Smoqua - 3. Festival queer i feminističke kulture u Rijeci

Kadi ste? Mi SmoQua! :D

Ste parićani? Jer Smoqua 3 je!

Lezbijska organizacija Rijeka LORI, u suradnji s udrugom PaRiter, inicijativom Građanke svom gradu i Centrom za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, sa zadovoljstvom vas poziva na 3. Festival queer i feminističke kulture Smoqua, koji će se održati u Rijeci od četvrtka 23. do subote 25. svibnja 2019.

I ove godine očekuje vas Smoqua, raznovrsna, vesela i međunarodna – s više desetaka aktivista/kinja i umjetnika/ica iz više od 14 zemalja te volonterima i volonterkama iz raznih zemalja Europe!

O FESTIVALU

Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma – platforma umrežavanja za umjetničko-aktivističke projekte te kreiranje i učvršćivanje suradnje među raznorodnom publikom.
Kao međunarodni festival, Smoqua uključuje sudionike/ice iz raznih zemalja uz sadržaje na engleskom jeziku. Kao i do sada, posjetitelji/ice imaju prilike upoznati se s poviješću i značajem queera i feminizma te propitivati društvene, rodne i druge norme te pojmove normalnosti i normativnosti kroz radionice, panel-rasprave, nastupe, izložbe i dijeljenje iskustava među sudionicima/icama i posjetiteljima/icama.
Tema je ovogodišnje Smoque norma, normalnost, normativnost, stoga sve aktivnosti festivala pozivaju na promišljanje i dekonstruiranje tih pojmova.

Smoqua je dio programskog pravca Kuhinja u okviru programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

 

PROGRAM

**** Meeting point / Okupljalište – OKC Palach, Kružna ulica 8
Kultni Palach mjesto je henganja tijekom festivala od 12 do 20 sati. U ovom ugodnom ozračju posjetitelji/ice se mogu informirati o festivalu, donirati za promotivne materijale (torbe, bedževe itd.) i minglati se s organizatoricama, volonterima/kama, drugim posjetiteljima/icama i sudionicima/icama.

 

Četvrtak, 23. svibnja 2019.

15:00 – 17:00 Radionica bubnjanja, Selena Simić (RS)
Radionica, ujedno i vrsta teambuildinga, na kojoj djevojke/djevojčice/žene imaju priliku steći znanje o osnovama sviranja bubnjeva te o korištenju bubnjeva u aktivizmu i na ulici. Selena Simić je aktivistkinja i bubnjarica. Organizira Rock kamp za djevojčice te pomaže bubnjarskoj grupi Bubnjarke s ulice, koja su-djeluje na osmomartovskim marševima.
Zbog ograničenog broja sudionica obavezne su prijave e-mailom: udruga@pariter.hr
OKC Palach, Kružna ulica 8

15:00 – 18:00 Performans: Pravo na orgazam iznad 60-e, Vlasta Delimar (HR)
Performansom u javnom prostoru umjetnica koja je i sama prešla šezdesetu skreće pozornost na važnost seksualnog života/uživanja u starijoj dobi i postavlja pitanje o seksualnosti kao ljudskom pravu. Od 1970-ih godina Vlasta inzistira na tijelu kao primarnom umjetničkom mediju.
Izlog FUTURA NOVA, Ante Starčevića 5a (bivši Garibaldi)

17:30 – 18:00 Otvorenje festivala uz kratke govore organizatorica i lagani domjenak.
RiHub, Ivana Grohovca 1/a

18:00 – 20:00 Panel-rasprava: Norma, normalnost, normativnost u "nuklearnoj" obitelji
Moderira Željka Jelavić (HR); govore aktivistkinje iz inozemstva: Rita Béres-Deák (HU), Urszula Kuczynska (PL) i Jasminka Juretić (HR).
RiHub, Ivana Grohovca 1/a

21:00 – 00:00 Koncert: Anna Calvi (UK)
Emotivna kantautorica i virtuozna gitaristica, Anna Calvi je od 2011. godine, kada se pojavila na sceni, neprocjenjivi dio britanske glazbe, a u Rijeci promovira svoj treći album Hunter. Redovna cijena ulaznice je 120 kuna do 22. svibnja, dok na dan koncerta ulaznica košta 140 kuna, a može se kupiti u Dallas Music shopu u Rijeci ili preko sustava Entrio.hr.
Perivoj Guvernerove palače (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka), Muzejski trg 1

Koncert je dio Ciklusa Furioza u organizaciji Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Više o tome možete pročitati ovdje.

Petak, 24. svibnja 2019.

12:00 – 15:00 Radionica: Predstavljanje aktivizma kroz neformalno učenje, Aikaterini Manousaki (GR) – Active Rainbow (međunarodna platforma)

Želite saznati više o neformalnom obrazovanju kao alatu za promicanje inkluzivnosti LGBTQ+ spektra? Na radionici možete sebstvo doživjeti iz potpuno nove perspektive koristeći razne alate: body work, medije, igre, rasprave. Ispitat ćemo postojeće normative i razmijeniti mogućnosti za nova iskustva kroz program Erasmus+. Radionicu vodi Cathy (Aikaterini) Manousaki, osnivačica edukacijske platforme Active Rainbow, koja se bavi pitanjima ljudskih prava i LGBTQIA + spektra.
Zbog ograničenog broja sudionica obavezne su prijave e-mailom: czsrijeka@gmail.com
Filozofski fakultet u Rijeci, Sveučilišna Avenija 4 (prostorija 401, 4. kat)

14:30 Predstavljanje queer murala i istraživanja "Što Riječani/ke podrazumijevaju pod normalnim?", riječke umjetnice
Tijekom Smoque riječke umjetnice Tanja Blašković, Nika Krajnović i Luisa Ritoša rade mural temeljen na podacima iz ispitivanja stavova javnosti o pojmu normalnosti (travanj 2019., PaRiter).
OKC Palach, Kružna ulica 8

15:00 – 17:00 Igre bez granica
Kroz kratke interaktivne i edukativne igre zainteresirani/e posjetitelji/ice informiraju se i senzibiliziraju o temama iz sfere ljudskih prava, svakodnevice LGBTIQ osoba, reproduktivnih prava žena i sl. Vodi: Antonia Pindulić, aktivistkinja (HR/BE).
OKC Palach, Kružna ulica 8

17:00 – 18:00 Razgovor s umjetnicom: O normalnom
Moderira Zvonimir Dobrović (HR) & Boryana Rossa (BG/US).
Građanke svom gradu, Križanićeva 6a

18:00 – 20:00 Performans: Dekonstrukcija performansa VALIE EXPORT Tap and Touch Cinema, Boryana Rossa (BG/US)
Boryana Rossa predstavlja svoju verziju klasičnog performansa VALIE EXPORT (1968.), u kojem umjetnica poziva publiku da joj dotakne grudi, skrivene u unutrašnjosti kutije koja prekriva gornji dio njenog tijela. Boryana Rossa interdisciplinarna je umjetnica i kustosica, koja je na međunarodnoj sceni prisutna 20-ak godina. Tijekom festivala u javnom će prostoru biti predstavljen njen rad Madonna of the External Silicone Breast (city lights u Parku Pomerio).
Građanke svom gradu, Križanićeva 6a

(Boryana Rossa, Madonna of the External Silicone Breast, 2014, photo by Patrick Sopko)

21:00 – 00:00 Henganje u Palachu + predstavljanje Rock kampa za djevojčice, Selena Simić (RS)
Druženje uz glazbu i predstavljanje Seleninog rada u bendovima i Rock kampu za djevojčice. Prvi takvog tipa u regiji, kamp, kao i radionice koje Selena vodi, pobuđuje velik interes i polaznica i javnosti jer za cilj ima osnaživanje žena i djevojaka kako bi uživale u glazbi bez obzira na instrument koji odaberu, odnosno određuju li društvene norme taj instrument “muškim” ili “ženskim”.
OKC Palach, Kružna ulica 8

21:45 – 22:15 Predstava "Za što smo mi, zapravo, krive?”, udruga CEKER – Centar kreativnog razvoja i umjetnička organizacija GLLUGL (HR)
Predstava je nastala na temelju improvizacija u okviru projekta European Youth Engagement Network, koji financira Europska unija iz programa Europa za građane.
Tri žene u policijskoj stanici, u pritvoru, uhićene u noći. Jedna od njih očito je maloljetna. Dok zajedno čekaju što će im se dogoditi saznajemo kako su tamo završile. Postupno se iza njihovih "zločina" otkrivaju životi obilježeni ponižavanjem, maltretiranjem i zlostavljanjem. Otvara se niz bolnih i vrlo aktualnih tema – od napada na ženska prava do obiteljskog nasilja.
Autorica i redateljica: Ksenija Krčar. Glume: Snježana Roško, Kristina Kutnjak i Inka Eldan.
OKC Palach, Kružna ulica 8

 

Subota, 25. svibnja 2019. 

14:00 – 16:00 Igre bez granica
Kroz kratke interaktivne i edukativne igre zainteresirani/e posjetitelji/ice informiraju se i senzibiliziraju o temama iz sfere ljudskih prava, svakodnevice LGBTIQ osoba, reproduktivnih prava žena i sl. Vodi: Antonia Pindulić, aktivistkinja (HR/BE).
OKC Palach, Kružna ulica 8

16:00 – 18:00 Interaktivna radionica "Why did Baby got to dance with Johnny?" – Narativi o abortusu u filmovima i televizijskim serijama, Karolina Wieckiewicz (PL)
Znate li kako se poima i predstavlja abortus u kinematografiji? Kako se prikazivao ranije? O tome, ali i mnogočemu drugom, imat ćete priliku promišljati na radionici koju vodi Karolina Wieckiewicz – poljska aktivistkinja za LGBT prava i pravo na abortus. Članica Abortion Dream Teama i programska koordinatorica organizacije Lambda Warsaw, u svom radu bavi se normalizacijom i destigmatizacijom iskustava abortusa.
OKC Palach, Kružna ulica 8

16:00 – 18:00 Radionica pokreta i plesa, Esta Matković (HR)
Ples je danas prisutan u političkom činu hodanja, razgovora, razmišljanja, sferama odnosa sa drugima,itd., a koreografirani pokret je u svim našim interakcijama. U grupi ćemo aktivirati alate svakodnevnog pokreta i političku reprezentaciju našeg performativnog tijela, te ih dovesti do svjesnog akta. Neka vrsta posthumanističke tehnologije razumijevanja tijela kojega odajemo svijetu, s dodatkom u pop kontekstu. Dotaknut ćemo praksu s fascijalnim tkivom koje povezuje naše cijelo tijelo.
Esta Matković radi sa socijalnom koreografijom i zanima ju kako danas koristimo naš svakodnevni performans. Ona predlaže intimnost u javnom prostoru, te doživljaj sebe kao motor uključenosti. U javnom prostoru koristi koreografiju kao šire polje, alat za razmišljanje.
OKC Palach, Kružna ulica 8

18:00 – 19:00 Plesni performans Trouble 0.1, Lau Lukkarila (FI/AT)
Trouble/Problemi umjetničko je djelo zasnovano na istraživanju doživljavanja i stvaranja problema. Lau je queer interdisciplinarni/a performer/ica, plesač/ica, kulturni/a radnik/ica, koji/a njeguje fluidnost i stavlja se u produktivan “opozicijski stav” promišljajući stereotipne ideje o normalnosti. Rodom iz Finske, trenutno živi i radi u Beču.
OKC Palach, Kružna ulica 8

19:00 – 20:30 Projekcija filma Sidney & Friends (2018., UK&KE, 75ꞌ) i razgovor s redateljem
Kada ga obitelj pokuša ubiti, Sidney, koji je interspolna osoba, bježi u Nairobi, gdje pronalazi transrodne prijatelje. Zajedno otkrivaju život, ljubav i samopoštovanje, boreći se protiv diskriminacije. Ovaj dokumentarni film (sniman dulje od 3 godine) dirljivo je istraživanje nadanja, snova i svakodnevnog života grupe interspolnih i transrodnih prijatelja/ica koji/e se bore za opstanak na rubu kenijskog društva. Film je osvojio 9 nagrada i 6 nominacija diljem svijeta. Tristan Aitchison (Škotska) redatelj je i fotograf kojeg naročito zanima dokumentiranje društvenih tema.
Redatelj: Tristan Aitchison. Glume: Michael Daviot, Awuor Onyango, Charles Ouda
Art-kino, Krešimirova 2

23:30 – 05:30 Queer UP! Party by LORI: Warrego Valles (SI)
Warrego Valles projekt je koji čine 2 DJ-ice Nine: Hudej i Kodrič (aka NinaBelle), u okviru kojeg one intenzivno istražuju klupsku i eksperimentalnu elektronsku glazbu nastupajući po Sloveniji i šire kao DJ-ice ili audio-vizualni live show. Uključuju bogatu elektronsku produkciju žena, trans i nebinarnih umjetnika/ica jer čvrsto vjeruju da su raznolikost i uključivost neophodni za razvoj klupske scene.
Klub Crkva, Ružićeva 22

00:00 – 00:45 Drag king show: Eclipse (FR/BE)
Drag king Eclipse “rođen” je u Briselu prije nekoliko godina i otada je osvojio više nagrada na drag natjecanjima i nastupao diljem Europe. Kazališnom produkcijom i komedijom Eclipse inspirira na promišljanje o normi i normalnosti te promjenama i postizanju ravnopravnosti među spolovima.
Klub Crkva, Ružićeva 22

 

*Sve su aktivnosti festivala besplatne osim Queer-UP! Partyja, kod kojeg se na ulazu prikupljaju donacije, i koncerta Anne Calvi.

 

 smoqua org

Organizatorice: Udruga LORI + PaRiterGrađanke svom graduCentar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

 

Festival financijski podržavaju: Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture / Grad Rijeka / Primorsko-goranska županija / Ministarstvo kulture Republike Hrvatske / Europska komisija / Musagetes / LUSH

uz sponzora Adria print

 

NL logo RGB novi

i medijskog pokrovitelja: Novi list

Share

Psihološko savjetovalište

Zabava kroz umjetnost

  • Ona, pas i ja

    18 Veljača 2016
    Htjela bih da me jednom ima jedna žena i jedan pas. Njih dvoje da me posvoje zauvijek. Ja ću ih voljeti fotoaparatom i ići ćemo na razna mjesta. Zavlačit ćemo se u neke šume, na neke obronke, spavat ćemo po nekim divljim plažama, zapinjati u blatima. Odrat ćemo gume po stranputicama i glasno se smijati i glasno se voljeti. Ona, pas i ja. ...

RAD LORI PODRŽALI SU I PODRŽAVAJU: donatori banner

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved