EU I PRAVA LGBT OSOBA

Posted in Svijet

BRAK

Brak je ugovor sklopljen između dvije ili više osoba (pravno). Treba razumjeti razvoj te institucije kroz povijest, koje su joj pravne posljedice i sl. Ovisno o podnebljima imamo različita pravila; npr. u islamskim zemljama moguće je muškarcu imati više žena u skladu s njegovom ekonomskom moći; s druge strane, otočna, polinezijska društva, imala su matrijarhat i žene su birale koje će i koliko muškaraca imati....

 

U našoj kulturnoj tradiciji na instituciju braka je najviše utjecalo crkveno (kanonsko) pravo. Temeljnom se svrhom braka smatrala prokreacija tj. stvaranje potomstva. Ipak, Crkva danas sve više naglašava ljubav i uzajamnu pomoć. Na pitanje: "Zašto bi se uopće trebalo ženiti?" ima različitih odgovora: zbog potvrde ljubavi, zbog djece, to je običaj, to sam oduvijek htio ili htjela... No, pravo je pitanje: IMAM LI IZBORA?

Na kraju, da li se može govoriti o izboru ako se samo onima koji su u braku priznaju prava na zajedničku imovinu, diobu prilikom eventualne rastave, nasljeđivanje, pravo na obiteljsku mirovinu, itd.

IZVANBRAČNA ZAJEDNICA

Izvanbračna zajednica se razvila kao pravni institut jer u stvarnosti mnogo muškaraca i žena živi nevjenčano. Žene su uglavnom bile ekonomski slabije i prepuštene na milost i nemilost muškarcu hranitelju. Ovaj je institut uveo zaštitu prilikom utvrđivanja prava osoba u takvoj faktičnoj zajednici.

Prema tome, institucija braka nije nešto što nam je dano kao nepromjenjiva činjenica i jedini mogući oblik suživota, već bi društvo trebalo zakonima regulirati prava i obveze koje proizlaze iz različitih oblika zajednica i udruživanja.

GRAĐANSKA ZAJEDNICA ILI REGISTRIRANO PARTNERSTVO

su dvije vrste zakonskih institucija koje se odnose na registraciju i priznavanje zajednica osoba istospolne orijentacije. U praksi sadrže veći dio bračnih prava, ovisno o pojedinoj državi, s najčešćim izuzetkom prava na usvajanje djece. Neomogućavanjem ovih institucija, zajednica dvoje ljudi je legalno nepostojeća, nepriznata i obespravljena. Aktivizam LGBTT organizacija usmjeren je institucionaliziranju istospolne zajednice kako bi se svakom ljudskom biću osigurao dostojanstven život i pravo življenja u zakonski priznatoj zajednici.

 

Ukoliko želite koristiti podatke iz tablice, molimo vas da prije provjerite trenutno stanje legislative koja se odnosi na LGBT osobe, jer je moguće da je u međuvremenu došlo do promjena.

 


PRAVO

EUROPSKE DRŽAVE U KOJIMA JE PRIZNATO


IZJEDNAČENA DOB ZA DOBROVOLJEN SEKSUALNE ODNOSE IZMEĐU HETEROSEKSUALNIH I HOMOSEKSUALNIH OSOBA

Europska Unija: Austrija, Belgija, Češka Republika, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Mađarska, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska
Ostale države Europe: Crna Gora, Hrvatska, Island, Norveška, San Marino, Švicarska

   

ANTI-DISKRIMINACIJSKI ČLANCI U USTAVU/ZAKONIMA NA NACIONALNOM NIVOU

Europska Unija: Austrija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Španjolska, Švedska,
Ostale države Europe: Hrvatska, Island, Norveška, Rumunjska, Švicarska


GRAĐANSKA ZAJEDNICA (MANI DIO PRAVA OD ONIH U REGISTRIRANOM PRATNERSTVU

Europska Unija: Francuska, Njemačka, Portugal

ISTOSPOLNO PARTNERSTVO, ALI NE NA NACIONALNOM NIVOU

Europska Unija: Austrija, Italija, Irska, Luksemburg, Španjolska, Velika Britanija


REGISTRIRANO PARTNERSTVO (GOTOVO SVA BRAČNA PRAVA)

Europska Unija: Danska, Finska i Švedska
Ostale države Europe: Greenland, Island, Mađarska, Norveška, Švicarska


BRAK

Europska Unija: Belgija, Nizozemska


DOZVOLJENO SLUĐUENJE VOJSKE HOMOSEKSUALNIM OSOBAMA

Europska Unija: Austrija, Belgija, Danska, Finska, Luksemburg, Nizozemska, Francuska, Italija, Njemačka (bez vojne karijere), Slovenija, Španjolska, Švedska
Ostale države Europe: Island, Norveška, Švicarska


USVAJANJE (SAMO) PARTNEROVE DJECE

Europska Unija: Danska i Njemačka
Ostale države Europe: Island


USVAJANJE DJECE

Europska Unija: Belgija, Finska, Nizozemska, Švedska

 

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved