Godišnja inventura udruge LORI: 2014. – u znaku Zakona o životnom partnerstvu

Posted in Godišnji izvještaji

LORI - Godišnja inventura 2014.

Još je jedna godina iza nas i vrijeme je da se (i vas) podsjetimo na događaje iz protekle godine – gdje smo bile, što smo radile i što smo postigle.

Za razliku od 2013., obilježene referendumom kojim se heteroseksualni brak upisao u Ustav, a Hrvatska na mapu netrpeljivosti, zajedno s EU-ovskom Poljskom, Slovačkom, Mađarskom, Bugarskom, Latvijom i Litvom, a bome i neEU-ovskom Srbijom, Crnom Gorom, Ukrajinom, Bjelorusijom i Moldavijom (čisto da se podsjetimo u kojem smo društvu), 2014. godina bit će zapamćena po jednom pozitivnom događaju: donesen je Zakon o životnom partnerstvu, koji nam omogućava gotovo sve bračne povlastice (usput budi rečeno: od gore navedenog društva jedino je Mađarska pravno regulirala istospolne zajednice). Hrvatski Zakon o životnom partnerstvu osobama koje su sklopile životno partnerstvo ne omogućava posvajanje djece i, zahvaljujući već spomenutom referendumu, priječi da se njihova životna zajednica zove brakom. No ionako – da posudimo Julijinu dvojbu – što je u imenu? Kao što bi „ono što zovemo ružom pod bilo kojom riječi jednako (…) slatko mirisalo“ i kao što bi Romeo bio Romeo i da mu to nije ime, tako je i životna zajednica dviju osoba sklopljena na formalan način ista zvali je mi brakom ili životnim partnerstvom (ili pak nekim trećim ili desetim nazivom).

PARTNERI/ICE U ŽIVOTU

Stoga ćemo ovogodišnju inventuru započeti kampanjom LORI vezanom uz taj zakon. Iako nije sudjelovala u samoj radnoj skupini za donošenje Zakona, LORI je u mjesecima koji su prethodili njegovu donošenju organizirala aktivnosti vezane uz njega. Tako je početkom svibnja u klubu „Život“ održan kviz o životnom partnerstvu (prije toga dva je puta održan i u Zagrebu). Kviz su vodili njegovi autori Ivo Šegota i Boris Vrdoljak iz zagrebačke Inicijative za životno partnerstvo, a kviz je bio namijenjen samoj LGBT zajednici kao uvod i priprema za njegovo korištenje te široj javnosti kao informacija. Publika podijeljena u tri tima natjecala se u znanju praktičnih aspekata iz Zakona, podijeljenih u 30 ozbiljnih životnih pitanja, ali prezentiranih na zabavan i šaljiv način. Tako su npr. sudionici/ice trebali/e odgovoriti na pitanje omogućava li Zakon Tomislavu Karamarku i Ivanu Šukeru da pri sklapanju životnog partnerstva promijene ili dodaju prezime onog drugog. Odgovor je jasan – mogu, ako to žele. Sasvim očekivano, pobijedio je tim većinom sastavljen od aktivistica, no i ostale grupe nisu daleko zaostajale. Voditelji su strpljivo odgovarali na pitanja publike i na kraju svakom timu uručili poklon u obliku čokolade (što više točnih odgovora, to više čokolada).

Kviz o životnom partnerstvu

Nepunih mjesec dana kasnije, također u okviru navedene inicijative, u Rijeci je organizirana akcija fotografiranja. U dva dana na Korzu i trsatskom kampusu više od 300 Riječanki i Riječana slikalo se s natpisom „Vrijeme je za životno partnerstvo!“. Nadamo se da ste bili/e među njima; Obersnel i Urban jesu. Zakon je izglasan 15. srpnja, nažalost istovremeno sa Zakonom o radu. Donošenje Zakona o životnom partnerstvu svečano je proslavljeno u „Tunelu“, a donošenje onoga o radu nismo imali/e razloga slaviti.

Akcija fotografiranja "Vrijeme je za životno partnerstvo"

Prvi istospolni par pred matičara je stao 5. rujna u Zagrebu, a od 30-ak životnih partnerstava sklopljenih do kraja godine nijedno, koliko znamo, nije bilo u Rijeci (iako u Opatiji jest). Nećemo spekulirati o tome što to znači, već ćemo izreći nadu da će u budućnosti ovakva forma vidljivosti LGBT osoba biti sasvim normalna pojava i u našem gradu. Žive bile, pa se vjenčale. 

TRODNEVNO OBILJEŽAVANJE IDAHO-A I VEĆA I VIDLJIVIJA ZASTAVA

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije bitan je dan u LGBT kalendaru, stoga i važna stavka u našoj inventuri. Prošle je godine njegovo obilježavanje u Rijeci trajalo tri dana. Prvo je 15. svibnja u „Tunelu“ održan stand-up show  na engleskom „Laugh Out Proud“ Udruge Studio smijeha, Centra za građanske inicijative Poreč i Udruženja Standup.rs, na kojem su vas, uz Marinu Orsag, nasmijavali i zabavljali i Britanka Lara King te Scott Capurro iz SAD-a – i sami dio LGBT zajednice. Show je bio dio projekta koji se humorom bori protiv homofobije, bifobije i transfobije i, osim Rijeke, gostovao je i u Beogradu, Poreču i Zagrebu. LORI je podržala show, a „Tunel“ je bio prepun. (Kasnije su se u „Tunelu“ takve manifestacije nastavile održavati gotovo svaki mjesec, uz potporu i logističku pomoć LORI.)

Stand-up show u Tunelu

Dan kasnije postavljen je štand na Korzu, na kojem su posjetitelji/ice, kao i prošle godine, mogli/e saznati nešto više o  LGBT temama i udruzi LORI te dobiti brošure i letke. I ove je godine to bio zadnji dan škole za maturante/ice, koji/e – opet – nisu imali/e potrebu zasuti naše volonterke brašnom, vinom ili pivom, na čemu su im one zahvalne.

IDAHO - Zastava duginih boja na zgradi gradske vjećniceA na sam Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHO), 17. svibnja (kojim se zapravo obilježava odluka Svjetske zdravstvene organizacija iz 1990. godine da ukloni homoseksualnost iz Međunarodne klasifikacije bolesti), opet se mogla vidjeti zastava duginih boja na zgradi gradskog poglavarstva. No ovaj je put bila veća i vidljivija. A takva je bila jer je sredstvima prikupljenima na Božićnom sajmu 2013. (o čemu smo pisali u prošlogodišnjoj inventuri) kupljena nova zastava kako bi taj simbol ponosa i raznolikosti s gradske vijećnice zavijorio u „pravoj“ veličini. Još bi ljepše bilo kada bi i naša zastava mogla lepršati s istog mjesta na kojem su i druge, službene, zastave, ali kako su svi stjegovi zauzeti, to nije moguće. Ali nema veze, svejedno je lijepo vidjeti dugine boje na Korzu.

Isti je dan riječka publika mogla u Art-kinu „Croatia“ prisustvovati premijeri filma „Još jednom“, koji tijekom nekoliko godina prati živote petoro prijatelja, četiri lezbijke i jedne transrodne osobe, fokusirajući se na njihove ljubavne odnose, prijateljstva, aktivizam i kreativni rad. Projekciji filma prisustvovali su i njegovi autori, Noah Pintarić i Ana Opalić, koji su o njemu i rekli par riječi te odgovarali na pitanja publike. Razgovor je moderirala Danijela Almesberger iz LORI. Nadamo se da ste film  pogledali/e.

Premijera filma „Još jednom“ u Art-kinu "Croatia"

DRUŽITE LI SE S LORI?

Vizual za Queer Up party iz prosinca 2014.Osim na spomenutoj projekciji, kvizu i proslavi donošenja Zakona, s LORI ste se prošle godine mogli/e družiti i na mnoge druge načine. Godina 2014. bit će zapamćena po povratku Queer Up partija, koji su se u listopadu – nakon razmaka od dvadeset i jednog mjeseca – počeli održavati u novom ambijentu: na brodu „Arca Fiumana“, u samom centru grada. Prošle su godine održana dva partija, a nastavljaju se i u ovoj godini. Partiji su zatvorenog tipa, ekipa je raznolika, kao i glazba. Dođite i uvjerite se.

Druženja je bilo i na čajankama, tematskim događajima koji su se u razdoblju od ožujka do listopada održavale svakog prvog četvrtka u mjesecu. Na njima se osim čaja ispijalo i štošta drugo; zapravo je upitno je li se čaj uopće pio. U prvoj polovici godine čajanke su bile u „City Cafèu“, a u drugoj u „Toru“. Na prvoj čajanci u ožujku posjetitelji/ice su mogli sudjelovati u brzom upoznavanju, na sljedećoj su mogli zapjevati uz karaoke (i jesu; do mikrofona je bilo vrlo teško doći), zatim su na programu bile orijentalna i akustična svirka. Nakon ljeta ugodno se druženje, u manjem ili većem broju i uz popularnu glazbu, nastavilo u „Toru“. A u studenom su održane i društvene igre u prostorijama udruge. Skupilo se dvanaestak igrača/ica, a izabrano je nekoliko varijacija igre asocijacija. Zabave je bilo napretek, a sudionici/ice su poželjeli/e da takvih večeri bude više. Društveni tim obećava da će tako i biti. Dođite i drugi put i igrajte se s nama.

Tečaj samoobrane u LORI i druženja u "City Cafèu"

Prošle je godine LORI započela i s fizičkim aktivnostima. Prvo je održana radionica samoobrane u prostorijama udruge, na kojoj je desetak sudionika/ica imalo prilike saznati, a donekle i uvježbati, što treba činiti kad ih netko fizički napadne. Opći je konsenzus da bi trebalo održati i jednu naprednu radionicu. U lipnju je održan i prvi sportski dan u „Toru“, na kojem se igrao badminton i stolni tenis i koji ni loše vrijeme nije uspjelo pokvariti. U fondu nagrada bile su majice, bedževi, privjesci za ključeve, zastavice i članstvo u LORI. Sportskih će dana biti i ove godine, čim vrijeme dozvoli. 

Sportski dan u "Toru"

KONAČNO SPOT!

A ove će se godine nastaviti i s filmskim večerima. U 2014. održano ih je pet, a gledali su se raznovrsni filmovi, uglavnom novijeg datuma, među kojima izdvajamo Cloudburst  s poznatim glumicama Olympijom Dukakis i Brendom Fricker (prozvan „najboljim gerijatrijskim lezbijskim filmom ceste“) i Any Day Now o pravnoj bitci gej para (koji glume Alan Cumming i Garret Dillahunt) za skrbništvo nad tinejdžerom s Downowim sindromom. Ljubitelji/ice filma, dođite u naš „uniplex“, sigurno ćete naći nešto što će vam biti po guštu.

A kako ne bi prikazivala samo filmski materijal koji je snimio netko drugi, LORI je, nakon 12 godina i spota „Ljubav je ljubav“ (koji je usprkos zabrani prikazan na HTV-u u Stankovićevoj emisiji „Nedjeljom u dva“), snimila i novi spot pod naslovom „Reagiraj i ti!“. Spot se sastoji od četiri kratke priče koje tematiziraju diskriminaciju i isključivanje u obitelji, u školi i na poslu te nasilje na javnim mjestima. Snimanje je bilo u srpnju 2014. na raznim riječkim lokacijama, a u njemu je sudjelovalo 30-ak entuzijastičnih volontera/ki pod redateljskom palicom već spomenutog Noe Pintarića. Neki od glumaca i glumica u spotu prvi su put stali pred kameru, ali svi/e su se dobro snašli/e i dali/e sve od sebe. Spot je imao dvije promocije, jednu u „Tunelu“ 10. prosinca 2014., a drugu tri dana kasnije u sklopu 12. festivala o ljudskim pravima (HRFF) u Art-kinu „Croatia“. Promocija u „Tunelu“ bila je vrlo emotivna, glumci i glumice su se popeli na pozornicu i s posjetiteljima/icama podijelili svoja iskustva sa snimanja. Pričali su o diskriminaciji i važnosti solidarnosti i suprotstavljanja diskriminaciji i nasilju. Ako još niste, svakako ga pogledajte .

Promocija spota "Reagiraj i ti!"

PRIČAJ MI PRIČU U DUGINIM BOJAMA

I dalje ostajemo u sferi umjetnosti, no sada je na redu književnost. U proljeće prošle godine LORI je objavila natječaj „Obojimo književnost duginim bojama“ za kratku LGBT priču (do 1000 znakova), na koji se u nešto više od mjesec dana javilo 30-ak osoba s 40-ak priča (ako ubrojimo i autore i autorice iz bivše Jugoslavije, koji nisu imali pravo natjecanja, brojke su još i veće). Žiri u sastavu Suzana Tratnik (spisateljica, prevoditeljica i publicistica iz Slovenije), Mima Simić (književnica, publicistica, kritičarka, voditeljica na HTV-u i aktivistica) i Antonija Stojanović (voditeljica društvenog tima LORI, prevoditeljica, koja, kako sama kaže, „ponekad piskara“ kratke priče) marljivo je čitao i donio odluku o pobjednicima/icama, čije su priče u rujnu objavljene na internetskoj i facebook stranici udruge. Prvo mjesto osvojio je Berislav Šego s pričom „Cure se samo hoće zabaviti“, drugo je pripalo Tamari Februar i priči „Nikad ne znaš…“, a na trećem je mjestu bila priča Dražena Horvata „Krčmarev sin“. Knjižne nagrade za autore/ice triju najboljih ostvarenja osigurala je knjižara Ribook, a poklon-paketi su, uz knjige, sadržavali i diplome i zastavice. Nakon nagrađenih priča, na internetskoj i facebook stranici LORI – u prosjeku jednom tjedno – objavljuju se i druge priče koje su sudjelovale na natječaju, kao i druge, naknadno pristigle priče te priče autora/ica koji/e nisu mogli/e sudjelovati na natječaju. LORI ima stalan poziv svima da šalju svoje kratke priče „u duginim bojama“, stoga izvadite onu staru bilježnicu punu priča koje žele izaći na svjetlo dana, izaberite najbolju, pošaljite nam i objavit ćemo je. A ako samo volite čitati, svakako posjetite stranicu s pričama, sigurno ćete naći onu koja će vam se svidjeti.

Književna večer o vidljivosti lezbijki i biseksualnih žena u svjetskoj književnosti, pod nazivom „Buđenje“Dvadeset i sedmog lipnja, na dan sjećanja na Stonvolsku pobunu (koja se računa kao početak LGBT pokreta – prvo američkog, a onda i svjetskog – i svake se godine slavi i obilježava povorkama ponosa diljem svijeta), LORI je u Book caffeu „Dnevni boravak“ održala prvu književnu večer o vidljivosti lezbijki i biseksualnih žena u svjetskoj književnosti, pod nazivom „Buđenje“. Na njoj je bilo govora o lezbijskoj književnosti na prijelazu s 19. u 20. st., u vrijeme buđenja svijesti o ženskim pravima, njihovom postojanju i vidljivosti, kada su mnoge hrabre žene istupile u (književnu) javnost. Na tribini su sudjelovali Ana Smokrović, kulturologinja s Filozofskog fakulteta u Rijeci i Zoran Krušvar, autor knjige „Zvijeri plišane“, a razgovor je moderirala Marina Vrđuka Beleš, predsjednica udruge „Katapult“. Nastavak književnih večeri planiran je i u ovoj godini.

Još je jednom bilo govora o LGBT književnosti, ovaj put na tribini koja je održana u listopadu u sklopu sajma knjiga „KIČMA“, na kojoj su sudjelovale slovenske spisateljice: o položaju LGBT književnosti na Balkanu govorila je Tatjana Greif, a svoje priče i pjesme čitale su Petra Hrovatin, Urška Sterle, Kristina Hočevar i Nataša Sukič. Danijela Almesberger predstavila je rad LORI i, posebno, informativni centar, tzv. Infoteku, odnosno zbirku knjiga i časopisa  LGBT autora/ica ili tematike do kojih je teško doći u drugim knjižnicama. Ako vam je potrebna neka teško nabavljiva knjiga, javite nam se, vjerojatno je imamo.

Književna tribina u sklopu sajma knjiga „KIČMA“

LORI U ŠKOLI…

A kad govorimo o knjigama, ni škola nije daleko. LORI je zasad jedina LGBT organizacija u Hrvatskoj koja je uspjela ostvariti suradnju sa srednjim školama, u kojima provodi program o LGBT tematici. Prošlo su  proljeće predavanja održana 2., 3. i 4. razredima Hotelijersko-turističke škole u Opatiji, a na jesen učenicima/učenicama 3. razreda Prve riječke hrvatske gimnazije. Program se nastavlja i ove godine.

Većina učenika/ica zapravo vrlo malo zna o LGBT temama. Na ovim predavanjima prvi put čuju o svakodnevnom životu LGBT osoba, saznaju zašto su važne povorke ponosa, kako se LGBT osobe nose s nasiljem i diskriminacijom te nauče o važnosti pružanja podrške svojim (LGBT) vršnjacima/kinjama. Iako na tim predavanjima ima i negodovanja i negativnih komentara – o „nenormalnosti“ istospolne orijentacije, o „paradiranju“, o „štetnosti“ toga da gej parovi imaju djecu jer će ih onda odgojiti da budu gej – koji zapravo ponavljaju standardne „argumente“ konzervativnih struktura (kojima su mrska ljudska prava gej osoba, a vjerojatno i ljudska prava općenito), LORI i dalje planira provoditi ova predavanja jer su takve reakcije znak da je edukacija potrebna kako bi mladi mogli na temelju objektivnih informacija formirati svoje mišljenje, a ne ga temeljiti na predrasudama i stavovima svoje homofobične okoline. A kako se događa i da sami/e LGBT učenici/ice nakon predavanja prilaze predavačicama i zahvaljuju na tome što su došle, motivacija za daljnjim predavanjima svakako je tu.

… I NA FAKSU

Kako bi održala kontinuitet i u sektoru visokog obrazovanja, LORI već tradicionalno gostuje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na kojem je u prvoj polovici godine održala predavanje budućim psiholozima, a u listopadu predavanje u sklopu kolegija „Socijalni stereotipi, predrasude i diskriminacija“ za studente/ice svih studijskih grupa. 

UMREŽAVANJE 

Aktivistička početnicaLORI se prošle godine povezivala s drugim udrugama u okviru projekta „Libera – podrška organizacijama u istraživanju i zagovaranju“ i projekta „Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama“ (RRULZ), u sklopu kojeg je snimljen i spot „Reagiraj i ti!“. Rezultat suradnje LORI i četiriju udruga iz četiriju različitih županija (K-zona, Zora, Pobjede i Bonsai) u tom projektu jest i Aktivistička početnica, koja sadržava korisne savjete za osnivanje i vođenje udruge. Dio projekta bilo  je i istraživanje o vrednovanju rada i zadovoljstvu radom u udrugama, čiji su rezultati objavljeni na internetskim stranicama LORI. 

Uz relativno zadovoljstvo radom u udrugama i plaće koje nisu ni zadovoljavajuće ni nezadovoljavajuće, kao najvažniji rezultat istraživanja pokazao se problem nedostatnih financijskih sredstava, koji sa sobom donosi i druge nevolje (nedovoljan broj zaposlenih u udrugama, prevelik obim posla, neodgovarajući odnos obima posla i plaće i sl.). Kako bi se identificirali problemi vezani uz financiranje na lokalnoj razini, održana je fokus-grupa s drugim udrugama iz Primorsko-goranske županije, nakon koje su udruge Žmergo, Smart i LORI pokrenule inicijativu za unapređenje suradnje Županije i organizacija civilnog društva. S predstavnicima PGŽ-a održan je sastanak na kojem se raspravljalo o problemima suradnje i financiranja udruga, a nakon njega Županiji su dostavljeni prijedlozi procedura i obrazaca natječaja. Sada je PGŽ na potezu.

NA KAVI U LORI

Dani otvorenih vrata udruga - na kavi u LORIKao i dosada, i prošle je godine pružana psihosocijalna i peer podrška u LORI savjetovalištu. Izabrane su i nova/stara koordinatorica i programska asistentica, a udruga ima i nove volonterke. LORI nastoji što više obavještavati javnost o svojim aktivnostima, pa je tako u sklopu Dana otvorenih vrata udruga, održanima u lipnju, široko otvorila svoja vrata i ponudila kavu i informacije gostima/gošćama koji/e su željeli/e saznati nešto o njezinu radu i aktivnostima ili općenito o LGBT tematici.

U ožujku ste LORI mogli/e posjetiti i u prostorijama Znanstveno-tehnologijskog parka StepRi na Kampusu, u sklopu manifestacije „Poslovne (ne)prilike – mogućnosti koje pruža neprofitni sektor“, koja je okupila predstavnike/ice udruga i drugih neprofitnih organizacija i nezaposlene osobe kako bi im približila mogućnosti volontiranja, stručnog usavršavanja i zapošljavanja u tom sektoru. LORI je predstavila svoje projekte i aktivnosti i ponudila volonterske pozicije zainteresiranim osobama.

LORI NA MEDIJSKIM VALOVIMA

Od veljače LORI možete pratiti i na YouTubeu. Uz spotove (o kojima smo nešto već rekle) ondje možete vidjeti i izjave za medije, TV emisije, a oni/e koji/e imaju živaca i vremena, mogu pogledati i Retrospektivu LGBTIQ kampanja u Hrvatskoj od 2002. do 2009., u kojoj će saznati kako su se, polaganim tempom, stvari ipak mijenjale. 

O LORI ste protekle godine mogli/e dosta čuti i na valovima Radio Rijeke, u gostovanjima u raznim emisijama, u kojima se govorilo o projektima i aktivnostima udruge, kao što je bio kviz o Zakonu o životnom partnerstvu, fotkanje za životno partnerstvo te snimanje spota. LORI je dala i intervju za Radio Koper vezan uz LGBT situaciju u zemlji.

Novosti o LORI, a i šire, saznajete i na internetskoj i facebook stranici udruge, na kojima i čitate ove retke. Čitamo se i dogodine!

LORI
foto: LORI, TinyBizz Photography

Share

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved