Treća lezbijska nedjelja

Posted in Regionalna lezbijska mreža

Treća lezbijska nedjelja
„NAŠA MREŽA-NAŠA SNAGA“


U organizaciji grupe za lezbijska ljudska prava LABRIS, Beograd


Završni dokument skupa lezbijskih aktivistica iz država bivše Jugoslavije

Zaključci sa skupa Treća Lezbijska nedjelja:
Promjene koje su se dogodile od prethodnog susreta, 2002. godine:
Postoji tendencija organizacija da se sve više okreću javnom djelovanju; provedene su brojne široke kampanje za promociju lezbijskih prava - uspješno lobiranje rezultiralo je zakonskim promjenama u Hrvatskoj; grupe su osnaženije; organizacije su postale profesionalne; pojavile su se samostalne inicijative za vidljivost lezbijki; formirale su se nove organizacije i inicijative: Angelina Jolie Fan club, Slobodna duga, Centar za građanska i ljudska prava, Udruženje Kum, Pride, Udruženje Q, Gayrilla. Na ovom skupu više od polovine sudionica bile su mlade lezbijske aktivistice.

Lezbijski aktivistički skup „JEDNAKOPRAVNO DRŽAVLJANSTVO“ 2002

Posted in Regionalna lezbijska mreža


Lezbijski aktivistički skup „JEDNAKOPRAVNO DRŽAVLJANSTVO“
Ljubljana, Slovenija, 12.-14. rujna 2002. godine


u organizaciji lezbijske grupe SKUC-LL iz Ljubljane


Zaključni dokument lezbijskog aktivističkog skupa
Od 12. do 14. septembra 2002. u Ljubljani je održan skup lezbijskih nevladinih organizacija sa područja bivše Jugoslavije "Jednakopravno državljanstvo". Sudjelovale su organizacije i pojedinke iz Hrvatske, Srbije, Kosova, Makedonije i Slovenije - ukupno 40 sudionica. Glavni cilj bio je razmjena informacija, iskustava i znanja među aktivistkinjama iz lezbijskih NVO-a, daljnji razvoj strategija zajedničkog djelovanja, kao i kontrola realizacije radne platforme, usvojene na prethodnom skupu u Rovinju 2001.

Lezbijski aktivistički skup „RAVNOPRAVNO DRŽAVLJANSTVO“ 2001

Posted in Regionalna lezbijska mreža


Lezbijski aktivistički skup „RAVNOPRAVNO DRŽAVLJANSTVO“
Rovinj, Hrvatska, 03.-09. rujna 2001. godine

U organizaciji lezbijske grupe Kontra iz Zagreba

Završni dokument lezbijskog aktivističkog skupa

Lezbijski aktivistički skup u Rovinju održan je od 3. do 9. rujna 2001., a okupio je 35 lezbijki iz Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije, na radnom sastanku za kreiranje zajedničke platforme za unošenje anti-diskriminacijskih mjera u legalnom sustavu.
Tijekom šest dana rada i razmjene iskustava dugogodišnjih aktivistkinja za lezbijska ljudska prava, ustanovljeno je da je položaj lezbijki u svim državama i regijama na području bivše Jugoslavije diskriminacijski i neprimjeren standardima otvorenog demokratskog društva.

Druga lezbijska nedjelja

Posted in Regionalna lezbijska mreža

Druga lezbijska nedjelja
"BUDI TO ŠTO JESI"

U organizaciji grupe za lezbijska ljudska prava LABRIS, Beograd


Druga lezbijska nedjelja održana je od 17. do 22. listopada 2000. godine u Somboru (Vojvodina) i okupila je šezdeset i četiri lezbijke iz Bačke Topole, Beograda, Jagodine, Kikinde, Ljubljane, Niša, Novog Sada, Skopja, Zagreba i Zrenjanina.

Nastavile smo s radom na lezbijskoj vidljivosti, koji smo započele na Prvoj lezbijskoj nedjelji na Pohorju, 1997. godine. U međuvremenu, od 1997. godine u našim državama dogodile su se mnoge političke promjene koje daju mogućnost lobiranja ženskih i lezbijskih prava:
- Međunarodna UN misija na Kosovu zaustavila je agresiju srpske vojske i policije, te uspostavila protektorat nad tom regijom. U novom periodu na Kosovu osnovane su mnoge ženske organizacije,  ali građanke albanske nacionalnosti i dalje ne mogu ući u Srbiju. Nama je jako žao.
- Građanke i građani Republike Hrvatske izglasale/i su prošle godine kraj nacionalističkom vođi i početak građanskog društva.
- Građanke i građani SR Jugoslavije izglasale/i su prošlog mjeseca kraj fašističkom vođi i početak još jednog građanskog društva.
- Građanke i građani Republike Slovenije ovog mjeseca izglasale/i su političku orijentaciju lijevog centra.

Prva lezbijska nedjelja

Posted in Regionalna lezbijska mreža

Prva lezbijska nedjelja
„LEZBIJSKA PRAVA SU DIO LJUDSKIH PRAVA“


U organizaciji feminističko lezbijske grupe KASANDRA (Ljubljana) i grupe za lezbijska ljudska prava LABRIS (Beograd).

Od 24. do 30. lipnja 1997. godine na Pohorju (Slovenija) održan je prvi skup lezbijki (45 osoba)  iz Novog Sada, Maribora, Skopja, Ljubljane, Beograda, Zagreba, Splita i Prištine, da bi na jedinstven način i po prvi put u povijesti razmijenile iskustva, osnažile odnose i lezbijsku solidarnost, produbile i razmijenile znanje lezbijskih i feminističkih teorija te da bi podržale nove inicijative okupljanja lezbijki.

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved