"Želimo organizirati prvo gej vjenčanje u Hrvatskoj"

Posted in Novosti

Dok u zemljama gdje su gej brakovi ili civilna partnerstva zakonski priznati već godinama postoje i djeluju agencije specijalizirane za organizaciju gej vjenčanja, u Hrvatskoj se to zasad

doima kao znanstvena fantastika.

No jesu li i koliko domaći planeri svadbenih svečanosti spremni na takvo što?

Naime, već je poznato da je prijedlog Zakona o registriranom partnerstvu pred vratima te da ćemo krajem ove ili početkom sljedeće godine napokon saznati kolika je vjerojatnost da gej parovi dobiju jednaka prava kao i heteroseksualci u vidu bračne zajednice. Zanimalo nas je što o tome imaju reći osobe u biznisu koji će se u slučaju da zakon ''prođe'' prvi naći na udaru - organizatori vjenčanja.

Uz pretpostavku da posao opada u svim sektorima, te da gospodarska kriza u Hrvatskoj sigurno nije zaobišla ni planere svečanosti, kontaktirali smo nekoliko agencija koje se bave organiziranjem apsolutno svega što za vjenčanje treba isplanirati te nekoliko studija zaduženih isključivo za snimanje i fotografiranje takvih prigoda.

"Već dugo želim organizirati gej vjenčanje"

Martina Pavleković, poznata organizatorica vjenčanja u Dubrovniku i Zagrebu sa svojom agencijom ''Yes I Du'', bila je i više nego zainteresirana za kratak intervju. Rekla nam je da joj posao ide bolje no ikad, ali svejedno ne krije entuzijazam oko mogućeg proširenja. ''Apsolutno bih bila prva koja će organizirati gej vjenčanje. Dapače, planove za nešto takvo već dugo imam, a pomogli su mi brojni bliski prijatelji gej orijentacije. Također je mnogo stranaca zainteresirano za svadbu na našim prostorima, tako da bismo zakonsko priznavanje gej brakova dočekali širom otvorenih ruku.''

Rijetki su se ''izvukli'' ne uzvrativši poziv nakon što su tražili da ih nazovemo kasnije. No oni spremni na dvije minute kratkog razgovora svojom pristupačnošću i izrazito gay-friendly stavom jasno su nam dali do znanja zašto su uspješni u svom poslu.

Nikola Smernić, vlasnik Studija Papaja i još jedan sugovornik iz iste branše koji je želio ostati anoniman nisu, kažu, ni osjetili recesiju. Ipak, njihovo područje nije grandiozno kao kod planera kompletnih svadbenih svečanosti te im stalno pristižu rezervacije parova koji su se odlučili na zasebno angažiranje fotografa, glazbe i svega drugoga što čini klasična svadbena svečanost. No unatoč tome što potencijalan rast prijavljenih parova kao rezultat provedbe spomenutog zakona nije nužan za posao koji mu ide jednako dobro kao uvijek, Nikola tvrdi kako bi vrlo rado pružio svoje usluge i gej parovima. ''Par kao par'', bila je očekivana izjava susretljivog vlasnika Studija Papaja.

Recesija zahvatila i industriju vjenčanja

S iznimkom ''Yes I Du'', ostale agencije za organizaciju vjenčanja uglavnom naglašavaju da im telefon zadnjih godina zvoni znatno manje. Osim tipičnog zimskog zastoja u prijavama, više ni proljeće ne pomaže, većinom zbog visokih cijena usluga koje si mladi parovi jednostavno ne mogu priuštiti.

Nina Šklempe, djelatnica agencije "Noah" prva je s nama podijelila te informacije, dodavši kako bi raširenih ruku dočekala nalet gej mladenki i mladoženja. S Ninom se slaže i Maja Rinčić koja, doduše, kaže kako ''nije naročito ni za ni protiv gej zajednica'', ali svejedno može raspoznati što bi mnogo značilo za oživljavanje njezinih ''Vjenčanja na otvorenom''.

Izgleda da mnogobrojni gej parovi u Hrvatskoj (a i oni koji žele reći sudbonosno ''da'' s našim svjetski poznatim krajolicima u pozadini) ne bi trebali imati niti malo problema s nalaženjem planera koji će im izaći u susret i ostvariti im želju koja nam se još donedavno činila neostvarivom.

izvor

Share

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved