NOVO: E-platforma o LGBTIQ+ temama za stručnjake/kinje u području mentalnog zdravlja

Posted in Common Point: Inovativni pristupi obuci pružatelja usluga mentalnog zdravlja LGBTQI osobama

U sklopu projekta Common point - Inovativni pristupi obuci pružatelja/ica usluga mentalnog zdravlja za kvalitetnu podršku LGBTQI osoba organizacije Háttér TársaságSingle Step FoundationPrague Pride i Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ kreirale su e-platformu s ciljem stvaranja inovativnog i lako dostupnog materijala za obuku stručnjaka/kinja iz područja mentalnog zdravlja, a kako bi se poboljšala usluga kvalitete rada s LGBTIQ+ osobama.

Kroz ovaj projekt do sada smo uspješno održale petodnevni trening o LGBTIQ+ temama za stručnjake/kinje iz područja mentalnog zdravlja, predstavile seriju edukativnih videa o raznim LGBTIQ+ temama, potom izdale i Priručnik za trenere/ice, organizirale vrlo posjećen javni događaj „Unaprjeđenje psihosocijalne podrške za LGBTIQ+ osobe“, a sve s namjerom da bismo povećale znanje i vještine stručnjaka/kinja za mentalno zdravlje o LGBTIQ+ temama.

Poziv: javno događanje „Unaprjeđenje psihosocijalne podrške za LGBTIQ+ osobe“

Posted in Common Point: Inovativni pristupi obuci pružatelja usluga mentalnog zdravlja LGBTQI osobama

Udruga LORI vas POZIVA na javno događanje pod nazivom „Unaprjeđenje psihosocijalne podrške za LGBTIQ+ osobe“, u Rijeci, 14. srpnja 2022. s početkom u 11:00 sati, u prostorima RiHub-a (ul. Ivana Grohovca 1/a).

Javno događanje namijenjeno je osobama koje se bave područjem mentalnog zdravlja (primarno za kliničke psihologe/ginje, socijalne radnike/ice, školske psihologe/ginje, osobe koje rade na linijama za javljanje u kriznim situacijama), kao i predstavnike/ice relevantnih institucija, organizacija u području mentalnog zdravlja i organizacija civilnoga društva. Na događanju će govoriti psihologinje, stručnjakinje s dugogodišnjim i bogatim iskustvom u radu s LGBTIQ osobama: dr. sc. Jasminka Juretić i mr. spec. Iva Žegura, prof. Također, bit će predstavljen Priručnik za trenere/ice koji se bave edukacijama za kvalitetnu podršku LGBTIQ+ osoba te platforma za e-učenje namijenjena stručnim osobama u sustavu socijalne i mentalne zaštite.

Izdan Priručnik za trenere/ice: Inovativni pristupi obuci pružatelja/ica usluga mentalnog zdravlja za kvalitetnu podršku LGBTQI osoba

Posted in Common Point: Inovativni pristupi obuci pružatelja usluga mentalnog zdravlja LGBTQI osobama

U sklopu projekta Common point - Inovativni pristupi obuci pružatelja/ica usluga mentalnog zdravlja za kvalitetnu podršku LGBTQI osoba organizacije Háttér TársaságSingle Step FoundationPrague PrideLezbijska organizacija Rijeka „LORI“ izdale su Priručnik za trenere/ice istoimenog naziva, a s ciljem stvaranja inovativnog i lako dostupnog materijala za obuku stručnjaka/kinja iz područja mentalnog zdravlja, kako bi se poboljšala usluga kvalitete rada s LGBTIQ+ osobama.

Kroz ovaj projekt do sada smo uspješno održale petodnevni trening o LGBTIQ+ temama za stručnjake/kinje iz područja mentalnog zdravlja, potom predstavile seriju edukativnih videa o raznim LGBTIQ+ temama, a sada smo izdale i Priručnik, s namjerom da bismo povećale znanje i vještine stručnjaka/kinja za mentalno zdravlje (školskih savjetnika/ica, operatera/ki linija u kriznim situacijama, socijalnih radnika/ica i kliničkih psihologa/ginja) o LGBTIQ+ temama.
Publikacija je na engleskom jeziku, sastoji se od šest općih i četiri specifična modula, namijenjena upravo svakoj ciljnoj skupini. Kroz prijedloge vježbi, Priručnik obuhvaća teme poput: LGBTIQ terminologija, coming out, transrodne i rodno varijantne osobe, ljudska prava i sistemi opresije, homofobija/bifobija/transfobija/interfobija itd.

Video edukacije o LGBTIQ+ temama za stručnjake/kinje iz područja mentalnog zdravlja

Posted in Common Point: Inovativni pristupi obuci pružatelja usluga mentalnog zdravlja LGBTQI osobama

U sklopu projekta Common point - Inovativni pristupi obuci pružatelja/ica usluga mentalnog zdravlja za kvalitetnu podršku LGBTQI osoba organizacije iz četiri europske zemlje (Háttér Társaság iz Mađarske, Single Step Foundation iz Bugarske, Prague Pride iz Češke i Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“) rade na stvaranju inovativnog i lako dostupnog materijala za obuku stručnjaka/kinja iz područja mentalnog zdravlja, kako bi poboljšala usluga kvalitete rada s LGBTIQ+ osobama.

Uspješno održan trening o LGBTIQ+ temama za stručnjake/kinje iz područja mentalnog zdravlja

Posted in Common Point: Inovativni pristupi obuci pružatelja usluga mentalnog zdravlja LGBTQI osobama

U sklopu Erasmus+ projekta Common point - Inovativni pristupi obuci pružatelja/ica usluga mentalnog zdravlja za kvalitetnu podršku LGBTQI osoba udruga LORI održala je od 21. do 25. travnja 2021. trening o LGBTIQ+ temama za stručnjake/kinje iz područja mentalnog zdravlja putem platforme Zoom.

Razmjenom znanja, iskustava i praksi ojačani su kapaciteti 15 polaznika/ica (kliničkih i školskih psihologa/ginja, socijalnih radnika/ica te hotline/chat operatera/ki iz Bugarske, Češke, Mađarske i Hrvatske) čime je povećana kvaliteta psihosocijalnih usluga za LGBTIQ+ osobe na europskoj razini.

Program treninga obuhvatio je razne LGBTIQ+ teme: terminologiju, coming out, proces tranzicije i pravno priznanje roda, ljudska prava, diskriminaciju i nasilje prema LGBTIQ+ osobama i druge. Kroz interaktivne sadržaje (prezentacije, vježbe, kviz, živa biblioteka, rad u grupama, diskusije) polaznici/ice su imali/e prilike informirati se i senzibilizirati o specifičnostima rada s LGBTIQ+ osobama, s kojim se poteškoćama LGBTIQ+ osobe susreću u svom svakodnevnom životu, a zajedno se radilo na poboljšanju postojećih vještina za djelovanje u svakom od navedenih područja rada polaznika i polaznica. Također, ovaj je trening organiziran kao pilot trening koji je integrirao neke od metoda poučavanja iz novog priručnika za trenere/ice o LGBTIQ+ temama, sastavljen u sklopu istoimenog projekta.

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved