Put u prosTRANStvo

Posted in Projekti opce

Projekt „Put u prosTRANStvo“ ima za cilj informiranje javnosti o ljudskim pravima transeksualnih i transrodnih osoba, problemima i diskriminaciji s kojima se ove osobe suočavaju u društvu te senzibiliziranje javnosti u svrhu boljeg prihvaćanja trans osoba. Projekt je također usmjeren i na osnaživanje samih transeksualnih i transrodnih osoba te pružanje potrebne podrške Trans zajednici u Hrvatskoj, ali i u regiji. Projekt smo provele tijekom 2011/12.godine.

U našem društvu, svaka osoba koja prekoračuje (uske) društvene spolne/rodne uloge, pravila i stereotipe neminovno se susreće s predrasudama, neprihvaćanjem i diskriminacijom. Transrodne i transeksualne osobe nailaze u svojem svakodnevnom životu na brojne probleme, počevši od odbacivanja u vlastitoj obitelji i okolini te nejednakog tretmana na poslu i pri zapošljavanju, pa do društvene izolacije i uskraćivanja prava.
Diskriminacija i negativan stav prema transrodnim i transeksualnim osobama u društvu događaju se upravo zbog postojećih (nametnutih) društvenih obrazaca koji njeguju određenu koncepciju rodnog/spolnog identiteta te „dozvoljene“ mogućnosti rodnog izražavanja. Tako se događa da je osjećaj našeg spola i roda vrlo često sve drugo, samo ne - osoban i naš. Ove činjenice najviše su svjesne upravo transrodne i transeksualne osobe koje ne žele ništa više nego imati pravo na vlastitu koncepciju spolnog/rodnog identiteta te živjeti u skladu s identitetom koji osjećaju kao svoj.

Projekt je obuhvatio sljedeće aktivnosti:
- izdavanje brošure koja objedinjuje korisne informacije o tematici spola i roda kao i o samoj tranziciji, a namijenjena je kako transeksualnim i transrodnim osobama tako i njihovim prijateljima/cama i članovima/cama obitelji te stručnim osobama;
- forum kazališnu predstavu o diskriminaciji i problemima s kojima se trans osobe susreću;
- okupljanje trans osoba u Rijeci s ciljem pružanja podrške, informiranja i povezivanja trans zajednice;
- javno predavanje u Rijeci.

Projekt su financijski podržali: Mama Cash, Global Fund for Women i Astraea Lesbian Foundation for Justice.

      

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved