Svibanj, lipanj..

Svibanj, lipanj, vrijeme Eurosonga, Gay Prideova, dana borbe protiv homofobije... U Rijeci se otvorila i zatvorila izložba Nacistički teror nad homoseksualcima i odlično je što su je Riječani imali priliku vidjeti pošto je to uslijed hiperekspanzije debata na temu ustaša i partizana vjerojatno nazanemareniji aspekt nacističkih zločina protiv čovječnosti. Pride i slične manifestacije uvijek izazivaju dodatnu količinu fobije i mržnje, bez toga nismo mogli proći ni ove godine u kontekstu Dana borbe protiv homofobije, kad je s nekolikodnevnim zakašnjenjem održana emisija Otvoreno na tu temu. Na tu pak temu je bilo već dosta rečeno, ali ne mogu da ne dodam da smatram skandaloznim da se netko javno poziva na istraživanje provedeno 1978. (!), ne znamo ni kako točno niti nad kojim dijelom LGBT populacije, a na osnovi kojeg tvrdi da je 75% homoseksualaca imalo za života više od 100 seksualnih partnera te tu „činjenicu“ smatra dovoljno dobrim razlogom da se jednom dijelu populacije i građana Republike Hrvatske oduzmu i ne daju određena prava. Pa hajdemo onda napraviti popis stanovništva i svim ljudima, bez obzira na spol i spolnu orijentaciju, pobrojati seksualne i emotivne partnere te onima za koje smatramo da su tu pretjerivali oduzmimo neka od osnovnih građanskih i ljudskih prava.

Jedan dnevni list na svom portalu objavio je već dva članka u par dana na temu transrodnosti kod djece. Jedan dječak želi biti balerina, što njegove roditelje baca u očaj, a šira obitelj mu prijeti strašnim pričama o gubitku penisa ako nastavi željeti biti balerina. Argument je da balerine nemaju penis. A izgleda da mu nitko nije rekao da ga baletani imaju. Zamislite da neka djevojčica izjavi kako bi ona nosila plavo, ili zeleno i kako bi željela postati informatički inženjer, a onda joj roditelji zastraše time da će joj izrasti penis! Nisam čula da netko time prijeti, jer penis je u našoj kulturi nešto što je naravno super, a poznato je da žene muškarcima ionako na njemu zavide pa ga žele ovako ili onako, tj. jedne ovako, a druge onako, po čemu se onda zaključuje koje su normalne (strejt), a koje nisu. Ali pustimo to. Pustimo njih. Zaista. Njima.

Na Islandu se za svoju dugogodišnju partnericu udala premijerka Johanna Sigurdardottir, to je svakako jedna lijepa i pozitivna vijest te nešto što će morati postati obična i nevažna stvar za ikoga osim za to dvoje ljudi i njihove bližnje. OK je prošao i Zagreb Pride, s najvećim brojem sudionika ikad do sad – hvala im na tome!

Srpanj, kolovoz, vrijeme zadnjeg Lori tuluma za ovu sezonu, vrijeme vrućina, sparina i bijega iz Rijeke. Ugodno ljeto!

K.Z.

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved