QUEE(r)Z – pub kviz u Circolu!

Posted in Savez za LGBTIQ ravnopravnost na radnom mjestu

U utorak, 31. siječnja, u 19 sati u u Zajednici Talijana Circolo (Uljarska ulica 1) održava se druženje uz kviz znanja namijenjen LGBTIQ+ zajednici! Kviz stavlja naglasak na poznavanje LGBTIQ+ kulture i povijesti, suzbijanje diskriminacije te radnička prava LGBTI osoba. Za odgovoriti na pitanja potrebno je znati ponešto o povijesti i pop kulturi, brzo razmišljati i imati dobro uho za mnogima omiljene pjesme. Za prva tri osvojena mjesta na kvizu osigurane su i nagrade! :)

U slobodno vrijeme pratiš sve moguće queer sadržaje na streaming platformama, Tiktok ti je krcat duginim bojama, a vikende najradije provodiš s ekipom igrajući društvene igre? Evo prilike da oformiš svoj tim, da udružite znanje&osigurate si neku od društvenih igara iz Carte Magice, poklon pakete najpoznatijeg brenda za seksualne igračke LELO, ili pak, poklon paketiće iznenađenja.

Program ‘Radnopravnost svima’

Posted in Savez za LGBTIQ ravnopravnost na radnom mjestu

Srdačno vas pozivamo da se uključite u program ‘Radnopravnost svima’!

Edukacijski program za unapređenje radnih uvjeta i organizacijske kulture poslodavaca sastoji se od:

  • ispunjavanja Indeksa ravnopravnosti na radnom mjestu – upitnika kojim poslodavci mogu izmjeriti djelovanje i uspješnost svoje organizacijske kulture po pitanju ravnopravnosti i inkluzivnosti LGBTIQ+ osoba na radnom mjestu,
  • niza treninga za unapređenje poslovnih akata, unutarnjih i vanjskih praksi, radničkih prava i razumijevanje izazova s kojim se LGBTIQ+ osobe i druge marginalizirane skupine suočavaju na radnom mjestu te
  • trajnog pristupa online edukacijskoj platformi koju poslodavci mogu koristiti za samostalno izvođenje edukacija.

Poslodavci koji iskažu interes za sudjelovanjem će temeljem individualne procjene njihovih poslovnih akata i rezultata Indeksa ravnopravnosti dobiti od edukatora/ica K-zone i LORI preporuku treninga koji najbolje odgovaraju njihovim potrebama.

Treninzi se provode prema posebnom edukacijskom modelu kojeg su izradili treneri/ice za ljudska prava LGBTIQ+ osoba iz udruga K-zona i LORI u suradnji s vodećim europskim organizacijama iz ovog područja. Predviđeno trajanje svakog treninga je 3-4 sata. Termin treninga određuje se po dogovoru, a treninzi su dostupni uživo ili preko platforme Zoom.

Nakon ispunjavanja upitnika i pohađanja minimalno 2 treninga, poslodavac dobiva trajni pristup online edukacijskoj platformi i certifikat LGBTIQ+ radnopravnog poslodavca.

Ako želite sudjelovati u edukacijskom programu, ispunite Indeks ravnopravnosti na radnom mjestu te postanite poslodavac koji promiče ravnopravnost i raznolikost!

Nakon ispunjavanja Indeksa, za edukacijski program ‘Radnopravnost svima’ možete se prijaviti na email adresu: noah@voxfeminae.net.

Veselimo se vašoj prijavi!

Savez za LGBTIQ ravnopravnost na radnom mjestu

Posted in Savez za LGBTIQ ravnopravnost na radnom mjestu

Projekt LGBTIQ Work Equality Alliance (Savez za LGBTIQ ravnopravnost na radnom mjestu) predstavlja nastavak rada hrvatskih i slovenskih organizacija civilnog društva, tvrtki i drugih poslodavaca te sindikata na suzbijanju diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije, rodnog identiteta, rodnog izražavanja i spolnih karakteristika (SOGIESCE), kao i na promicanju uključivog radnog okruženja za LGBTIQ+ osobe. Projekt je započeo 1. siječnja 2022. godine (u trajanju od 24 mjeseca), a provode ga organizacije civilnoga društva Prostor rodne i medijske kulture 'K-zona' i Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ iz Hrvatske te Legebitra iz Slovenije, a financira ga Europska unija kroz program „Građani, jednakost, prava i vrijednosti“ (CERV) u iznosu od 177 789.06 EUR. 

Projekt se nadovezuje se na rezultate prethodnih akcija i projekata provedenih u partnerstvu s poslodavcima, sindikatima i LGBTIQ+ zajednicom, a sve s ciljem povećanja njihove uključenosti u aktivnosti koje doprinose stvaranju sigurnog i tolerantnog radnog okruženja. Više informacija o dosadašnjim aktivnostima možete pronaći ovdje: https://ravnopravnost.lgbt/o-projektu/.

Glavne projektne aktivnosti su:

  • prijenos znanja među europskim organizacijama kao temelj za razvoj programa namijenjenih poslodavcima i sindikatima u Hrvatskoj i Sloveniji,
  • izrada programa za poslodavce koji se sastoji od procjene potreba – upitnika Indeks ravnopravnosti na radnom mjestu (Workplace Equality Indeks) – temeljem kojeg će se kreirati trening prilagođen pojedinim poslodavcima,
  • podizanje svijesti i poticanje poslodavaca na organizaciju kampanje Tjedan radnopravnosti (Workplace Equality Week) u Sloveniji i Hrvatskoj,
  • kreiranje politika za sindikate vezanih uz kolektivno pregovaranje i interne sindikalne prakse te, posljedično, jačanje kapaciteta za aktivno stvaranje ravnopravnog radnog okruženja za LGBTIQ+ osobe,
  • povećanje znanja o LGBTIQ+ zajednici u području zaštite radničkih prava i samim time poticanje zaposlenika_ca na prijavljivanje diskriminacije.

Na kraju projekta, u drugoj polovici 2023. godine u Hrvatskoj će se održati međunarodna konferencija s ciljem poticanja suradnje među relevantnim dionicima.

 

Projekt financira Europska unija iz programa Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV).

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved