Gradonačelnik Crikvenice protiv prihvaćanja i uvažavanja osoba istospolne orijentacije

Posted in Najave

Na crikveničkom gradskom vijeću 29.12.2022. glasalo se o usvajanju prijedloga da se u crikveničke škole uvede građanski odgoj kao izborni predmet za učenike/ice od petog do osmog razreda. Iskazujući svoje neslaganje s tim prijedlogom gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavina u svom je govoru (ovdje) naglasio da je razlog njegova neslaganja jer se „tu predlažu istospolni brakovi i usvajanje djece i to…“  smatrajući da se time „homoseksualnost usvaja na području grada Crikvenice“. Svoje izlaganje završio je pričajući vic koji u konačnici ponižava LGBT osobe i podupire nerazumijevanje i njihovo osuđivanje, te su ga i njegovi kolege i kolegice pokušale upozoriti da prekine pričanje tog vica.

Ovakav javni govor ne samo da nije prihvatljiv kao ljudski čin, već je i politički potpuno neprimjeren. Gradonačelnik Damir Rukavina ne razumije svrhu građanskog odgoja, ne poznaje materiju (iako se s njom detaljnije upoznao kako sam kaže), no za razumijevanje vrijednosti demokratskog društva i građanske kompetencije očito je koliko mu nedostaje da je sam pohađao upravo Građanski odgoj i obrazovanje.

Gradonačelnik svojim izjavama o „homoseksualnosti“ i istospolnim brakovima širi nerazumijevanje i zapravo indirektno podupire neprihvaćanje osoba istospolne orijentacije te njihovih obitelji.  Istospolni brakovi realnost su u ovoj državi već niz godina, neke obitelji odgajaju i djecu (da, i na području Crikvenice) i bilo bi bolje da gradonačelnik razmišlja koliko ovakvim izjavama čini štete i toj djeci. U njegovoj srednjovjekovnoj argumentaciji nažalost nema ničeg smiješnog, već ona izaziva zabrinutost za činjenicu da nam gradove vode osobe koje u 21. stoljeću javno osuđuju osobe drukčije spolne orijentacije od  heteroseksualne te nemaju niti osnovnu razinu znanja o svrsi Građanskog odgoja.

DRUŠTVENI ANGAŽMAN MLADIH ZA MLADE - Pozivamo vas da zajedno gradimo SPONE!

Posted in Najave

Pozivamo mlade između 15. i 30. godine života, a osobito studentice i studente te srednjoškolke i srednjoškolce, na uključivanje u volonterski društveni angažman mladih za mlade. Okupit ćemo grupu od 12 mladih u Rijeci, Osijeku, Zagrebu, Petrinji te ćemo ih kroz edukacije i mentorstva podržati u tome da se međusobno upoznaju, zajednički djeluju, osmisle i provedbu akciju solidarnosti za mlade i to osobito za mlade s manje mogućnosti u svojoj lokalnoj sredini, a zajednički ćemo organizirati i akciju solidarnosti s mladima pogođenim potresima iz okolice Petrinje.

Ove aktivnosti su organizirane u okviru projekta SPONA – Solidarno u podršci mladima u riziku od siromaštva, socijalne isključenosti i nasilja te mladima u kriznim situacijama koji je otvoren upravo za inicijativu i zajedničko djelovanje mladih za druge mlade osobe koje se susreću s nekim preprekama i rizicima. Zato trebamo upravo tvoj glas i tvoju spremnost na angažman. Uvodna priprema za uključivanje bit će organizirana u srijedu, 30.11.2022. u Rijeci za sve prijavljene iz Rijeke.

Europski tjedan testiranja ponovo u Rijeci: testiraj se besplatno i anonimno na HIV i sifilis!

Posted in Najave

Nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom, u Rijeci se ponovno održava Europski tjedan testiranja! Od ponedjeljka, 21. do petka, 25. studenog, od 17 do 19 sati u sigurnom prostoru i ugodnom okruženju u uredu LORI, zainteresirane se osobe mogu bez najave, besplatno i anonimno testirati na HIV i sifilis za 60 sekundi.

Dugogodišnje suradnice Europskog tjedna, stručne liječnice i liječnici odgovorit će na sva pitanja i napraviti test iz par kapi krvi iz prsta. Test je pouzdan i brz, za HIV i sifilis.

Kakva je situacija sa sifilisom?

U tijeku je epidemija sifilisa, što znači da se u Hrvatskoj među gej/bi muškarcima bilježi porast broja novih dijagnoza. Više informacija na web stranici Sifilis je opet in.


GDJE se sve mogu testirati?

U Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a više informacija o svemu možeš vidjeti ovdje.

Živa knjižnica s queer knjigama na EYE Varaždinu!

Posted in Najave

EYE Varaždin (Europski događaj za mlade: European Youth Event) jedan je od najvećih i najvažnijih događaja za mlade u Europi ove godine, a održava se 25. i 26. studenog u Areni Varaždin, dok su neki događaji i online. :)

Uz više od 40 različitih aktivnosti, za vas je tu Živa knjižnica s queer knjigama koju u sklopu ovog Europskog događaja organizira udruga LORI. Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica, no u ovoj su knjige ljudi koji sa čitateljima i čitateljicama govore o svojim životnim pričama i iskustvima.

Poziv za sudjelovanje na seminaru „LGBTI mladi u školskom okruženju“

Posted in Najave

Otvoren je poziv za sudjelovanje na trodnevnom  seminaru „LGBTI mladi u školskom okruženju“ koji će se održati od 25. – 27. ožujka 2022. u Rijeci. Seminar je namijenjen nastavnicima/icama, stručnim suradnicima/icama i ravnateljima/icama osnovnih i srednjih škola s područja cijele Hrvatske. Prednost sudjelovanja na seminaru imat će osobe iz Osječko-baranjske, Krapinsko-zagorske i Karlovačke županije.

Lori

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" osnovana je 19. listopada 2000.g.
Cilj udruge je informiranje i ...

više o lori

Volontiranje

Organizacija koja cijeni svoje volontere i volonteri koji cijene sebe i svoj rad su ključni element uspješnog partnerstva.

priključi se

Podržite nas

Podrška, informacije, savjetovanje.

Podržite LORI

Kontakt

Janeza Trdine 7/IV, 51000  Rijeka
+385 (0)51 212 186
+385 (0)91 593 4133
+385 (0)91 493 4133
loricure@yahoo.com

Copyright © 2010 LORI, All Rights Reserved