Riječka inicijativa kampanjom Bitna si! protiv nasilja nad ženama

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, od 19. do 25. studenog,  u Rijeci će se održati sedmodnevna kampanja pod sloganom „Bitna si!“.

U kampanji sudjeluju Udruga LORI i riječke udruge FARO, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiterSOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska pravaRiRock te Radio RožaLiburnia Film FestivalStudentski kulturni centar Rijeka i PoneštricaUčenički dom Podmurvice RijekaVijeće mladih Benčićklub Jadran i kino Jadran te Book caffe Dnevni Boravak. Sudjeluju i riječke umjetnice Tanja Blašković i Nives Žarković, pjesnikinja Frida Šarar, plesna grupa Flame, glumica Marta Čaržavec te studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti. 

Kampanjom želimo ukazati na problematiku nasilja nad ženama koje je u hrvatskom društvu sveprisutno, normalizirano i – društveno prihvatljivo. Slogan kampanje “Bitna si” ujedno je i naziv mrežne stranice jedinstvene u Hrvatskoj i regiji, a koja će službeno biti pokrenuta i kratko predstavljena prvog dana kampanje.  Portal bitna.si nastao je iz virtualnog pokreta koji je ljetos započeo na Twitteru, a objedinjuje istinite priče i iskustava žena o fizičkom i verbalnom nasilju kojega doživljavaju u javnom prostoru. Inicijator ovog portala je udruga PaRiter, ali i veliki broj žena koje su odlučile podijeliti svoje priče i time zaustaviti šutnju o nasilju kojega često doživljavaju.

Tijekom ove kampanje će se putem projekcije filmova, performansa, radijskih emisija, interaktivnih webinara i likovne produkcije ukazati na nasilje nad ženama te će se govoriti o načinima borbe protiv postojećih rodnih stereotipa i kršenju temeljnih ženskih ljudskih prava.

Pozivamo sve naše sugrađanke i sugrađane da se priključe kampanji. 

Za sve informacije o događanjima u sklopu kampanje Bitna.si pratite web i Facebook PaRiteraSOS Rijeka te LORI, kao i Facebook stranicu bitna.si

PROGRAM

Četvrtak, 19. studenog 2020.

Kampanja započinje u četvrtak, 19.11. službenim pokretanjem portala bitna.si i postavljanjem rada riječke umjetnice Nives Žarković naziva „Sram te i stid bilo“ ispred kluba Jadran (Krešimirova 26). Rad za cilj ima osvijestiti koliko se zataškava problem nasilja u našem društvu.

U klubu Jadran, u organizaciji Liburnia Film Festivala, prikazat će se dokumentarni film „Mila“ iz 2020. godine, te eksperimentalni film Bojane Guberac iz 2019. godine „Strašnije od šake“. Filmovi će se moći pogledati svakog dana u periodu od 19. do 25.11.

Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci će od 19. do 24. 11. prikupljati umjetničke impulse otpora nasilju prema ženama – brze, jednostavne reakcije u nekom od umjetničkih medija s aktivističkom porukom borbe protiv nasilja! Prikupljeni umjetnički impulsi otpora bit će izloženi 25.11., na Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama, u virtualnoj galeriji SKC-a. Sve informacije bit će dostupne na www.skc.uniri.hr te na Facebook stranici SKC-a.

Petak, 20. studenog 2020. 

U organizaciji SKC-a od petka, 20. 11., do nedjelje 22. 11., na trgu 128. brigade HV (ispred galerije Poneštrica) studentice riječke Akademije primijenjenih umjetnosti će od 13.00 do 15.00 sati oslikavati na temu ženskih iskustava iz kampanje Bitna.si. Radovi će se koristiti za aukciju, a sav dobiveni prihod bit će doniran SOS Rijeka kako bi se konkretno pomoglo ženama žrtvama nasilja.

Subota, 21. studenog 2020.

U organizaciji RiRock-a održat će se posebno izdanje Koncertne emisije –  Živo Uživo #15 – Ususret Ri Rocku, a emisija će biti posvećena ženama žrtvama nasilja. Emisiju prenosi Radio Roža te će se moći gledati uživo na Facebook stranici RiRock-a te u klubu Jadran.

Ponedjeljak23. studenog 2020. 

SOS Rijeka će u 13.00  sati održati interaktivni webinar na temu „Psihologija okrivljavanja žrtava“. Predavačica je dr. sc. Jessica Taylor., stručna osoba u području rada sa žrtvama nasilja, specifičnije „victim blaming“ (okrivljavanje žrtave) . Predavanje će se održati putem platforme Zoom, a radni jezik engleski. Broj sudionika/ica je ograničen stoga se prijave za sudjelovanje primaju do petka 20. 11. do 14 sati. Prijaviti se možete ispunjavanjem prijavnice ovdje.

Istog će se dana u 19 sati u klubu Jadran održati razgovor o normalizaciji nasilja među mladim ženama temeljem filma „Mila“, te o prikazu nasilja nad ženama u  hrvatskim igranim filmovima, odnosno o stereotipizaciji prikazanih muško-ženskih odnosa. O navedenoj temi govorit će Jelena Androić, direktorica Liburnia Film Festivala, a razgovor će moderirati Ana Ajduković iz udruge LORI.

Utorak, 24. studenog 2020. 

Riječka umjetnica Tanja Blašković će u 10.00 sati u Kružnoj ulici na zidu Erste banke u Rijeci početi s oslikavanjem murala posvećenom ženama žrtvama nasilja. Istog dana, u 20.00 sati, u Book Caffeu Dnevni boravak održat će se Večer poezije i razgovor o položaju žena u društvu s pjesnikinjom Fridom Šarar. Razgovor će moderirati novinarka Bojana Guberac.

Srijeda, 25. studenog 2020.

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u 12.00 sati ispred Radio Rijeke učenice Učeničkog doma Podmurvice uz pratnju voditeljice Barbare Maras kredama će ispisivati poruke „Bitna si“ i  „Ljubav nije nasilje“. Iste poruke cijelog će tjedna kampanje biti izložene u izlogu prostora Vijeća mladih Benčić. 

U 13.00 sati od kluba Jadran do Radio Rijeke žene će simbolički na svojim leđima prenijeti rad umjetnice Nives Žarković nakon čega će riječka aktivistkinja Iva Davorija pročitati autorski tekst glumice Marte Čaržavec „Volim te, ali ne“ nastao u sklopu nastao u sklopu kolegija „Rod, seksualnost, identiteti – od opresije do ravnopravnosti“ koji se izvodi u riječkim udrugama LORI, SOS Rijeka i PaRiter te na Odsjeku za kulturalne studije u Rijeci.

Nakon pročitanog teksta riječka plesna grupa Flame održat će nastup koji slavi žensko osnaživanje. U sklopu kampanje plesna grupa Flame će 25. 11. na svojoj Facebook stranici premijerno predstaviti art visual video „Femopera“ koji naglašava modernu ženu kroz plesne pokrete i glazbu u snažnom, neustrašivom i neovisnom obliku.

* Organizatorice događaja će poštivati sve mjere i preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19, a kako bi aktivnosti protekle u sigurnom ozračju.

Podijeli:

Više vijesti:

Scroll to Top