U Rijeci održan trening za provođenje edukacije o ljudskim pravima LGBTI osoba

Posted in Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost (2021. – 2023.)

U sklopu projekta „Podržimo uključivo obrazovanje - gradimo sigurnu budućnost“ udruga LORI održala je od 27. do 28. svibnja 2021. trening za provođenje edukacije o ljudskim pravima LGBTI osoba u školama o LGBTIQ temama.

Dvodnevni je trening bio namijenjen predstavnicama/icama organizacija civilnog društva i inicijativama, te pojedincima/kama koji/e se bave tematikom ljudskih prava ili rade s mladima. Sudjelovalo je dvanaest polaznika/ica s područja Grada Zagreba, Istarske, Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije.

LORI poziva mlade: uključi se i djeluj!

Posted in Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost (2021. – 2023.)


Želiš se povezati sa svojim vršnjacima i vršnjakinjama te djelovati u području zaštite LGBTI ljudskih prava? Želiš se informirati, razmjenjivati ideje, iskustva i kreirati javne akcije?

Udruga LORI te poziva da nam se priključiš i budeš dio grupe mladih za aktivno djelovanje u lokalnoj zajednici.

TKO se može uključiti? Ako imaš između 16 i 30 godina i ako si strejt ili LGBTIQ+, živiš u Rijeci ili okolici i želiš graditi jednu bolju, pravedniju i ljepšu budućnost – javi nam se! 

Udruga LORI se dugi niz godina bavi unapređenjem i zaštitom prava LGBTI osoba, te kontinuirano provodi edukativne, kulturne, programe osnaživanja i podrške za LGBTIQ+ zajednicu. Našim mlađim generacijama želimo omogućiti sigurna mjesta susreta, razmjene misli i energije, kako bi se dijeljenjem znanja i vještina mlade snage osnažile, povezale i angažirale u svojoj zajednici po pitanju LGBTIQ+ tema.

Poziv na trening za provođenje edukacije o ljudskim pravima LGBTI osoba

Posted in Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost (2021. – 2023.)

Otvoren je poziv za sudjelovanje na dvodnevnom  treningu za provođenje edukacije o ljudskim pravima LGBTI osoba u školama o LGBTIQ temama. Trening je namijenjen predstavnicama/icama OCD-a i inicijativa te pojedincima/inkama koji/e se bave tematikom ljudskih prava ili rade s mladima.

Cilj treninga je povećati kapacitet civilnoga sektora za provedbu edukacije o ljudskim pravima LGBTI osoba u sustavu obrazovanja. Nakon održanog treninga sudionici/ice će steći znanja i vještine za daljnje provođenje predavanja, a LORI će tijekom trajanja projekta pružati mentorsku podršku za pripremu i održavanje predavanja.

Besplatna pravna podrška za LGBTI osobe

Posted in Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost (2021. – 2023.)

Diskriminacija na osnovi spolne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja prisutna je na radnom mjestu, unutar obrazovanja,  u školama,  a neka od temeljnih ljudskih prava još uvijek su onemogućena lezbijkama, gejevima, biseksualnim, transrodnim i interspolnim osobama.

Doživljena diskriminacija i nasilje često se ne prijavljuje zbog neosviještenosti i neinformiranosti građanki/a o vlastitim pravima, nepoznavanja sustava zaštite, kao i zbog straha od negativnih posljedica ili zbog straha od neučinkovitog djelovanja relevantnih institucija.

Za sve naše građane i građanke koji/e dožive (ili su doživjeli/ie) diskriminaciju na osnovi spolne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja ili za LGBTI osobe koji/e se jednostavno žele informirati o vlastitim pravima, osigurale smo besplatnu pravnu podršku za LGBTI osobe. Besplatna pravna podrška na raspolaganju je i mladim LGBTI osobama kojima je potrebna pomoć ili savjet.

Besplatna psihosocijalna podrška za LGBTIQ+ osobe

Posted in Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost (2021. – 2023.)


Foto: Martina Šalov

Kakva je situacija danas?

Općenito, LGBTIQ+ osobe su posebno ranjiva društvena skupina, te je i osiguravanje besplatne podrške za nju od izuzetnog značaja. No, od izbijanja pandemije COVID-19 početkom 2020. godine, situacija se znatno pogoršala: u vrijeme lock downa (a i nakon), nemali je broj LGBTIQ+ osoba bio prinuđen konstantno boraviti u istom kućanstvu s neprihvaćajućim i homo/bi/transfobnim obiteljima, što za posljedicu ima povećanje nasilja i zlostavljanja nad LGBTIQ+ osobama. Pristup zdravstvenoj skrbi trans osobama je bio takoreći onemogućen.Također, LGBTIQ+ osobe ostale su uskraćene za psihosocijalnu podršku kao i dostupnost sadržaja specifičnih za LGBTIQ+ zajednicu, budući da nisu postojala organizirana događanja, koja su nerijetko mnogima ne samo prilika za osnaživanje, povezivanje, nego i obraćanje udruzi ili traženje savjeta.
Uz navedeno, ali i sve ostalo sa čime se LGBTIQ+ osobe nose u svom svakodnevnom životu, dolazi do sve izraženije potrebe za psihosocijalnom podrškom, za očuvanjem mentalnog zdravlja. I u tom smislu, sve se više osoba obraća i našoj udruzi.

 U sklopu projekta “Podržimo uključivo obrazovanje – gradimo sigurnu budućnost” koji od siječnja 2021. godine provode LORI i partnerice, Dugine obitelji i  Norsensus Mediaforum (Norveška), osigurale smo pružanje besplatne psihosocijalne podrške za LGBTIQ+ osobe, svih dobnih skupina. Psihosocijalna podrška uključuje vršnjačko i psihološko savjetovalište.

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved