Drugo izliječenje od HIV-a u svijetu?

Posted in Novosti

Nakon što je ovih dana vijest o djevojčici koju su američki liječnici uspjeli izliječiti od virusa HIV-a obišla svijet, 

iz Dječjeg bolničkog centra Johns Hopkins stiglo je i prvo, možemo ga tako nazvati, opovrgnuće.

Dr. Deborah Persaud, virologinja koja je predvodila studiju, dala je detaljnije objašnjenje slučaja “čudesno izliječene djevojčice”. Njezina oprezna izjava da su “identificirali nešto za što vjeruju da je prvi detaljno dokumentirani slučaj funkcionalnog izlječenja novorođenčeta”, pojašnjena je korištenjem termina ”funkcionalnog izlječenja”.

“To znači da virus nije u potpunosti nestao, ali ne radi nikakvu štetu. Liječnici vjeruju da je to zato što se sa intenzivnom terapijom započelo u prvih 48 sati nakon infekcije”, objasnila je Persaud u govoru na konferenciji HIV specijalista u Atlanti.

Do samog poroda, majka, inače iz ruralnog dijela Mississippija, nije bila uopće svjesna svoje zaraze te su obje odmah dobile standardnu dozu lijekova koji bi trebali spriječiti prijenos HIV-a s majke na novorođenče, no, bezuspješno. Virus je ipak pronađen u tijelu novorođenčeta odmah po rođenju, a nakon 30 sati liječnici su dobili i čvrsti dokaz njezine zaraze. Kako je djevojčica rođena ranije od planiranog, ostala je neko vrijeme u bolnici te je to vjerojatno glavni razlog zašto se virus nije aktivirao. Doktori su napravili u ovom slučaju prilično neobičan potez, dali su joj koktel od tri lijeka u većoj dozi nego inače te su zahvaljujući tome uspjeli smanjiti broj virusnih čestica u krvi na minimum.

Neobičan potez je dakako bio jer se inače novorođenčad ne tretira tako agresivnim koktelom lijekova odmah po rođenju nego je uobičajeno da se bebama daju manje doze lijekova u periodu od šest tjedana. Ovakav način liječenja dovodi do toga se uopće sprečavaju infekciju u čak 95 posto slučajeva. Liječenje se nastavilo do 15 mjeseci starosti djeteta, no majka je prestala dolaziti redovito s djetetom na kontrole te se nakon nekog vremena ponovno pojavila s njom u bolnici. Liječnici su bili iznenađeni što virus nije osnažio niti malo iako dvoipogodišnja djevojčica nije primala terapiju čak 8 mjeseci, a neki od njih su čak pomislili kako su liječili nezaraženo dijete.

Tek se posebnim ultra-senzitivnim testiranjem otkrilo kako u njezinom organizmu postoje tragovi genetičkog materijala HIV virusa, a kako ne postoje naznake da se virus replicira ili da napada stanice, njezin slučaj se može gledati kao prvi slučaj “funkcionalnog izliječenja”. No, dr. sc. Davorka Lukas iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, izjavila je za Index kako treba biti oprezan pri komentiranju slučaja jer ako se u tijelu zaražene osobe još uvijek pronalaze naznake virusa, ne može se govoriti o izliječenju nego samo o držanju bolesti pod kontrolom.

Radi li se o čudu ili još jednom triku kako bi farmaceutska industrija oboljelima od HIV-a nametnula skuplju terapiju, pitanje je koji su postavili mnogi. No, zasad je jedini slučaj apsolutnog izliječenja osobe oboljele od HIV-a onaj Timothy Ray Browna koji je 2007. je godine postao prva osoba na svijetu za koju se vjeruje da se oporavila od HIV-a i to presađivanjem matičnih stanica donora koji je prema nekim navodima bio otporan na virus HIV-a.

Za slučaj da virus kod djevojčice i dalje “stagnira”, moguće je da su liječnici Dječjeg bolničkog centra Johns Hopkins napravili veliki korak unaprijed prema kontroli bolesti kod novorođenčadi.

izvor

Share

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved