Mjesto Irske u svemiru

Još jedna zemlja katoličkija od pape pokleknula je pred šarenim vragovima (vjerojatno duginih boja) i prešla na tamnu stranu. Irska je izglasala gej brakove! Zemlja u kojoj je osnovno i dio srednjeg školstva u rukama crkve (a financira ga država), u kojoj je pobačaj zabranjen osim ako je majka životno ugrožena i u kojoj su istospolne veze dekriminalizirane tek na pragu 21. stoljeća (1993.) rekla je Tá! („da“) jednakosti. I to, da ironija bude veća, na dan Harveya Milka, 22. svibnja.

Pa ljudi moji – uskliknimo i mi u nevjerici – je li to moguće?

Osmomartovska

Nekad se na ovim prostorima slavio 8. mart. Ženama (drugaricama) kupovali su se crveni karanfili, u školama su se spominjale Klara Zetkin, Rosa Luxemburg i druge revolucionarke, a djeca su mamama izrađivala čestitke s visibabama i ljubičicama. Osmi mart – Majčin dan, stajalo je u bilježnicama školarki i školaraca; već se i tada nastojalo žene (i drugarice), utjelovljene u navedenim revolucionarkama (danas bismo rekli/e: aktivisticama) te američkim štrajkašicama s kojima je cijela priča zapravo i počela, svesti samo na reprodukciju.

Zastava

Drugi put ove godine u gradu Rijeci zavijorila se zastava duginih boja: prvi put bila je izvješena na gradskoj vijećnici na Međunarodni dan borbe protiv homo/bi/transfobije 17. svibnja, a ovu srijedu (odnosno već u utorak navečer) riječko ju je kazalište izvjesilo uz čestitku za Dan nezavisnosti (sic!), uz natpis (potpis) Hrvatsko LGBT kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka.

O (gej) braku

Ne vjerujem u brak. Ne vjerujem da je potrebno ljubav potvrditi pred ljudima i državom (ili crkvom), u određenoj odjeći, stavljajući nekakve sjajne obruče na prste i svoj potpis u ogromnu knjižurinu. Ne vjerujem u ljubav kao ugovor. A trubljenje po ulicama i žderanje po restoranima ionako se može organizirati i bez te prethodne ceremonije. Ili i bez nekog posebnog razloga.

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved