Arina (28)

Kada razmišljam o svom coming out-u, ne mogu razmišljati o jednom događaju. Bio je to više niz događaja koji su uslijedili tijekom godina. Često su bili ispunjeni nervozom, brigama i neprospavanim noćima, ali možda je to razlog što sada spavam kao beba skoro svaku noć. S 10 godina sam se prvi put upitala šta ako sam ja gej i otuda je nekako krenulo.

To pitanje postavila sam si ponovo koju godinu kasnije dok su hormoni divljali tiho u meni. No, pitanje je dobilo odgovor tek kada sam imala 17 i prvi se put zaljubila, izgubila potpuno glavu za jednom curom. Bila sam u nju zaljubljena 4 godine bez da sam joj to rekla ili rekla ikome drugome. Kroz te sam 4 godine imala coming out sebi. Razmišljala sam o tome što to znači za moj život, koliko će mi utjecati na sve što ću u životu raditi. Pitala sam se i kako će reagirati mama, nono i nona te moj brat. Rekla sam mami za moju seksualnu orijentaciju nakon te 4 godine. Jednostavno sam u jednoj od naših večernjih šetnji rekla mami da volim cure, da sam bila zaljubljena u tu jednu curu koju je i ona znala iz viđenja i tako smo počele razgovarati o tome. Išlo je sve glatko iako je nervoza u meni bila osjetna. Mamina reakcija me nije iznenadila jer nas je oduvijek učila da treba ljude prihvatiti kao osobe koje jesu i govorila nam je o homoseksualnim osobama.

Jedino što se znalo pojaviti u našim razgovorima, ili više njenom procesuiranju ovog podatka je to da ju je jako brinulo što to znači za moju budućnost, a i jako je željela imati unuke i u tom razdoblju joj se činilo kao da joj se ta želja neće ostvariti. Razgovorom smo riješile dileme koje je imala te je upoznala moje prijateljice. Danas je sasvim ok s time i podrška mi je. Prihvaća i mene i moju curu. Iznenadilo me i kako je moja nona reagirala. Imala je jako puno pitanja i u vrlo je kratkom roku u potpunosti prihvatila tu informaciju. Tada je došao red i na nonota koji je do tog trenutka bio izrazito homofobičan i govorio je da sve “pedere” treba na Goli otok. Jednom kada je saznao da sam lezbijka, a i kroz razgovor s nonom njegovo se mišljenje u potpunosti promijenilo. Sada ga svako toliko ulovim kako se svađa s političkim zastupnicima u Saboru oko toga kako nam trebaju dati sva prava – brak, djecu, sve redom. Moja su braća isto tako velika podrška i ne znam šta bi bez njih. Naš se odnos nije puno promijenio, dobio je na osjećaju bliskosti. Sada znam da imam potpunu podršku svoje obitelji i da mogu uvijek računati na njih jer me vole baš onakvu kava jesam.

Arina (28)

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved