Treća lezbijska nedjelja

Posted in Regionalna lezbijska mreža

Treća lezbijska nedjelja
„NAŠA MREŽA-NAŠA SNAGA“


U organizaciji grupe za lezbijska ljudska prava LABRIS, Beograd


Završni dokument skupa lezbijskih aktivistica iz država bivše Jugoslavije

Zaključci sa skupa Treća Lezbijska nedjelja:
Promjene koje su se dogodile od prethodnog susreta, 2002. godine:
Postoji tendencija organizacija da se sve više okreću javnom djelovanju; provedene su brojne široke kampanje za promociju lezbijskih prava - uspješno lobiranje rezultiralo je zakonskim promjenama u Hrvatskoj; grupe su osnaženije; organizacije su postale profesionalne; pojavile su se samostalne inicijative za vidljivost lezbijki; formirale su se nove organizacije i inicijative: Angelina Jolie Fan club, Slobodna duga, Centar za građanska i ljudska prava, Udruženje Kum, Pride, Udruženje Q, Gayrilla. Na ovom skupu više od polovine sudionica bile su mlade lezbijske aktivistice.

Zaključci s radnih sastanaka regionalne lezbijske mreže:
Predstavnice organizacija i nezavisne aktivistice ocjenjuju da je aktivnost mreže adekvatna mogućnostima organizacija i od velike važnosti za grupe i pojedinke u regiji. Posebno se visoko vrednuju međusobna suradnja, podrška i solidarnost, razmjena informacija, iskustva i znanja; podrška novonastalim grupama; osnaživanje i motiviranje novih aktivistica; podrška i osnaživanje dugogodišnjih aktivistica.

Na čemu ćemo raditi do slijedećeg skupa:
Zalagat ćemo se za još uspješnije zakonske promjene i primjenu novih antidiskriminacijskih zakona, promociju LGBT prava u javnosti i medijske kampanje; radit ćemo na osnaživanju lezbijki i lezbijskih aktivistkinja i podršci organizacijama i inicijativama.

Dodatak:
Trećoj lezbijskoj nedjelji prethodili su slijedeći susreti lezbijskih aktivistica iz država bivše Jugoslavije:

- Prva lezbijska nedjelja - 1997., Pohorje, Slovenija, u organizaciji lezbijske grupe Kasandra iz Ljubljane i grupe za lezbijska ljudska prava LABRIS, iz Beograda.
- Druga lezbijska nedjelja - 2000., Sombor, Vojvodina u organizaciji grupe za lezbijska ljudska prava LABRIS iz Beograda
- Lezbijski aktivistički skup "RAVNOPRAVNO DRŽAVLJANSTVO" - 2001., Rovinj, Hrvatska, u organizaciji lezbijske grupe Kontra iz Zagreba
- Lezbijski aktivistički skup "JEDNAKOPRAVNO DRŽAVLJANSTVO"- 2002, Ljubljana, Slovenija, u organizaciji lezbijske grupe ŠKUC-LL iz Ljubljane

Ovi skupovi su okupljali između trideset i šezdeset lezbijskih aktivistkinja iz država bivše Jugoslavije.


Vajarka sam, veštim nežnim
Prstima iz gline vajam
Telo tvoje novo, ljubavnice

povratak na glavnu stranicu regionalne Lezbijske mreže

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved