Vrtna avantura

Vilim je, ispijajući treću čašu vina, sjedio za stolom, onako kako priliči, blago raširenih nogu, buljeći u neodređeno, pri tome pazeći da ne sretne nečiji pogled. Pozivajući konobara pazio je na gestikulaciju, na pokrete ruku… U gradu njegovog djetinjstva jedino su pedere mrzili više od četnika. Na trenutak se sjetio Rodriga i rastužio se. Još uvijek bi bio s njim samo da nije tako bezobrazan i ohol. Nije više mogao podnositi ta ponižavanja. Ipak nedostaju mu nježnosti, jer samo je on u njemu mogao razbuktati strast.

Obradovao se ugledavši Mimija na vratima kafića. Odmah mu je ispričao o pismu dečka njegovog ljubavnika i kako ne zna što reći majci.

- Sranje - prokomentirao je Mimi - zbilja je jadan kad je to poslao na adresu na kojoj žive tvoji roditelji. Taj tvoj Jan je curica.

- Znam - kazao je Vilim zapalivši tko zna koju cigaretu - moramo nešto smisliti. Ako sazna da sam gay stari će me ubiti. Ne može on razumjeti kako učiteljsko dijete može postati homoseksualac. Uvijek me odgajao kao muškarčinu.

- Ne znam što si vidio u Janu. Dobro da netko nije vidio čime se bavite u vrtu - korio ga je Mimi - cijelo si vrijeme znao da je s tim kretenom.

- Poslije Rodriga mi je trebao netko. On je bio blizu.

- Razumijem - rekao je Mimi i da su bili u Zagrebu prijateljski bi ga potapšao po ramenu - moramo smisliti nešto uvjerljivo.

- Znam, ako se sazna da sam gay ne samo da se neću više smjeti pojavljivati kod kuće, nego ću zasigurno dobiti otkaz u školi. Zar misliš da bi dozvolili da djecu uči i odgaja peder?

Prije nego što su počeli smišljati naručili su po čašu vina, pa još jednu, još…

Otac ga je gledao ljutito. Majka je zabrinuto šutjela. Gotovo je - pomislio je, osjećajući se kao ispred streljačkog voda.

- Zašto smo te poslali u Zagreb? - započeo je otac - umjesto da učiš ti se smucaš po gradu, upadaš u loše društvo. Dobro znaš da smo mi stara učiteljska obitelj i ne znam čime smo zaslužili ovakvo sramoćenje. Sve smo ti pružili, a ti nam tako vraćaš.

- Ali, tata - opravdao se.

- Ništa ali! Kako si samo mogao?

- Tata ne vjeruj svemu što…

- Kako ne vjerovati. Vidio te ne samo susjed, nego još nekoliko ljudi - Vilim se pokunjio, ne znajući što bi - išao si u vrt samo zbog toga.

- To je jače od mene - progovorio je Vilim.

- U redu - pomirljivo je rekao otac - ako već moraš negdje pušiti čini to u Zagrebu, ili tamo gdje te ne poznaju i ne ogovaraju. Ne znam zbog čega pušiš, a znaš kako je duhan štetan?

Jeli su u tišini, Vilim je jedva čekao da završe. Odlazeći u sobu majka mu je uz smiješak pružila pismo. Pogledao ga je, bilo je to baš ono, malo zgužvano i nije bio siguran je li otvarano ili nije. Legao je na krevet i čitao

„Ovo upozorenje shvati ozbiljno, ako se još samo jednom približiš mom dečku…"

 

Dražen Horvat

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved