGBTIQ+ osobama (ne provode se edukacije na tu temu, nedostaje friendly i informiranih psihologa/ginja, psihijatara/ica, i dr.), udruga LORI pokreće  psihološki centar i i kreira listu friendly i informiranih psihologa/ginja.

*Više o počecima i ranijim aktivnostima psihosocijalnog programa udruge mogu se naći među projektima udruge, primjerice: Edukacija i osnaživanje LGBT zajednice (2003.-2004., u okviru kojeg je tiskana publikacija, dostupna u pdf-u također na mrežnoj stranici LORI), zatim LGBTI i zdravstvo (2005.), Psihosocijalni rad (2008.).

Projekt “Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost” je podržan sa 129.600,00 €, što je osigurano kroz financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru Europskog gospodarskog prostora i Norveških grantova.

Podijeli:

Vijesti:

Scroll to Top