Kratko o projektu

Posted in Psihološki centar

Poboljšanje dostupnosti i kvalitete usluga na području psihosocijalnog rada s pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina

 

S ciljem potpunijeg ostvarivanja prava na zdravlje i osiguranja pristupa kvalitetnoj zdravstvenoj usluzi za pripadnice i pripadnike seksualnih i rodnih manjina, Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ provodi projekt „Poboljšanje dostupnosti i kvalitete usluga na području psihosocijalnog rada s pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina“. Projekt se odvija u suradnji s timom psihologa/inja i sociologa/inja, a provodi se na nacionalnoj razini.

Naime, poznato je da se LGBTIQ1(lezbijke, gej muškarci, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i queer osobe) populacija suočava s mnogim specifičnim problemima vezanim za svakodnevni život u homofobičnom, bifobičnom i transfobičnom društvu. Ove osobe su često prisiljene živjeti izložene svakodnevnoj diskriminaciji i odbacivanju, a prinuda na ovakvo življenje prisutna je u širokom spektru; u obitelji, školi i na fakultetu, na radnom mjestu, općenito u međuljudskim odnosima i svakodnevnom okruženju.

Stres manjine, izloženost sustavnoj opresiji i diskriminaciji te odsutnost podrške u bližoj okolini neki su od problema s kojima se LGBTIQ osobe nose. Zbog ovakvog iskustva, pripadnici i pripadnice seksualnih i rodnih manjina imaju specifične potrebe za podrškom i savjetovanjem te su upravo psiholozi/ginje ključan faktor u osiguranju zdravlja LGBTIQ osoba, budući su oni prve (i najvažnije) stručne osobe od kojih LGBTIQ osobe traže pomoć i podršku.

Na osnovu brojnih čimbenika, od istraživanja provedenih na ovom području do analize izvora psihosocijalne podrške za LGBTIQ populaciju, vidljiva je potreba usavršavanja psihosocijalnih usluga kako bi one bile inkluzivne po pitanju spolnih i rodnih manjina. Potrebno je smanjiti diskriminacijsku praksu te poboljšati dostupnost psihosocijalnih usluga za ovu populaciju.

Projekt obuhvaća više različitih aktivnosti, a neke od njih su: prevođenje stručne literature za psihoterapijski rad s LGBTIQ klijentima/icama; kreiranje baze podataka stručne literature ove tematike; identificiranje psihologa i psihologinja koji/e posjeduju spremnost i stručnost za rad s LGBTIQ klijentima/icama (LGBTIQ friendly psiholozi/ginje); unaprjeđenje sistema podrške za transrodne i transeksualne osobe; seminar za psihologe/inje na temu psihoterapijskog rada s LGBTIQ klijentima/cama i dr.

Kako bi ciljevi poboljšanja psihosocijalnih usluga kao i pristupa istima mogli biti ostvareni, nužna je suradnja stručnjaka/kinja i institucija uključenih u ovaj proces. Koristimo ovu priliku da pozovemo psihologe i psihologinje koji/e žele na bilo koji način surađivati na projektu da nas kontaktiraju.

 

 

S poštovanjem,

Udruga LORI i suradnici/e

 


{1} LGBTIQ (lezbijke, gej muškarci, biseksualne, transrodne, transeksualne, interseksualne i queer osobe)

Pozadina i problematika

Posted in Psihološki centar

Poboljšanje dostupnosti i kvalitete usluga na području
psihosocijalnog rada s pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina

 

Osnovni ciljevi ovog projekta su osiguranje ljudskih prava, prava na zdravlje i prava na kvalitetnu zdravstvenu uslugu te smanjenje diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta/izražavanja, posebno na području usluga psihosocijalnog zdravlja.

Aktivnosti i ciljevi

Posted in Psihološki centar

Poboljšanje dostupnosti i kvalitete usluga na području psihosocijalnog
rada s pripadnicima/cama seksualnih i rodnih manjina

 

Osnovni ciljevi ovog projekta su osiguranje ljudskih prava, prava na zdravlje i prava na kvalitetnu zdravstvenu uslugu te smanjenje diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije i rodnog identiteta/izražavanja, posebno na području usluga psihosocijalnog zdravlja.

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved