Godišnji izvještaj o radu udruge "LORI" 2013.

Posted in Godišnji izvještaji

LGBT 2013. je u Rijeci bila vrlo bogata događajima. U nekima od njih LORI je sudjelovala, a mnoge je organizirala.

Najvidljivija i jedna od najvažnijih svakako je bila predreferendumska kampanja. Stoga s njom i počinjemo ovu inventuru.

RIJEKA JE IZAŠLA PROTIV DISKRIMINACIJE

Mnogo je puta već rečeno kako LGBT zajednica zapravo može biti zahvalna Željki Markić i njezinoj inicijativi jer je pokrenula samu zajednicu i tolerantniji i liberalniji dio hrvatskog društva na akciju protiv uskraćivanja ljudskih prava manjinskim skupinama. Posebno je to bilo vidljivo nekoliko tjedana prije referenduma o braku, kada je postalo jasno da državni aparat ne može, ne zna ili neće zaštititi jedan – manjinski – dio društva: u većim gradovima okupile su se inicijative i pojedinci koji su željeli dati do znanja da nekih 690.000 (važećih) potpisa nije istoznačno s mnogo spominjanom i zloupotrebljavanom frazom „volja naroda“. 

U Rijeci se tako okupila Riječka građanska inicijativa „Ujedinjeni/e protiv diskriminacije“, koju su uz LORI činile udruge i inicijative Terra, Oaza, Molekula, Glas razuma – Pokret za sekularnu Hrvatsku i Izlazak te pojedinci i pojedinke, građani i građanke ovog grada. Inicijativa je u vrlo kratkom vremenskom razdoblju organizirala kampanju „Izađi PROTIV diskriminacije“ nastojeći motivirati sugrađane i sugrađanke da izađu na referendum – jer ih se on svih tiče – i da glasaju protiv – jer se sutra ljudska prava nekog drugog mogu naći u referendumskom pitanju. Grad je bio oblijepljen plakatima, na Korzu i drugim punktovima u gradu volonterke i volonteri dijelili su letke s informacijama vezanima uz referendum i druge materijale o ljudskim pravima, održana je konferencija za novinare/ke u Ri info, koordinatorica udruge gostovala je u emisijama Radio Rijeke i Kanala Ri. Pokrenuta je stranica na fejsu, vrtio se banner u Jutarnjem listu, snimljeni su video materijali, održane su dvije radionice izrade transparenata. Sve je kulminiralo velikom prosvjednom šetnjom dan prije referenduma i koncertom na kojem su nastupili riječki bendovi Gerila, Morso i Let 3. Podršku su dali i Mario Lipovšek Battifiaca i Davor Jurkotić kao voditelji, a na skupu su sudjelovale glumice HNK Ivana pl. Zajca Jelena Lopatić, Aleksandra Stojaković, Andrea Blagojević i Tanja Smoje te sveučilišni profesori s Filozofskog fakulteta u Rijeci Nebojša Zelić, Nenad Miščević i Nikola Petković. Skup je podržao i riječki gradonačelnik, Vojko Obersnel, čije je pismo pročitano na samom skupu. 

Odaziv Riječana i Riječanki na prosvjed bio je velik. Procijenjeno je nekih 1.000 sudionika i sudionica u šetnji, koji su u jednom trenutku ispunili Korzo. Neki su bili nezadovoljni prekratkom rutom, neke je kasnije kiša otjerala, ali Rijeka je taj dan pokazala što misli.

No nije to bilo tako samo u prosvjednoj šetnji i na skupu. U cijelom je tom razdoblju sve bilo nekako usklađeno i usmjereno na davanje podrške LGBT zajednici. Novi list se jasno opredijelio: danima nam je u svojim člancima slao podršku, ako ne njihovim sadržajem, onda masno otisnutim slovima PROTIV, a posebno nas je razveselila i učinila ponosnima naslovnica u duginim bojama. Podrška drugih također nije izostala. Sveučilišni profesori i profesorice su se opredjeljivali protiv na tribinama s temom referenduma, a kulturnjaci su organizirali performanse. Tako su u performansu „U ime ljudi“ dvije djevojke stajale u lancima pred svećenikom kojem je glava bila u kavezu, a tijelo slobodno, dok je njima tijelo bilo u kavezu, a glava slobodna, a u „Don't Put Your Cross on Me“ nepomično je žensko tijelo klečalo pritisnuto križem, licem i tijelom priljubljeno uz pločnik.

Foto: mojarijeka.hr

Poruke su jasne: treba zbaciti okove ljudske uskogrudnosti, izaći na referendum i, u tradiciji liberalnog i progresivnog grada, glasati protiv.


I ishod samog referenduma bio je vidljiv i glasan: Rijeka je glasala protiv, na što smo neizmjerno ponosni/e.

Slika: Novi List

 

ŠALJI DALJE

No usprkos tome, znamo kako je referendum završio na državnoj razini. Kako i svaki budući ne bi imao sličan rezultat – a bez obzira na zakonsku regulativu koja će vjerojatno biti donesena tijekom ove godine – potrebno je educirati mlade ljude, od kojih su mnogi (kako je Gongovo istraživanje iz 2010. pokazalo) netrpeljivi prema različitostima, što uz, primjerice, izrazito nacionalističke stavove uključuje i homofobiju. 

S tim ciljem LORI već neko vrijeme radi na smanjenju homo/bi/transfobije u srednjim školama i nastoji osigurati adekvatnu podršku za LGBT srednjoškolsku populaciju. Krajem 2012.  udruga je izdala dvije brošure, koje su prošle godine uspješno predstavljene u dvije srednje škole u Rijeci i dvije u Opatiji, a zatim i distribuirane većini hrvatskih srednjih škola. U nekim su školama tražili još (npr. iz Slavonskog Broda), a iz nekih su zvali da kažu da im takvo što ne treba (Gospić).

Prva je vizualno atraktivna i zanimljiva brošura „Šalji dalje“, namijenjena svim tinejdžerima i tinejdžericama (bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i rodni identitet), koja mladima heteroseksualne orijentacije približava život njihovih LGBT vršnjaka i vršnjakinja i probleme s kojima se susreću zbog predrasuda i netrpeljivosti društva, a mladim LGBT osobama pruža korisne savjete i potrebne informacije u slučaju doživljenog zlostavljanja i nasilja. Drugo izdanje, priručnik za nastavnike/ice i stručne suradnike/ice, pruža detaljne informacije o vršnjačkom nasilju i zlostavljanju koje doživljavaju LGBTIQ učenici i učenice te nudi osnovne smjernice za suzbijanje nasilja i zlostavljanja LGBTIQ osoba. Detaljnije „Smjernice za suzbijanje homo/bifobije i transfobije te vršnjačkog nasilja i/ili zlostavljanja na osnovi spolne orijentacije i rodnog identiteta/izražavanja u školama“ također su izrađene prošle godine i dostupne su na internetskim stranicama udruge, a namijenjene su odgojno-obrazovnim ustanovama, organizacijama koje okupljaju mlade i svim stručnim osobama u odgojno-obrazovnom sustavu, uključujući nastavnike/ice i stručne suradnike/ice. Ove godine predstoji rad na njihovoj promociji i implementaciji, kao i na tome da postanu alat u suzbijanju homo/bi/transfobije, nasilja i zlostavljanja LGBT osoba u školama.

Ali o tome više u sljedećoj godišnjoj inventuri.

 

ŠKOLA BEZ PREDRASUDA

Učenici i učenice trećih razreda Gimnazije Eugena Kumičića u Opatiji prošle su godine imali priliku prisustvovati dvama predavanjima koje je udruga LORI održala u suradnji s psihologinjom škole i koja su obuhvatila niz tema, od upoznavanja s LGBT terminologijom, LGBT identitetima i općenito temama vezanima uz seksualnu orijentaciju i spolni/rodni identitet,  preko važnosti  i problematike coming outa, do nasilja i vrsta zlostavljanja i uznemiravanja koje LGBT mladi doživljavaju u svojim školskim sredinama.

Učenici/ice su tijekom predavanja dobili savjete kako podržati svoje LGBT prijatelje/ice, a kroz priču „Drugačiji svijet “ – koja kroz obrnutu optiku govori o odrastanju i življenju u svijetu u kojem je većina istospolne orijentacije, a glavni junak priče je strejt – saznali o problemima s kojima se susreću LGBT osobe u današnjem društvu, kao što su npr. skrivanje, usamljenost, diskriminacija, strah od nasilja, nejednakost itd. Sudeći po evaluaciji, ova je priča, uz pismo jedne djevojke svojoj majci (iz kampanje „Obitelj bez predrasuda“), učenike i učenice posebno dirnula.

Predavanja su obuhvatila i pregled prava koja LGBT osobe ne mogu ostvarivati, a posebno je bilo govora i o Povorci ponosa, njezinom povijesnom kontekstu i značaju. Vrijedi spomenuti i situaciju u kojoj jedan učenik pita zašto se njegovi (!) novci troše na Gej Pride, a drugi mu odgovara: „Pa budalo, ne troše se novci na Gej Pride, nego na osiguranje od onih drugih idiota!“

 

UČLANI SE U ŽIVU BIBLIOTEKU

S učenicima i učenicama te škole održana je i Živa biblioteka, u kojoj se umjesto knjiga „posuđuju“ ljudi koji predstavljaju jednu određenu grupaciju podvrgnutu stereotipiziranju i predrasudama, čime se promovira dijalog, smanjuju predrasude i potiče razumijevanje različitosti.

Opatijski su učenici i učenice imali priliku “pročitati” 5 knjiga: vagabundo, vjeroučitelj, žena koja je kod kuće bez pomoći rodila, trans osoba i lezbijka (članica LORI, čija se knjiga zvala Love is love). Reakcije učenika i učenica bile su vrlo pozitivne, pozorno su slušali i postavljali razna pitanja, npr. o tome kako je živjeti kao lezbijka u našem društvu, o coming outu, prihvaćenosti u obitelji, odnosu prema crkvi, braku itd. Nadamo se da su svojim kućama otišli bogatiji za jedno iskustvo koje će im  omogućiti da se u budućnosti uspješno suoče s vlastitim predrasudama.

 

 

ZASTAVA NA GRADSKOJ VIJEĆNICI POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PROTIV HOMOFOBIJE I TRANSFOBIJE

Najbolji način suprotstavljanju predrasudama, stereotipima i diskriminaciji jest upoznavanje s onim što isključujemo, marginaliziramo i proglašavamo „Drugim“. A da bi nepoznato postalo poznato, preduvjet je vidljivost. 

IDAHO je engleska kratica za Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, koji se diljem svijeta obilježava sedamnaestog svibnja, na datum na koji je 1990. godine Svjetska zdravstvena organizacija donijela odluku o uklanjanju homoseksualnosti iz Međunarodne klasifikacije bolesti. U raznim krajevima svijeta na taj se dan održavaju razne aktivnosti i manifestacije s ciljem osvještavanja javnosti o kršenju prava LGBT osoba, kao i postizanja vidljivosti LGBT osoba. Prošle je godine taj dan u Rijeci obilježen zastavom duginih boja koja se vijorila na Gradskoj vijećnici: Rijeka je tako bila jedan od malobrojnih gradova u svijetu (a jedini u Hrvatskoj) koji su to isto učinili . Odaberi neku iz galerije idaho. ima ih dosta. Ponosni/e i sretni/e zastajali/e smo ispred Vijećnice i slikali/e „našu“ zastavu, a volonterke su na štandu, na kojem su se sugrađani i sugrađanke mogli informirati o LGBT temama, imale cjelodnevni pogled na nju. Nekim sugrađanima i sugrađankama je zastava, doduše, i smetala, pa su od portirke u Vijećnici tražili da je skine, što se, naravno, nije dogodilo. S druge strane, aktivistkinjama udruge se činila premalenom, stoga su organizirale radionicu izrade božićnih ukrasa („Kreativnost u duginim bojama “) koji su se mogli kupiti na Božićnom sajmu, a sve kako bi skupile novčana sredstva za novu, veću zastavu za ovogodišnji IDAHO. Stoga ne zaboravite 17. svibnja ove godine provjeriti vijori li se opet na Vijećnici – ovaj put veća i vidljivija – zastava duginih boja.

 

KANADSKA VELEPOSLANICA I NAČELO JEDNAKOSTI

Prošle je godine u našem gradu održano mnoštvo predavanja i tribina  o LGBT temama. Neke od njih je LORI organizirala, na drugima je sudjelovala, a na trećima je prisustvovala samo u publici. Spomenimo samo neke: okrugli stol u sklopu IDAHO-a „Društveni aspekti homofobije/transfobije i položaj LGBT zajednice“ u organizaciji LORI, tribina za studente/ice na Odsjeku za psihologiju u organizaciji FF-a i LORI, panel “Izlazak iz ormara” u organizaciji inicijative Izlazak, okrugli stol o prevenciji i suzbijanju zločina iz mržnje u organizaciji Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. U razdoblju pred referendum organizirane su tribina „Lice i naličje neposredne demokracije: zašto izaći na referendum?“ na Filozofskom fakultetu, debata o referendumskom pitanju u Zlatnoj koki i Štemalica Gradske knjižnice Rijeka u Narodnoj čitaonici (foto). Na ovoj posljednjoj, pod nazivom „Seksualnost u centru“, razvila se burna rasprava, između ostalog i o letku LORI o referendumu (koji su neki sugrađani vrlo pažljivo, iako ne uvijek s razumijevanjem pročitali). Među sudionicima i sudionicama tih tribina i debata bili su sveučilišni profesori/ice (S. Barić, S. Prijić-Samaržija, N. Hlača, E. Baccarini, N. Miščević), psiholozi/ginje (J. Juretić, I. Miškulin, M. Lacovich), aktivisti/ice (D. Almesberger, A. Kiselić), predstavnici/ice pravne profesije (sutkinja D. Delost, odvjetnica A. Bandalo) i policije (Lj. Linić) te književnici/ice (K. Posilović).

No, posebno bismo izdvojile predavanje pod nazivom „Ustavnopravno načelo jednakosti i pravno uređenje istospolnih zajednica“, koje je u ožujku održano u Gradskoj vijećnici. Otvorio ga je gradonačelnik Obersnel, izražavajući zadovoljstvo što se ovakvo predavanje održava u Rijeci, gradu, kako je rekao (a mi se slažemo), po mnogočemu drugačijem od drugih sredina u Hrvatskoj, prije svega po svojoj otvorenosti i toleranciji. Uvodnu riječ predavanju održala je kanadska veleposlanica Louise LaRocque, koja je istaknula kako se Kanada zalaže za zaštitu slobode, demokracije, ljudskih prava i  vladavine prava u cijelom svijetu. Sâmo predavanje o načelu jednakosti i njegovoj definiciji, koja se mijenjala kroz povijest, održala je Sanja Barić  s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, posebno se osvrćući na Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i praksu Europskog suda za ljudska prava, prema kojoj istospolne zajednice spadaju u pojam obitelji. Sudjelovao je i Goran Selanec, zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, koji je govorio o prijedlogu Zakona o životnom partnerstvu, čije donošenje željno očekujemo ove godine.

 

NAČELA IZ YOGYAKARTE

U međuvremenu, LORI i Zagreb Pride objavili su prijevod „Jogjakartskih načela“ – skupa načela koja se odnose na obaveze država u slučajevima u kojima se radi o ljudskim pravima LGBT osoba. Pozivajući se na Opću deklaraciju o ljudskim pravima, prema kojoj se sva ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima, i smatrajući da su seksualna orijentacija i rodni identitet sastavni dio dostojanstva i čovječnosti svake osobe, stručnjaci i stručnjakinje za ljudska prava sastavili su taj dokument u Yogyakarti, gradu na otoku Javi, s ciljem razumijevanja međunarodnog prava i primjene njegovih propisa u slučajevima diskriminacije LGBT osoba . Načela su predstavljena u Zagrebu, službenicima/icama ureda ministarstava, odvjetnicama koje surađuju s LGBT udrugama, predstavnicama Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Ureda pučke pravobraniteljice i dr., a održana je i radionica za aktiviste i aktivistkinje koji rade na promociji i zaštiti ljudskih prava LGBT osoba. I na konferenciji i na radionici sudjelovala je dr. Nevena Vučković Šahović, profesorica međunarodnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta Union u Beogradu, koja je bila članica radne grupe za izradu Jogjakartskih načela i njihova je potpisnica.

Priručnik se ove godine distribuira, a čak je i inicijativa „U ime obitelji“ zatražila jedan primjerak.

 

MRŽNJA I DISKRIMINACIJA

Rijeka je, uz Zagreb, Split, Osijek, Istru i ostatak Hrvatske, sudjelovala u Istraživanju o diskriminaciji, zločinu iz mržnje i nasilju prema LGBTIQ populaciji, koje je proveo Zagreb Pride u suradnji s LORI i Queer Sportom Split. Rezultati istraživanja predstavljeni su krajem godine  u Zagrebu i, podsjetimo se ukratko, pokazuju da je čak 73% ispitanih osoba doživjelo neki oblik nasilja zbog svoje seksualne orijentacije i/ili rodnog identiteta ili izražavanja. Istraživanje je pokazalo i da LGBT Hrvati i Hrvatice žele brak – čak 53 % ispitanih bi željelo sklopiti životno partnerstvo u matičnom uredu. Mi se nadamo da će im se želja uskoro ostvariti.

 

DRUŽENJA I KULTURA

LGBTIQ Rijeka se prošle godine družila na QUEER UP LORI PARTYJU u Discordiji, ali nažalost, zbog zatvaranja Discordije, samo jednom. Partije je, pod nazivom „Six Martinis and a Blow Job”, kasnije nastavio organizirati Prostor Plus u Molekuli. U prostoru LORI održane su tri  filmske večeri, a družili/e smo se i u Tunelu, na predstavljanju dokumentarnog filma „11. lipnja – prvi splitski pride“, ali i nakon njega. U Art kinu gledali smo Reequeer momente, a druženja je bilo i na već spomenutoj kreativnoj radionici i na radionici za izradu transparenata.

Treba spomenuti i jedno drukčije druženje – ono aktivistkinja udruge s kršćanima iz Pule, koji su izrazili želju za dijalogom. Htjeli su doznati više o LORI, o onome što udruga radi i o svemu za što se bori. Susret je odlično prošao, a oni su ustvrdili da su im aktivistkinje razbile predrasude. Čak su se kasnije, u vrijeme referenduma, javili želeći izraziti podršku zbog napada na osobe za čije dobro udruga radi. Lijepo je znati da ima kršćana koji su na strani LGBTIQ osoba.

 

DJELUJ I GLOBALNO

Ponekad se malo treba odmaknuti od lokalnih okvira. Poznavatelji/ice nizozemskog jezika sami će moći pročitati što je koordinatorica LORI o našem gradu (a i drugim stvarima) rekla u lezbijskom internetskom časopisu La Vita. Za ostale evo na hrvatskom: „Definitivno mislim da sam u Rijeci točno tamo gdje trebam biti. Ovaj grad mi daje mogućnost da živim onako kako želim. Iako postoje mjesta na svijetu gdje je prihvatljivije biti lezbijka, baš ovdje je moj aktivizam koristan i čini moj život smislenim.“

 

I ZA KRAJ

Prošle je godine svjetlo dana ugledala i nova internetska stranica LORI, koja vam omogućuje da sve ovo čitate. Zato navratite češće i saznajte što ima novog, u LORI i u Rijeci. Čitamo se i u sljedećoj inventuri.

 

LORI
foto: LORI, TinyBizz Photography, Arsen Miletić, Roni Brmalj (Novi list), Moja Rijeka, rijeka.hr, GKR

Udruga LORI imala je u 2013. godini 3 stalno zaposlene osobe. Godišnji prihod bio je 335.816,00 kn a rashod 254.515,00. Udrugu su financijski podrzali: Europska Unija, Global fund for Women i Astraea Lesbian Foundation for Justice.

Share

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved